Підведено підсумки Всеукраїнського відкритого конкурсу рефератів з атомної енергетики та ядерної фізики серед старшокласників. Фінальна частина цього заходу відбулася  в НТУУ "КПІ" на базі ТЕФ 17-18 січня 2012 р. Учасники та гості зібралися в аудиторії ім. В.І.Толубінського, академіка АН України, професора. Організаторами конкурсу виступили Українське ядерне товариство (УкрЯТ) і ДП НАЕК "Енергоатом" за участю ВАТ "ТВЕЛ" (РФ), кафедри АЕС Одеського національного політехнічного університету (ОНПУ) і кафедри атомних електростанцій та інженерної теплофізики (АЕС і ІТФ) ТЕФ.

"Атомна енергетика і суспільство" – такою була тема конкурсу, розкрити яку відповідно до Положення про конкурс дозволялося через опис найрізноманітніших сфер взаємодії людини зі світом атома, наприклад: фізика, хімія, біологія, медицина, економіка, соціологія, психологія, політологія, історія, краєзнавство. Основна мета конкурсу – поглиблення знань школярів з основ атомної енергетики і ядерної фізики, формування у них об'єктивного ставлення до атомної енергетики, створення її позитивного іміджу в молоді.

Після першого етапу конкурсу до оргкомітету надійшло 115 учнівських робіт з 20 міст України і 4 міст Росії. Під час другого етапу журі у складі викладачів ОНПУ, представників УкрЯТ і ДП НАЕК "Енергоатом" відібрало 37 рефератів, які і взяли участь у фінальній частині конкурсу.

День захисту робіт розпочався з вітальних слів представників Українського ядерного товариства (С.В.Барбашева), ДП НАЕК "Енергоатом" (А.А.Беньковської) і голови журі – доцента кафедри АЕС ОНПУ О.Е.Зотєєва. Що стосується журі, то до його складу, окрім уже названого голови, увійшли доцент кафедри АЕС і ІТФ НТУУ "КПІ" В.В.Бігун, начальник відділу ДП НАЕК "Енергоатом" А.А.Беньковська, головний фахівець ОП "Атомпроектінжиніринг" С.С.Виборнов, головний фахівець київського інституту "Енергопроект" Л.А.Ігнатенко, аспірант кафедри АЕС і ІТФ НТУУ "КПІ" В.А.Кондратюк, заступник генерального представника ВАТ "ТВЕЛ" в Україні А.І.Курінний і співробітник секретаріату УкрЯТ Д.В.Чумак.

Протягом дня члени журі уважно заслухали всі доповіді. При їх оцінюванні фахівці керувалося такими критеріями: актуальність теми, спеціальні знання, самостійність мислення і творчий підхід,   оригінальність подачі матеріалу, практична реалізація пропонованої розробки. 

Під час урочистого підведення підсумків і нагородження учасників  привітали віце-президент, виконавчий секретар УкрЯТ С.В.Барбашев, керівник департаменту ДП НАЕК "Енергоатом" С.А.Павловський, генеральний представник ВАТ "ТВЕЛ"  в Україні А.Г.Іванов, голова журі О.Е.Зотєєв, декан  ТЕФ проф. Є.М.Письменний і професор кафедри АЕС і ІТФ С.В.Широков.

В.А.Кондратюк, асистент кафедри АЕС і ІТФ