В НТУУ «КПІ» 8 грудня 2009 року відбулося засідання Ради Російсько-українського сегменту Світової системи даних Міжнародної ради з науки (World Data System of International Council for Science).

У роботі засідання взяли участь керівники Світових центрів даних та установ, що забезпечують діяльність СЦД в Росії та Україні, а також представники організацій-партнерів українського Центру. Серед них: О.М. Стєрін, заступник директора ДУ «ВНДІГМІ-СЦД», директор СЦД з метеорології; М.З. Згуровський, ректор НТУУ «КПІ», член Наукового комітету Світової системи даних, науковий керівник СЦД з геоінформатики та сталого розвитку; Н.О.Сєргєєва, директор СЦД з фізики твердої Землі; Є.П. Харін, директор СЦД з Сонячно-Земної фізики; О.О. Кузнєцов, директор СЦД з океанографії; К.В. Єфремов, директор СЦД з геоінформатики та сталого розвитку; О.В. Кендзера, заступник директора Інституту геофізики НАН України ім. С.І. Субботіна; Л.Г. Руденко, директор Інституту географії НАН України; С.А. Станкевич, г.н.с. Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України; І.Б. Вавілова, зав. лабораторії астроінформатики Головної астрономічної обсерваторії НАН України; О.Є. Совга, вчений секретар Морського гідрофізичного інституту НАН України; Л.Я. Табачний, заступник директора Центральної геофізичної обсерваторії та інші.

У ході засідання обговорювалися питання взаємодії СЦД, зокрема організації глобальних інформаційних ресурсів для наукових досліджень, визначено ряд напрямів для розвитку подальшої співпраці в умовах трансформації Системи світових центрів даних та Федерації сервісів з аналізу астрономічних та геофізичних даних у Світову систему даних. Також було розглянуто і схвалено результати виконання спільних проектів, спрямованих на моделювання складних природних і антропогенних систем у контексті якості та безпеки життя, розвиток ГІС «Росія-Україна», створення єдиного каталогу даних Сегменту та ін.

Ірина Смоліна