У НН ІЕЕ з 12 по 14 жовтня 2022 року відбулася VIІІ Міжнародна конференція IEEE "2022 IEEE Energy Smart Systems" ("2022 IEEE ESS"). Її було присвячено науковим, технічним та економічним проблемам побудови енергетичних інтелектуальних систем – Smart Grid. Немає сумнівів, що  побудова таких систем в Україні стане одним із основних пріоритетів повоєнного відновлення енергетичного сектору України.

Організаторами конференції "2022 IEEE ESS" є КПІ ім. Ігоря Сікорського  та ІЕЕЕ Українська секція. Почесними головами її організаційного комітету були академік НАН України професор Юрій Якименко та академік-секретар Відділення ФТПЕ НАН України, директор Інституту електродинаміки НАН України, академік НАН України Олександр Кириленко, а головою оргкомітету став директор НН ІЕЕ КПІ ім. Ігоря Сікорського Сергій Денисюк.

Конференції "IEEE ESS" проходили раніше у травні. Але через військову агресію росії проти нашої країни  термін її проведення у минулому році було  перенесено на жовтень, і попри всі негаразди воєнного часу вона відбулася!

Українська секція ІЕЕЕ як один з організаторів конференції у зв'язку з цьогорічною складною економічною ситуацією в Україні прийняла рішення зробити для українських дослідників участь у ній безкоштовною. За це оргкомітет конференції "2022 IEEE ESS" висловлює щиру вдячність  голові української секції ІЕЕЕ Євгену Пічкальову.

Конференція, звісно, проходила у віртуальному форматі. На ній було представлено 95 доповідей від провідних фахівців з 11 країн: України, Індії, Іспанії, Португалії, Туреччини, Китаю, Еквадору, Словаччини, Об'єднаних Арабських Еміратів, Польщі та Чехії.  Доповідачі представляли підготовлені заздалегідь презентації, після кожної доповіді відбувалися її обговорення. Тексти доповідей опубліковано у збірнику наукових праць та занесено у IEEE XPLORE LIBRARY, що індексується у міжнародній наукометричній базі Scopus.

Було проведено 10 засідань у  п'яти секціях: "Інтелектуальна енергетика та енергетична інженерія", "Системи відновлюваної енергії та розосереджена генерація", "Інтелектуальні міста та будівлі", "Інтелектуальні енергетичні системи промисловості та активні споживачі", "Енергетична політика, ринки та перспективи інтелектуальних енергетичних систем".

Представлені на конференцію матеріали досліджують і розв'язують проблеми, пов'язані з переходом від традиційної енергетичної до нової інноваційної моделі з урахуванням того, що цей енергетичний перехід приведе до значних технологічних, економічних та соціальних змін. Такі дослідження є особливо важливими для України з точки зору відновлення та модернізації її паливно-енергетичного комплексу.

Учасники конференції відзначали, що сьогодні вирішення проблем енергетичного комплексу є особливо важливим. Тож наступну конференцію планується знов, як і до надзвичайного 2022 року, провести  навесні 2023 року. 

Галина Бєлоха, к.т.н., доцент,
заступник директора  НН ІЕЕ з наукової та науково-технічної роботи студентів

Дата події