У видавництві «Просвіта» вийшла друком пригодницька трилогія «Фарватери долі», написана доцентом кафедри автоматизації хімічних виробництв ІХФ Михайлом Лукінюком. Як зазначає у своїй передмові Перший Командувач ВМС України віце-адмірал Борис Кожин, автор, який досконало знає всі тонкощі як військової служби взагалі, так і корабельної служби та флотських традицій, ретельно виписав багато цікавих образів флотських офіцерів, мічманів, старшин, матросів, однак поступово повноцінним персонажем трилогії стає й саме море – автор описує його в різних станах, у різні пори року, в різний час доби. Такі ж мальовничі й точні, наче виписані «з натури», описи характерних краєвидів Севастополя – мальовничих бухт і сопок, велелюдних вулиць і площ, знаменитих історичних місць, а також інших місцин, куди доля закидала головного героя трилогії: Заполяр’я, Сибіру, Іраку – і, звісно, рідної Буковини, зокрема Чернівців.

Попри очевидне власне серйозне та відповідальне ставлення автора до вимог служби, сторінки трилогії густо пересипані жартівливістю, веселою іронією, і не менш рясно – добірною часткою самоіронії, що додатково посилить інтерес читачів до описуваних подій.

Тож для загальної оцінки цієї великої (704 с.) праці цілком слушними видаються слова одного з персонажів трилогії, бувалого у бувальцях боцмана зі старенької торпедної «сімки»: «…так не навчишся писати, хоч би скінчив не один, а навіть два Літінститути, так про флот може написати лише той, хто сам пройшов сувору школу корабельної служби, бо таке пишеться не рукою, не розумом – душею».

Книгу можна придбати в книгарнях ВПК «Політехніка» (корп. 1, 8 і 15).

М.Петренко