21-23 квітня 2010 року на ХТФ пройшла ІІІ міжнародна (V Всеукраїнська) конференція студентів, аспірантів та молодих учених з фундаментальних і прикладних проблем хімії та хімічної технології.

Урочисте відкриття конференції в залі засідань Вченої ради було розпочато з виступів голови орг­комітету конференції декана ХТФ д.т.н., проф. І.М.Астреліна; к.т.н., віце-президента “Союзу хіміків України” І.М.Новікова; заст. проректора з наукової роботи д.т.н., професора С.О.Воронова; віце-президента Українського хімічного товариства ім. Д.І.Менделєєва В.В.Вишневецької; професора КДУ ім. Т.Шевченка, д.х.н., академіка Академії наук вищої освіти України В.Г.Сиромятникова та ін.

Проведенню конференції сприяли: “Союз хіміків України”, Академія наук вищої освіти України, ТОВ “Агромат”, фірми “Макрохім, “Gigamir”, “Югомет”, “ТММ” та ін.

Бажання взяти участь у конференції та опублікувати результати своїх досліджень у збірнику тез доповідей виявили близько 300 студентів, аспірантів і молодих учених з різних країн. Виступили з допові­дями 120 дослідників. Крім доповідачів з 22 міст України, у конференції взяли участь молоді дослідники з Франції, Португалії, Росії, Білорусі та інших країн. Працювали секції органічної хімії, неорганічної хімії, електрохімії, неорганічного матеріалознавства, хімічної кібернетики, екології, нанохімії. Найбільшою кількістю доповідей відзначились секції неорганічного матеріалознавства, електрохімії та хімічної кібернетики.

Програмний комітет конференції відзначив най­кращі роботи дипломами конкурсу доповідей та цінними призами.

Між секційними засіданнями для учасників було орга­нізовано екскурсії містом, університетом, на заводи хімічних фірм “Агромат”, “Фармак” та “Артеріум”.

Загалом конференція пройшла плідно та ефективно для доповідачів та слухачів. Багато хто отримав відповіді на питання, що їх цікавили. Дехто зміг краще зрозуміти об’єкт своїх досліджень і, найголовніше, кожен залишився задоволеним досягнутими результатами і організацією роботи конференції.

Г.С.Васильєв, член оргкомітету конференції, студент ХТФ