Вчені КПІ та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського виконали дослідження поширення четвертої хвилі COVID-19, викликаної штамом «Дельта», в Україні та країнах світу, що відчули на собі найбільший вплив пандемії . Було виявлено, що протягом останніх 20 років мав місце циклічний характер пандемій важкого гострого респіраторного синдрому, свинячого грипу, Ебола і COVID-19 з п'яти-шести літнім періодом.

Із застосуванням методів технічного аналізу великих даних виявлено також циклічний характер перебігу чотирьох хвиль пандемічного процесу COVID-19 на часовому відрізку: січень 2020 - вересень 2021 року. Отримані результати вказують на значно нижчий рівень кількості нових захворювань і смертності протягом поточної четвертої хвилі пандемічного процесу, в порівнянні з другою і третьою хвилями, в країнах, що характеризуються високим відсотком вакцинованого населення.

Виконано кластеризацію країн світу за основними ознаками поширення хвороби, темпами вакцинації і швидкістю згасання пандемії. Україна увійшла до групи країн, в яких нова хвиля ще не встигла досягти максимуму. У вересні 2021 року смертність в Україні зростає більш швидкими темпами, ніж за аналогічний період 2020 року. Станом на середину вересня 2021 року країна має низький рівень повністю вакцинованого населення (близько 12%) і тому може зіткнутися з важкими наслідками пандемії вже в найближчий період.

Вчені вважають, що, оскільки одними з визначальних показників масштабів поширення хвороби є кількість госпіталізованих і летальність, важливо якомога швидше захистити шляхом вакцинації найбільш уразливі щодо несприятливого перебігу COVID-19 групи населення, а саме вікову групу 60 і старше та осіб із супутньою патологією.

Прогнозування динаміки розвитку нової, четвертої хвилі COVID-19 в Україні на 200 днів вперед з використанням методу порівняльного аналізу і нейронної мережі типу «прямого перцептрону» показало, що ця хвиля знаходиться на стадії зростання, вона може бути швидкою, але коротшою попередніх. Її пік передбачається на рівні 15 000-18 000 випадків захворюваності на добу. Згасання четвертої хвилі очікується в кінці 2021 року.

Вагомим предиктором такого ускладнення епідемічної ситуації з СOVID-19 є значне ослаблення карантину в літній період, а в більшості навчальних закладів - з початку вересня. Крім того, слід враховувати ймовірність сезонного зростання інших респіраторних інфекцій, інтенсивність епідемічного процесу яких протягом попередніх 1,5 років стримувалася карантинними та іншими протиепідемічними обмеженнями.

Дата події