Профспілкова організація студентів  університету є частиною об'єднаної профспілкової організації КПІ ім.Ігоря Сікорського та Профспілки працівників освіти і науки України. Це дає можливість вирішувати проблеми студентів не тільки на рівні університету, але й на рівні держави.   

Робота велася за такими основними напрямами:

  • соціальний захист;      
  • житлово-побутова робота;
  • оздоровча робота;
  • інформаційна робота;
  • культурно-спортивна робота.

Соціальний захист є основним статутним завданням профспілки. Для його реалізації ми ведемо облік членів профспілки, які потребують матеріальної допомоги, та видаємо її відповідно до поданих заяв. Також за допомогою онлайн-замовлення щомісячно організовується придбання та видача пільгових проїзних квитків на муніципальний транспорт м. Києва. Певна річ, у зв'язку з карантином замовлені на квітень проїзні будуть перенесені на перший місяць після карантину. Крім того, спільно зі СПА м. Києва ми  видаємо єдині квитки для безкоштовного проїзду в транспорті всім студентам-сиротам, а також надаємо інші пільги.

Для студентів та аспірантів, які мають дітей, щорічно видаються солодкі подарунки.

Профком студентів не залишається осторонь дій профспілок проти антисоціальних ініціатив влади: ми постійно беремо участь в акціях протесту, пікетуваннях, різноманітних мережевих формах спротиву. 29 жовтня на багатотисячній акції освітян м. Києва ми висловили свою позицію щодо неприпустимості скорочення фінансування на вищу освіту та недопущення скорочення кількості стипендіатів, для чого зустрілися з очільником партії "Голос"  С.І. Вакарчуком та заступником міністра освіти і науки Є.А. Стадним. Також з початку 2020 року розпочалася боротьба проти прийняття урядового проєкту Трудового кодексу, проєкту Закону України "Про профспілки". Завдяки в тому числі й  консолідованій роботі  профспілок ці  законопроєкти поставлені на паузу. Проте малоймовірно, що ініціатори розробки цих документів відмовляться від своїх ідей, тому слід і надалі продовжувати роботу щодо недопущення звуження трудових прав і гарантій.

У напрямі житлово-побутової роботи профком студентів співпрацює з дирекцією студмістечка та завідувачами гуртожитків. У гуртожитках проживають понад 10 000 студентів КПІ ім. Ігоря  Сікорського. Вони потребують постійної допомоги у вирішенні тих чи інших проблем. Наші представники беруть активну участь у  роботі Приймальної комісії та комісії з поселення. Цього року ми допомагали в організації поселення першого курсу шляхом як модерації черг у поліклініці і військкоматі, так і безпосередньо в гуртожитках.

Важливу місію виконує комісія з профілактики правопорушень: її неформальна, предметна робота дозволила зберегти можливість проживати в гуртожитках тим порушникам, які мають для цього підстави і усвідомили свою провину.

Спільно з соціальними працівниками студмістечка було організовано низку заходів – турнір з настільного тенісу, шахів, щорічні заходи для дітей: "Сонце дитинства", виставку "Всі барви осені", захід до Дня Святого Миколая  та інші. Упродовж звітного року вдалося перетворити "Естафету здоров'я" на сучасніший "Polyana Fest", що сприяло збільшенню кількості учасників і підвищенню рівня проведення заходу.

Щороку профком студентів організовує привітання дітей, які мешкають у сімейних гуртожитках, Дідом Морозом та Снігуронькою.

Говорячи про основні результати оздоровчої роботи, слід зазначити, що профком студентів постійно допомагає студентам скористатися нашими базами відпочинку та базами партнерів. У звітному році було придбано спортивний інвентар для оздоровчого комплексу "Маяк", а також направлено активістів для організації культурної та спортивної роботи на цій базі. "Глобусу" було передано спортивний та туристичний інвентар. 

Організовуємо видачу посвідчень для безкоштовного відвідування басейну університету для всіх студентів та аспірантів – за звітний період понад 700 студентів скористались цим правом.

Дуже важливим є інформаційний напрям. Для комунікації використовується сайт профкому студентів, група Фейсбук, канал в Телеграм, сторінка в Інстаграм. На всі ці ресурси надходять звернення від студентів. Частина з них потребує простої відповіді, частина – масштабної роботи із залученням служб КПІ ім. Ігоря Сікорського. Своєчасне реагування  дає змогу розв'язувати  проблеми на ранніх стадіях. Окрім того, на профкомівських ресурсах публікується актуальна інформація про перебіг життя в університеті, освітній процес,  можливості для дозвілля, оздоровлення тощо.

Культурно-спортивна робота хоч і не є основним напрямом діяльності профкому студентів, але їй приділяється значна увага. За звітний рік було проведено низку заходів факультетського та університетського масштабу. Частина з них (Спартакіада КПІ з шахів, "Дебют першокурсника") проходять щорічно. Восени  до них  додалися й нові – Спартакіада першокурсників КПІ, що  зібрала понад 300 учасників з 21 факультету; змагання з кіберспорту; Кубок з волейболу. Плануємо надалі зробити ці заходи традиційними.

Цього року профком студентів за допомогою студмістечка забезпечив  відновлення волейбольного та баскетбольного майданчиків. Після завершення  карантину вони будуть відкриті для студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Окрім власних заходів, профком студентів допомагає в організації інших – таких як Містер і Міс факультетів, Днів гуртожитків тощо. Крім того, допомагаємо в проведенні більш як 30 факультетських заходів, які організовують профбюро інститутів і факультетів.

Важливою частиною культурно-масової роботи є забезпечення студентів безкоштовними та пільговими квитками на культурні та спортивні події. За звітний рік було роздано понад 900  безкоштовних квитків на матчі ФК "Динамо", розіграно 10 безкоштовних квитків на матч збірної України з футболу та розповсюджено близько 500 квитків на інші події (баскетбол, турнір зі змішаних єдиноборств, концерти тощо).

У вересні-жовтні біля корпусів №№ 4 та 18  було проведено кілька безкоштовних кінопоказів.

Допомагаємо й зовнішнім організаціям, які займаються молодіжною роботою: "YMCA Київ", "Спілці ініціативної молоді", ESTIEM. Приємно, що в роботі цих організацій беруть участь багато студентів та випускників КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Як підсумок хочемо сказати, що Колективну угоду зі студентами в цілому виконано. Плануючи роботу на наступний, дуже нелегкий рік, хочемо закликати всіх до єдності, адже з найменшими втратами подолати  труднощі, з якими ми зіткнулися, можна буде тільки разом.

Дякую!

Дата події