Напередодні Дня пам'яті та примирення й 76-ої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні викладачі, співробітники, студенти та курсанти Інституту спеціального зв'язку та захисту інформації Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" вшанували пам'ять своїх попередників, які не повернулися з тієї війни. 

Через пандемію коронавірусу заходи, як і торік, проходили в дещо стислому форматі – без звичних зборів у залі засідань Вченої ради, привітань, спогадів, нагороджень, концерту, вручення подарунків ветеранам. Звісно, і участь у них брали менше, ніж зазвичай, людей. Утім від того вони не стали менш щирими. І такою само, як і завжди, щемною була хвилина мовчання, якою вшанували учасники урочистостей наших співвітчизників, які полягли у Другій світовій війні. 

Як розповів на церемонії покладання квітів до пам'ятника київським політехнікам, які загинули на полях Другої світової війни, ректор університету Михайло Згуровський, понад 800 студентів і співробітників Київського політехнічного інституту воювали на фронтах Другої світової війни. 163 з них з війни не повернулися – вони загинули або пропали без вісті. Їхні прізвища – на бронзових плитах біля підніжжя монумента. А над плитами напис "Мужнім. Самовідданим. Непереможним"…

Саме з цього місця впродовж багатьох років традиційно починаються урочистості на відзначення Дня пам'яті та примирення. Однак останніми роками їхні учасники несуть свої квіти ще до одного монумента, встановленого біля університетського Храму Святителя Миколи Чудотворця пам'ятника-стели київським політехнікам, які віддали свої життя за волю і незалежність України зовсім недавно – у боях на сході України. Майже всі вони добровільно стали на оборону Вітчизни. "Чотирнадцять київських політехніків – студентів і співробітників –  полягли, захищаючи Батьківщину в цій війні, четверо з них удостоєні звання Героя України, – нагадав Михайло Згуровський після покладання квітів. – Ми вдячні їм за те, що можемо вільно працювати і розбудовувати нашу країну… Глибока шана нашим колегам, які віддали своє життя за нашу Вітчизну".

Дата події