Уже третій рік поспіль у Науково-технічній бібліотеці НТУУ "КПІ" проводиться цикл культурно-освітніх вечорів, присвячених видатним особистостям історії і культури. Станом на січень ц. р. вже було проведено 15 таких заходів. 

Бібліотека започаткувала проведення мистецьких вечорів з ініціативи та за активною участю Валентини Петрівни Сапронової, жінки, творча діяльність якої протягом життя пов'язана з Київським політехнічним інститутом.

Останній мистецький вечір, що відбувся 20 січня ц. р., було присвячено життю і творчості великого польського художника Яна Матейка (1838–1893 рр.).

Розповівши про основні віхи біографії художника, Валентина Петрівна докладно зупинилася на творах видатного майстра живопису. Ян Матейко відомий насамперед своїми численними картинами на історичні теми. І це не викликає подиву – історія була справжньою пристрастю живописця. А ще наскрізною темою життя і творчості Яна Матейка був патріотизм. Яке історичне полотно Матейка не візьмеш аналізувати, завжди буде Польща, її давня і славетна історія, велич і болісні помилки в державотворенні.

Творчий доробок художника містить і два твори з історії України – "Вернигора" та "Богдан Хмельницький з Тугай-беєм під Львовом". Окрім того, з картонів Матейка зроблено вітражі кафедрального собору у Львові.

Емоційна розповідь Валентини Сапронової, яка супроводжувалася показом слайдів, що їх підготувала завідувач фонду рідкісних і цінних видань Марина Мірошниченко, викликала щиру зацікавленість у присутніх. Вдало доповнила її розповідь голова Спілки поляків м. Києва пані Анеля Юрковська.

Слухачі, які зібралися в  конференц-залі, оплесками дякували організаторам вечора і запитували, про кого і коли буде наступна розповідь. І отримали відповідь: Леся Українка, в березні цього року.

Володимир Школьний

Дата події