Учені КПІ й Інституту епідеміології та інфекційних хвороб проаналізували стан вакцинації проти COVID-19 у глобальному й національному вимірах і особливості перебігу хвороби в країнах світу й Україні на початку 2021 року . Поширення COVID-19 в Україні розглянуто у взаємозв’язку з іншими інфекційними хворобами, проти яких в Україні проводиться планова вакцинація за віком.

Зазначено, що на даний час за кількістю доз вакцини на 100 громадян у світі лідирують Ізраїль (90,22), ОАЕ (59,11), Велика Британія (28,57), США (20,08) і Чилі (16,78). Країни Європейського Союзу істотно відстають від лідерів вакцинації. Середнє значення для Європейського Союзу становить 6,82, де щеплення отримали близько 2 млн осіб. За загальною кількістю щеплень перше місце у Європі посідає Велика Британія. З деяким запізненням проходить процес вакцинації у скандинавських країнах і на Балканах.

Україна розпочала вакцинацію лише 24 лютого 2021 року вакциною Covishield, виготовленою в Індії за ліцензією Oxford/AstraZeneca.

Станом на 28 лютого 2021 року в Україні провакциновано близько 3 140 осіб, переважно медичних працівників. За умови продовження таких низьких темпів вакцинації потрібно буде майже 8 місяців, щоб реалізувати 250 тис. доз вакцини для першого щеплення. Зважаючи, що термін придатності вакцини Сovishield становить 6 місяців, постає необхідність перегляду плану вакцинації, затвердженого МОЗ України. Наголошується, що доцільно зробити вакцинацію доступнішою, переважно безкоштовною, для охочих вакцинуватися, щоб максимально ефективно вплинути на зниження епідемічних загроз у країні.

Спостерігається висока невизначеність українців з приводу доцільності щеплення вакциною CoviShield (від 56 до 92 %). Це пояснюється тим, що тривалість активного обговорення в інформаційному середовищі України доцільності застосування вакцини CoviShield становить лише 7–10 діб.

Після певного покращення епідемічної ситуації на початку 2021 року, починаючи з другої половини лютого тенденція на спадання зареєстрованого рівня захворюваності припинилась і почала зворотний рух на зростання – особливо в західних регіонах. Прогнозне моделювання із застосуванням нейронних мереж дає змогу передбачати, що впродовж ближчих 10–14 днів кількість нових виявлених хворих може коливатися в діапазоні 4 500–9 000 осіб за добу за оптимістичним сценарієм і 5 000–1 0000 – за песимістичним. Кількість летальних випадків на зазначеному відтинку часу може коливатися в діапазоні 40–140 на добу, кількість одужань – 1 500–5 500 на добу.

Динаміка адаптації суспільства до хвороби за останній місяць погіршилася майже вп’ятеро. Коефіцієнт адаптації KA(t) зріс з 0,8 до 4 %. Зазначена тенденція, ймовірно, може зумовити зростання показника летальності в першій половині березня 2021-го в діапазоні 1,93–1,95 % з дальшою невеликою тенденцією до зниження. Є підстави вважати, що в найближчому майбутньому – без ужиття запобіжних заходів – можливе ускладнення епідемічної ситуації і в інших регіонах країни.

Дата події