Проректор з міжнародних зв'язків КПІ ім. Ігоря Сікорського член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко та проректор Анкарського університету Сібель Сюзен 8 жовтня 2019 р. в Анкарі підписали протокол, згідно з яким уже в лютому наступного року група турецьких студентів розпочне навчання на теплоенергетичному факультеті нашого університету.

«Анкарський університет схвалив у Раді вищої освіти Туреччини цю магістерську програму, сьогодні був підписаний сам протокол і додатки до нього. Мовою навчального процесу підписаний протокол означає деталізацію навчальних програм, за якими турецькі громадяни будуть навчатися в нашому університеті», – повідомив Сергій Сидоренко під час візиту до Анкари. Він також розповів, що впродовж першого півріччя свого перебування в Україні студенти з Туреччини навчатимуться за програмами, які забезпечуватимуть вирівнювання їх знань і навичок зі знаннями та навичками українських студентів. які здобувають вищу освіту з атомної енергетики, а вже тоді почнуть навчання за відповідною магістерською програмою. Кількість таких студентів буде залежати від кількості охочих з турецького боку. На факультеті готові організувати навчання як для окремих груп з 12-15 студентів, так і у змішаних групах, разом з українськими студентами. Навчання здійснюватиметься англійською мовою.

«Підстав для поглиблення співпраці Туреччини і України, в тому числі і в атомній енергетиці, – багато. Це і близькість наших кордонів, і традиційні відносини між країнами, їх розвиток у всіх сферах, так і перспективи співпраці. Туреччина розвиває свою атомну енергетику, тому потрібні спеціалісти різних профілів, у т.ч. експлуатаційники, які знають, як впоратися з атомними електростанціями, знають ризики, як поводитися в кризових ситуаціях, навчені на тренажерах. Це той досвід, який Україна, на жаль, в результаті Чорнобильської трагедії ціною великих жертв опанувала», - розповів Сергій Сидоренко.

Підписанню протоколу передувала копітка трирічна робота. Від першої домовленості на рівні президентів наших країн у березні 2016 року, підписання рамкової угоди у вересні 2017 року ректорами двох університетів до підготовки та погодження в Раді вищої освіти Туреччини магістерської програми з підготовки фахівців з ядерної енергетики.

Дата події