Започаткування співробітництва задля впровадження  технології 5G в Україні і підписання Меморандуму про співпрацю – такою була мета візиту до КПІ ім. Ігоря Сікорського представників ТОВ "Нокіа Солюшнз енд Нетворкс Україна", який відбувся 5 березня. До КПІ прибули генеральний директор цієї компанії Євген Баличев, керівник департаменту продажів компанії Олена Глогусь, а також представник Міністерства цифрової трансформації – директор директорату цифрової інфраструктури Юрій Мацик.

З гостями зустрілися ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, директор Інституту телекомунікаційних систем (ІТС) університету академік НАН України Михайло Ільченко, заступник директора ІТС з навчально-виховної роботи Ірина Кононова, директор НМК "Інститут післядипломної освіти" Інна Малюкова, студентка ІТС Каріна Жара та інші.

Зустріч розпочалася з  презентації "Компанія "Нокіа" – лідер розвитку  технології 5G у світі", з якою виступив Євген Баличев. Юрій Мацик розповів про Центри розвитку 5G в Україні. "Динаміка і проблеми розвитку технології 5G у світі. Засади меморандуму про співпрацю" – такою була тема презентації Михайла Ільченка. Після активного обговорення очільники ТОВ "Нокіа Солюшнз енд Нетворкс Україна" і КПІ ім. Ігоря Сікорського  підписали Меморандум про співпрацю, положення якого спрямовані на підвищення ефективності технічної освіти у сфері телекомунікацій та визначають засади створення новітніх освітніх проєктів за участю студентів і викладачів, а також забезпечення інформаційної підтримки таких проєктів. Отож співпраця сприятиме науковим дослідженням, розвиткові інформаційної діяльності та професійної підготовки студентів.

Учасники зустрічі прокоментували її підсумки під час підходу до преси.

Є. Баличев та М. ЗгуровськийЄвген Баличев: "По-перше, співпраця КПІ та нашої компанії, тобто науковців і постачальників обладнання, допоможе нашій державі коректно підготуватися до епохи 5G. По-друге, студенти КПІ зможуть побачити і  вивчити 5G-обладнання, розібратися, як воно працює. І, сподіваємося, донесуть своєму оточенню, що принесе суспільству впровадження технології 5G".

Юрій Мацик: "Міністерство цифрової трансформації виступило генератором упровадження технології 5G в Україні. Співпраця ТОВ "Нокіа Солюшнз енд Нетворкс Україна" та КПІ ім. Ігоря Сікорського відкриває великі можливості для студентів, розробників технології, винахідників, бізнесменів".

Михайло Ільченко: "В Україні нині вирішується питання щодо запровадження технології 5G. Прийнято відповідні рішення Кабінету Міністрів. Створення системи зв'язку 5-го покоління, запуск її у виробництво й експлуатацію потребують відповідних фахівців. Інститут телекомунікаційних систем КПІ ім. Ігоря Сікорського саме таких фахівців і готує. Ми сьогодні домовилися про те, що за участю ТОВ "Нокіа Солюшнз енд Нетворкс Україна" та за підтримки Міністерства цифрової трансформації створюємо в Києві на базі ІТС Центр технології 5G. Нам допоможуть сучасним обладнанням, а молодь ІТС гаряче прагне отримувати нові знання і працювати, використовуючи вже новітні технології".

Довідково: 5G (англ. 5th Generation) – це п'яте покоління мобільних мереж, або п'яте покоління бездротових систем.

Дата події