18 травня музеї всього світу відзначили своє професійне свято – Міжнародний день музеїв, тему якого щороку задає ICOM – міжнародне об'єднання музеїв та професійних музейних працівників.

Темою святкування цього року було: "Музеї як культурні хаби. Майбутнє і традиції", тобто погляд на  музей як центр культури та діяльності активних людей з метою підтримання традицій та створення нових. Однією з традицій в КПІ є гра в футбол, яка розпочалась у 1908 році з футбольної команди "Політехніки".  Сьогодні ж в університеті у футбол грають студенти, викладачі, ветерани КПІ,  працює дитячий футбольний клуб.

Тому цьогорічний Міжнародний день музеїв Державний політехнічний музей присвятив футболу та Валерію Лобановському, який навчався в КПІ і розпочав звідси свою футбольну кар'єру. За висновками авторитетного французького журналу France Football 2019 року, Лобановський увійшов до 10  кращих клубних тренерів у світовій  історії  футболу, посівши 6-те місце.

У музеї відкрито виставку "КПІ. Футбол. Лобановський", яка створена за участю кафедри спортивного вдосконалення факультету біомедичної інженерії КПІ ім. Ігоря Сікорського і де можна ознайомитися з досягненнями її викладачів та тренерів. Частина виставки присвячена особистості Валерія Лобановського – студента, футболіста, наставника. Виставка супроводжується показом фільмів, презентацій та кліпів про Лобановського, організовано дитячий кінозал на футбольну тематику, настільні футбольні ігри.

На свято завітала команда юних футболістів клубу "Столиця КПІ" зі своїм тренером Ігорем Олексійовичем Ментюковим, а  також  автори документального кінофільму "Лобановський назавжди" – режисер монтажу Андрій Гуляніч і продюсер фільму, спортивний коментатор Сергій Полховський. Відбулась цікава розмова про створення фільму і його перегляд.

Свято закінчилося, а виставка працюватиме до 30 червня 2019 р. Чекаємо на вас!

Лариса Ільясова

Дата події