На початку вересня працівники Українсько-Японського центру НТУУ "КПІ" взяли участь у проведенні Днів Японії в Одесі, які проходили з 3 по 5 вересня і були присвячені 50-й річниці встановлення побратимських зв'язків між містами Одеса та Йокогама.

2 вересня директор Українсько-Японського центру НТУУ "КПІ" Юрій Кушнарьов разом з представниками одеської мерії та почесними гостями з Йокогами брав участь в офіційних заходах за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Японії в Україні Шіґекі Сумі з дружиною. Відбулося урочисте підняття прапора, урочистий прийом на честь Дня народження Одеси, висаджування троянд з нагоди 50-ї річниці встановлення побратимських зв'язків між Йокогамою та Одесою,  гала-концерт.

3 вересня в Одеському музеї західного та східного мистецтва відкрилася виставка кімоно, японських гравюр та японського декоративного паперу, а в Одеському художньому музеї – виставка каліграфії, фотографій Йокогами та Японії, японських ляльок, тарілок та вишитих куль темарі. Одесити та гості міста також отримали можливість переглянути японські фільми, скласти журавлика та перетворити шматок тканини на стильну сумочку на майстер-класах з оріґамі та фурошікі, поспостерігати за приготуванням солодощів та скуштувати японські рисові кульки мочі, дізнатися більше про чайну церемонію та мистецтво ікебани, потримати в руках пензля та написати ієрогліф або навіть картину в техніці сумі-е.

Спеціально для студентів і викладачів Одеського національного університету імені І.І.Мечникова експерт з викладання японської мови пані Міядзакі провела презентацію останньої розробки Японської фундації – підручника "Маруґото", а також відкритий урок із використанням цього підручника. У міській бібліотеці імені І.Франка відбулися лекції з японської мови для початківців – як для дорослих, так і для дітей. Уже за годину слухачі могли привітатися, познайомитися, розповісти про себе та написати власне ім'я японською мовою.

Одним із найяскравіших заходів був концерт японських барабанів тайко, що відбувся 3 вересня – неймовірна енергетика "живих" інструментів залишила відбиток у серці кожного слухача. А вечір 4 вересня відзначився грандіозною подією – демонстрацією чайної церемонії від Ольги Сільницької, викладача школи Урасенке, а також  демонстрацією мистецтва ікебани від проф. школи Ikenobo, президента Ikenobo Eastern Europe Study Group (Україна, Молдова) Анжели Лобастової та викладача мистецтва ікебани школи Ikenobo Олени Капранової-Корчевнюк.

Члени команди Українсько-Японського центру були глибоко вражені інтересом одеситів до всіх заходів, передбачених програмою Днів Японії.

Показово, що посол Шіґекі Сумі та його чарівна дружина, разом із почесною делегацією відвідали усі заходи в рамках Днів Японії, зокрема й турнір із дзюдо в дитячо-юнацькій спортивній школі №4. Голова японської амбасади вручив нагороди та призи переможцям, привітав одеситів з річницею встановлення дипломатичних зв'язків між Йокогамою та Одесою та подякував за інтерес до японської культури.

Українсько-Японський центр НТУУ "КПІ" висловлює подяку Одеській мерії за ініціативу та сприяння у проведенні Днів Японії, апартаментам "Дерибас" за гостинність та затишок, ресторану "Кобе" за допомогу у проведенні кулінарного майстер-класу та смачні обіди, волонтерам – студентам-японістам Одеського національного університету імені І.І.Мечникова за допомогу у підготовці та проведенні заходів, а також нашому партнеру – компанії "Нова Пошта".

За інф. УЯЦ НТУУ "КПІ" | Фото Тетяни Лисенко

Дата події