Різнобарвне студентське літо непомітно перейшло в осінь, загомоніли навчальні аудиторії, розпочалися заняття, та залишилися гігабайти яскравих фотографій з літнього відпочинку, подорожей і мандрівок. Найромантичніші та найбільш пам'ятні кадри – не із заморських курортів, а з подорожей Карпатами та підводних мандрівок. І в політехніків знову є нагода пишатися своїм вишем. Саме в КПІ уже 50 років діє клуб підводного плавання "Атлантида", де новачки освоюють ази пірнання та набувають майстерності підводного плавця. Нижче наводимо розповідь керівника клубу, випускника КПІ Олексія Арістова.

Ласкаво просимо. Традиційно восени клуб підводного плавання "Атлантида" проводить набір студентів до своїх лав. Стати членом дайвінг-клубу НТУУ "КПІ" може кожен охочий. Наші вихованці мають можливість безкоштовно відвідувати тренування у басейні, користуватися клубним спорядженням, набувати теоретичних і практичних навичок з академічного та підводного плавання, брати участь у клубних експедиціях в Україні та за кордоном. Для цього потрібно: бути студентом 1-2 курсів; пройти медкомісію та не мати медичних протипоказань до занять підводним плаванням; здати необхідні нормативи на воді згідно з вимогами клубу; не палити.

Клуб дає можливість пройти курс підводника, набути досвіду роботи як інструктор, рятувальник, організатор, керівник. Члени нашого клубу працюють влітку рятувальниками, інструкторами тощо в дитячих таборах і на спортивних базах, рятувальних станціях, у дайвінг-центрах. Клуб активно веде вiйськово-патрiотичну роботу серед молоді, заохочуємо до здорового способу життя, прагнемо виховати свідомих і цілеспрямованих патріотів.
З історії. У 1965 р. в КПІ було створено студентський клуб підводного плавання "Атлантида". За роки існування тут підготовлено сотні підводних плавців, які успішно працювали в народному господарстві, виступали на міжнародних змаганнях, досліджували безмовний світ, передавали свій досвід молодим та отримували ні з чим не зрівнянне задоволення від свого незвичайного захоплення.

Чимало вихованців нашого клубу пов'язали свою професійну діяльність з підводним світом. Це неодноразовий призер міжнародних змагань з підводного полювання Андрій Лагутін; один з наставників найвідомішої дайверші Юлії Петрик – Андрій Сідерський; талановиті підводні фотографи Станіслав Мороз і Леонід Кудін; професіонали у сфері навчання Віктор Лисенко і Сергій Зуєв.

Сьогодні, завдяки своїй технічній базі, досвідченим і талановитим інструкторам, продуктивній методиці (з елементами підготовки бойо¬вих плавців), клуб виховує справ¬жніх професіоналів-підводників, загартованих наполегливими тре¬нуваннями, залізною дисципліною, людей сильних і здорових, мужніх і відповідальних.

Сьогодення. Клуб підводників – це не тільки наполегливі тренування і високі результати, насамперед це хороша компанія людей, небайдужих до підводного світу та екології, об'єднаних захопленнями, що пов'язані з підводною стихією.

Студентський клуб "Атлантида" є унікальним товариством з багатою історією та традиціями і чи не єдиний в Україні, де студенти безкоштовно набувають професійних, практичних та теоретичних знань з дайвінгу, займаються в басейні, проходять практику та відпочивають на морях і ріках нашої країни й зарубіжжя.

Регулярні клубні виїзди на водойми України, екологiчнi завдання і змагання дають можливість членам нашого клубу дізнатися більше про підводний світ нашої країни, отримати високий професійний і фізичний рівень підготовки. Поряд із зануреннями в програмі наших виїздів захоплюючі екскурсії та культурні програми, традиційні ігри та конкурси. Навесні відбувся виїзд на Кінбурнську косу – унікальний природний парк між Дніпровсько-Бузьким лиманом та Чорним морем, який ще чекає своїх дослідників.

Крім військово-патріотичної підготовки, ми є активними борцями за екологію водойм і навколишнього середовища в цілому. Регулярно на волонтерських засадах організовуємо екологічні акції, прибираємо водойми тощо. Лише цього літа діставали непотріб з дна на центральних пляжах, Голосіївських ставках та ін.

Дайвінг на сьогоднішній день є недешевим захопленням. Але багато наших випускників не полишають студентського захоплення і продовжують відшліфовувати свою майстерність та досягають вагомих результатів. Адже по-справжньому хороших підводних працівників і дайверів не так багато в нашій країні. Двері нашого клубу завжди відкриті для шанувальників підводної стихії.

Наші контакти: м. Київ, вул. Верхньоключова, 38/1, Спорткомплекс КПІ (корп. 24), ауд. 104. Група клубу в ФБ: https:// www.facebook.com/atlantidakpi.

Олексій Арістов,
куратор СТК "Атлантида"