Студентські гуртожитки повністю підготовлено до початку нового навчального року.  У будь-який час вони можуть перейти до традиційного формату поселення студентів", – про це доповів на засіданні ректорату 31 серпня 2020 року директор студмістечка КПІ ім. Ігоря Сікорського Олександр Іщенко.

Утім за умов карантину, в період організації навчання в дистанційному режимі, поселення студентів здійснюватиметься за іншим сценарієм, який відрізняється від традиційного. Цей  сценарій став основою для підготовки і видання  Розпорядження від 21.08.2020 р. № 5/155 "Про забезпечення протиепідемічних заходів при поселенні у студентські гуртожитки", яким визначено максимальний обсяг поселення студентів у гуртожитки на час дії дистанційної організації освітнього процесу, категорії студентів, які можуть бути поселені в гуртожитки в цей період, та саму процедуру поселення.

Про те, як практично ведеться робота по виконанню вимог розпорядження та здійснюються заходи щодо убезпечення студентів від зараження коронавірусом – далі у матеріалі.

За умов загострення епідеміологічної ситуації особлива увага при поселенні приділяється безпеці проживання студентів у гуртожитках із дотриманням законів України, постанов Кабінету Міністрів України та рекомендацій МОЗ і МОН. Виходячи з Постанови Кабінету Міністрів України від 20.06.2018 р. № 498, розмір житлової площі, що надається одному студенту для проживання в гуртожитку, не може бути меншим за 6 м2. Відповідно до цієї норми, студмістечко може забезпечити поселення 9481 студента. Нині  проводиться поселення студентів старших курсів (2-4 курсів бакалаврату і 2-го курсу магістратури) та продовжується проживання абітурієнтам магістратури, аспірантури і військової кафедри. Продовжено проживання 1500 таким абітурієнтам. У разі зарахування вони матимуть право на збереження за ними виділених місць. Станом на сьогодні в гуртожитках продовжують проживати близько 150 аспірантів та 300 іноземних студентів.

Приймальною комісією визначена орієнтовна кількість місць для поселення: для студентів-першокурсників – 4000, для слухачів підготовчого відділення- іноземців – 450. Процес поселення для цих студентів розпочнеться після оприлюднення наказів про їх зарахування, але не пізніше 14.09.2020 р., і реалізовуватиметься поступово з урахуванням санітарно-епідеміологічних норм.  Розпорядженням першого проректора Юрія Якименка закріплено 2500 місць для поселення студентів старших курсів, які не мають можливості брати участь в освітньому процесі за умов дистанційного режиму навчання. Таким чином, протягом вересня 2020 року всі наявні місця для поселення в гуртожитках будуть виділені студентам відповідно до їх заяв та рішень комісій з поселення інститутів/факультетів.

Що ж до поселення першокурсників, то закріплення-бронювання для них ліжкомісць забезпечується на 100 % для всіх студентів, які цього потребують та зазначили про це в заяві на зарахування при поданні оригіналів документів. Навчання першого курсу відбуватиметься у змішаному режимі, що передбачає поєднання традиційного (очного) та дистанційного режимів навчання. Навчання у традиційному (очному) режимі розпочнеться з 21.09.2020 р. і реалізовуватиметься поетапно за графіком, який буде сформовано виходячи з можливої кількості розміщення осіб з дотриманням усіх санітарних норм – по дві людини у вільні кімнати. Це близько 400 осіб (3-4 факультети/інститути на тиждень). Нагадаємо, всього у КПІ функціонують 24 факультети/інститути.

Таким чином, протягом вересня 2020 року всі наявні місця для поселення в гуртожитках будуть виділені студентам відповідно до їх заяв та рішень комісій з поселення інститутів/факультетів.

Слід також зауважити, що всі гуртожитки забезпечено дезінфікуючими засобами, працівники мають засоби індивідуального захисту. Протиепідемічні заходи виконуються суворо за графіком, що, до речі,  було підтверджено і висновками планової перевірки Держпродспоживслужби України.

За інф. ДНВР  та директора студмістечка Олександра Іщенка