Чергове засідання Вченої ради НТУУ "КПІ" відбулося 5 грудня 2010 р. На початку головуючий в.о. ректора НТУУ "КПІ" професор М.З. Згуровський привітав з ювілеями заступника начальника департаменту економіки і фінансів НТУУ "КПІ" О.І. Болієву, якій вручив почесну відзнаку Вченої ради університету, завідувача кафедри спортивного вдосконалення доцента Ю.В. Новицького, завідувача кафедри репрографії професора О.М. Величко. Далі М.З. Згуровський вручив почесні грамоти Держкомтелерадіо співробітникам видавничо-поліграфічного факультету за багаторічну плідну працю і вагомий внесок у підготовку фахівців видавничо-поліграфічної галузі, зокрема заступнику директора з міжнародного співробітництва професору В.П. Шерстюку, завідувачу кафедри репрографії професору О.М. Величко.

Крім того, були нагороджені переможці конкурсу на кращу академічну групу за результатами 2010/11 н.р. – перше та друге місця розділили між собою групи ІТС та ММІФ.

Першим питанням заслухали доповідь проректора М.Ю. Ільченка про підсумки прийому до аспірантури в 2011 р. Він відзвітував про результати прийому до аспірантури, зазначивши, що університетом було виконано заплановане державне замовлення. Разом з тим проректор звернув увагу на необхідність підвищення ефективності співпраці наукових керівників та аспірантів. Від департаменту міжнародного співробітництва була висловлена і підтримана Вченою радою пропозиція про звернення до МОНмолодьспорту України щодо подвійного наукового керівництва: з одного боку професор КПІ, з іншого – закордонний професор. Крім того, проректор висловив стурбованість недостатньою кількістю захистів аспірантів після закінчення навчання в аспірантурі, тому було запропоновано вдосконалити систему поточної атестації аспірантів, яка б змогла забезпечити інтенсифікацію роботи над дисертаційним дослідженням. Коментуючи доповідь М.Ю.Ільченка, ректор відзначив необхідність подальшого вдосконалення системи підготовки наукових кадрів, зокрема за допомогою моделі "магістр-кандидат наук", коли кандидатська дисертація стає продовженням магістерської роботи.

Другим питанням розглянули затвердження підсумків конкурсу серед викладачів щодо номінацій "Викладач-дослідник – 2011" та "Молодий викладач-дослідник – 2011" в НТУУ "КПІ", з якого також доповідав проректор М.Ю. Ільченко. Він оголосив підсумки конкурсів. Проректор також висунув пропозицію щодо подальшого вдосконалення методики розрахунку рейтингів номінантів. Насамперед, це стосується підготовки номінантами наукових кадрів вищої кваліфікації (кандидатів і докторів наук) та виконання встановленого педагогічного навантаження. Крім того, проректор відмітив певні тенденції, що простежуються вже упродовж 6-ти років проведення конкурсу. Так, протягом цього періоду номінація "викладач-дослідник" характеризується певною статичністю, тобто ротація лідерів є незначною. У свою чергу, номінація "молодий викладач-дослідник" є більш динамічною.

У завершенні засідання були розглянуті конкурсні та поточні справи. Зокрема, декілька наукових робіт молодих науковців та студентів були рекомендовані до участі в конкурсі НАН України.

А. Мельниченко, учений секретар НТУУ "КПІ"