Два роки тому в Центрі міжнародної освіти НТУУ "КПІ" студенти-іноземці познайомились і подружились з учасниками ансамблю "Золоте перевесло" Інституту історичної освіти Національного педагогічного університету (НПУ) ім. М.Драгоманова. 22 травня ансамбль святкував своє 10-річчя. Слухачі підготовчого відділення та студенти-іноземці НТУУ "КПІ" з радістю вітали своїх друзів.

Свято розпочали ювіляри. Вони виконали різноманітні пісні: патріотичні, козацькі, жартівливі, дівочі. Особливо вразили усіх пісні на слова Т.Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий" та Л.Трубецького "Воїни світла", яка супроводжувалась показом відео про події на Євромайдані. Вшановуючи героїв, слухали стоячи, не соромилися сліз.

Цікаво було послухати інструментальний ансамбль, який майстерно виконував і народну музику, і класику. Дуже сподобався іноземцям виступ Народного автентичного колективу "Надія" з Черкащини, у якому співають мами учасниць ансамблю "Золоте перевесло". Разом два ансамблі натхненно виконали українські пісні. Глядачі переконалися, що народна пісня передається з покоління в покоління, її співають українці різного віку.

Іменинників вітали директор Інституту історичної освіти НПУ ім. М.Драгоманова д.іст.н., професор О.О.Сушко, педагоги, друзі, гості та випускники-засновники ансамблю.

Наші студенти-іноземці теж приготували привітання. Громадяни В'єтнаму Нгуєн Нгок Дик, Нгуєн Тхань Ві, Нгуєн Ван Као, Ван Дик Тай, Нгуєн Конг Туан Ань, До Мінь Доан привітали ювілярів танцем; за підтримки усіх присутніх студентка із Камеруна Тіако Чоконте Даніель та в'єтнамські студенти Ву Мі Лінь, Нгуєн Буй Мі Лінь, Лє Тхай Шон, Лє Гіу Дик Тхань виконали улюблену усіма пісню "Чорнобривці". З уст іноземців пісня прозвучала особливо хвилююче, адже вони далеко від дому, і згадка про найдорожчу для кожного людину, яка дала нам життя – маму, зігріла і розчулила присутніх.

Керівники ансамблю приготували сюрприз і для іноземців. Студентам НТУУ "КПІ" висловили подяку за плідну співпрацю з колективом та активну участь у творчих заходах Інституту історичної освіти НПУ ім. М.Драгоманова, а після закінчення концерту пригостили національними стравами. Голова студентської ради Аделіна Матушанська подякувала присутнім за привітання і побажала усіляких гараздів. У свою чергу Нгуєн Ван Као від імені студентів подякував за гостинність українською мовою, чим викликав бурхливі оплески присутніх.

У народі говорять: пісня – то душа народу. Слухаючи пісні, іноземці пізнають духовний світ українців. І українці постають доброзичливими, щирими, гостинними та відкритими для спілкування. А спілкування – то шлях до взаєморозуміння, що так необхідне людству. Тож бажаємо творчих успіхів колективу та його керівникам – М.Н.Яретику, Ю.В.Дутці та Н.І.Загребельній. Хай українська пісня у виконанні ансамблю "Золоте перевесло" єднає та духовно збагачує молодь світу в ім'я миру та злагоди.

Р.П.Куторій, викладач країнознавства ЦМО

Дата події