Днями на шпальтах кримінальних новин газети «Сегодня» під рубрикою «Поворот. Уголовное дело на 200 млн» з’явилася замітка «КПИ вооружил армию»! Сенсаційний заголовок навіть для такої рубрики, чи не так?

Але, насправді, ніякої сенсації немає. Як немає і кримінальної справи проти НТУУ «КПІ»! Та й університету матеріал Владислава Бовсуновського майже не стосувався. Розповідалося в ньому про те, що Військова прокуратура порушила кримінальну справу в зв’язку з тим, що працівники Міноборони буцімто якось не так розпорядилися коштами, виділеними на розробку АСУ для українського війська, внаслідок чого державі нанесено збитків на 200 млн гривень. Бо військові чиновники замість розробки АСУ на закордонних платформах замовили власну розробку вітчизняним ученим і конструкторам, у тому числі й НТУУ «КПІ», а системи так і не почали працювати.

Зауважимо, що матеріал на цю тему вже з’являвся в «Сегодня». І в ньому той само автор вже писав, що КПІ був виконавцем цього замовлення. І цьому авторові вже було дано роз’яснення, що університет займався розробкою лише двох систем вартістю в кілька мільйонів гривень. І що системи, розроблені фахівцями КПІ, ще у квітні цього року наказом Міністра оборони України були прийняті на озброєння. Понад те, що вони сьогодні вже стали базовими в структурі управління повсякденною діяльністю Збройних сил України!
Проте з якоїсь причини ніякого спростування неправдивої інформації газета так і не дала. Тож юристи університету підготували проти «Сегодня» позов до суду. І лише на прохання керівництва редакції, яка не хотіла втягуватися в судову тяганину з відверто програшної справи, університет свій позов відкликав. Судячи з усього, даремно.

Зрозуміти, чому ім’я українського вишу, який за кількома рейтингами визнано кращим в Україні, використовується у негативному контексті, та ще й з кримінальним відтінком, годі й намагатися. Адже, за великим рахунком, КПІ таки озброїв армію. Точніше, не озброїв, а взяв участь у її переозброєнні (спишемо й цю неточність на поверховість автора).

Може так легше, бо не до снаги журналістам «Сегодня» назвати несумлінних виконавців, проти яких порушено справу? А може й тому, що НТУУ «КПІ» працює прозоро, про що, до речі, свідчать і результати численних перевірок останніх років? А може, це просто непорядність, якою відповіла редакція на те, що університет погодився відкликати свій позов?

Та що б це не було, але доводимо до відома редакції «Сегодня» і всіх читачів, що враховуючи високу ефективність розробок НТУУ «КПІ», університет у рамках програми державного оборонного замовлення продовжує виконання робіт за завданнями Міністерства оборони України.

Л.С.Глоба, професор, доктор технічних наук
О.В.Коваль, доцент, кандидат технічних наук,
лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки