Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 23 січня 2023 року

23 січня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, Є.В.Кулик, М.О.Безуглий, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Освітній процес. Завершилася основна сесія 1-4 курсів бакалаврату та 2 курсу магістратури і розпочалася для 1 курсу магістратури.  З 23 січня стартувала додаткова сесія для бакалаврату. Завдяки вжитим заходам щодо забезпечення постійного електроживлення інформаційних систем, вони працюють без збоїв (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

2. Минулого тижня відбулося засідання Методичної ради університету. Серед розглянутих питань – внесення змін та уточнень до переліку даних, які стосуються профілів підрозділів. Пропозиції щодо змін підтримано. Також на засіданні розглянуто рекомендації стосовно уточнення визначення термінів контрактів для науково-педагогічних працівників. Це пов'язано з оголошенням чергового конкурсу на вакантні посади НПП. Мова йде про 43 посади: 1 – завідувача кафедри, 10 – професорів, решта – посади від доцента до асистента  (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко).

3. Формуються оновлені штатні розписи кафедр відповідно до доведеної університету граничної чисельності ставок НПП та фонду заробітної платні (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко Л.Г.Субботіна).

4. Підготовка до вступної кампанії. Нових нормативних документів щодо її організації в поточному році МОН України поки що не видало. Проте, за попередньою інформацією, Міністерство і профільний комітет Верховної Ради України вже визначилися з форматом проведення вступних випробувань – проводитиметься національний мультипредметний тест (НМТ), який складатиметься з трьох предметів: два обов'язкові – це українська мова та математика, і один на вибір. Планується, що реєстрація на НМТ здійснюватиметься у травні, основна його сесія – у червні (О.А.Жученко, Приймальна комісія, оперативні штаби факультетів та інститутів).

5. Акредитація освітніх програм (ОП). Минулого тижня в КПІ працювали 2 експертні групи за 4-ма освітніми програмами (113 та 173 спеціальності).  Попри перебої в подачі електроенергії всі зустрічі відбулися. Попередні висновки експертів позитивні. Також минулого тижня університет подав на акредитацію ще 9 ОП.  Їхня експертиза має розпочатися з наступного тижня. На поточному тижні університет має подати до НАЗЯВО на акредитацію ще 5 ОП. Питання щодо подання на зовнішню акредитацію 172-ї спеціальності поки що вирішується (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, завідувачі кафедр, гаранти ОП).

6. Проводиться аналіз результатів основної частини сесії і здійснюється підготовка рекомендації щодо проведення контролю в наступному семестрі. Використовуватиметься напрацьована з урахуванням періодичного вимкнення електроенергії нинішня модель з деякими удосконаленнями, зокрема зі встановленням певних правил щодо термінів подання робіт (А.А.Мельниченко).

7. Серед питань, що їх було обговорено на засіданні Методичної ради, порушувалися й питання поліпшення мовної підготовки як викладачів, так і здобувачів вищої освіти. Було презентовано попередні результати роботи відповідної комісії та опитування студентів. Цим питанням слід приділяти увагу і при внутрішній акредитації ОП (А.А.Мельниченко, О.А.Жученко).

8. На засіданні Методичної ради також було презентовано удосконалено інформаційну систему «MyKPI». Розглянуто модуль з освітньої програми для неї, його тестова експлуатація розпочинається. Завдяки впровадженню цього модулю університет матиме в «MyKPI» повний цикл від ОП з її компонентами до індивідуального плану навчання студента. Далі – інтеграція з «Електронним кампусом», що забезпечить можливість синхронізації різних інформаційних систем КПІ (А.А.Мельниченко).

9. З урахуванням пропозицій і рекомендацій акредитаційних експертних комісій готується оновлений порядок прийому до аспірантури (А.А.Мельниченко).

10. З  23 січня розпочато проведення традиційного опитування «Викладач очима студента». На результати цих опитувань звертають особливу увагу й члени експертних комісій під час акредитації ОП (А.А.Мельниченко).

11. Завершено внесення результатів семестрового контролю до основних відомостей для студентів 1-4 курсів та 2 курсу магістратури (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

12. З 23 по 25 січня будуть відкриті перші додаткові відомості для внесення результатів першої спроби ліквідації академічної заборгованості, а з 26 по 28 січня будуть відкриті другі додаткові відомості. До 31 січня видача наказів на відрахування. (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

13. З 23 до 28 січня включно відкриють перші відомості магістрів 1 курсу (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

14. З 16 до 20 січня з університету відраховано 43 студенти (з них 15  навчалися за кошти фізичних осіб) (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

15. З 1-го по 20 січня 2023 року 73 студентам надано академічну відпустку (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

16. За даними факультетів та навчально-наукових інститутів з 31 січня 2023 р. або з 05 лютого 2023р. з академічної відпустки мають вийти 325 студентів. Отримано підтвердження від 167 студентів про гарантований вихід з академвідпустки на навчання. Не планує виходити 41 студент (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

17. Проведено чергове засідання стипендіальної комісії, на якому розглянуто майже 100 апеляцій по додаткових балах; затверджено ліміти стипендіатів на рівні 40% та 25% (для відмінників); затверджено кандидатури на стипендію «Мелексіс-Україна»; призначено стипендії аспірантам (Н.В.Семінська, Ю.Б.Квасневська).

18. Спільно з Львівською політехнікою проведено перемовини з Варшавською політехнікою щодо проєкту NAWA, виграного за програмою «Солідарні з Україною». Партнерам направлено спільні пропозиції від обох університетів (Н.В.Семінська, І.В.Коробко, О.П.Демиденко).

19. 17 січня представники ДНВР узяли участь у перемовинах з Університетом Магдебургу (НН ММІ, ФЕЛ, РТФ, НН ІЕЕ) (О.П.Демиденко).

20. Проведено перші три заняття КПІSchool. Студент ПБФ Нікіта Ганічев проводить міні-курс з основ мови програмування С++. Участь у заняттях взяли більше 50 школярів (Н.М.Пожарська).

21. Проведено розширену зустріч робочої групи щодо масштабного профорієнтаційного проекту «Мрія-2. Хочу бути!». У зустрічі взяли участь запрошені представники факультетів/навчально-наукових інститутів (ФСП, ФМФ, РТФ, ФЕЛ, ННІМЗ, ННІАТЕ, ФЕА). Проєктом передбачено співпрацю з ДП «АНТК Антонов» та «Прогрестех» (Н.М.Пожарська).

22. У межах продовження проєкту «Школа кар'єрного зростання» 18 та 20 січня ДНВР спільно з КПІ-Медіа провело записи зустрічей експертів та студентів КПІ «HR - я маю проблему» (Н.М.Пожарська).

23. Київський міський центр крові (КМЦК) потребує донорів. Соцслужба спільно зі Студрадою КПІ та мобільною бригадою КМЦК 27 січня 2023 проводитиме донацію крові в КПІ (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська).

24. Проводиться опрацьовування звітів гуртків за 1 семестр. Усього звіт за попередній семестр подали 55 гуртків (Н.В.Семінська).

25. Продовжується підготовка до проведення олімпіади з математики. Зареєструвалося  288 студентів, з них 4  студенти - іноземні  громадяни (Н.В.Семінська).

26. Проведено «Акустичний музичний вечір», участь у якому брав джем музикантів, проводилася гра «Вгадай мелодію», а також конкурс «Відкритий мікрофон» (Є.Г.Байкіна).

27. На плановому засіданні ради Космічної програми обговорено питання звітування щодо об'єктів КПІ, визнаних національним надбанням, виконання проєкту PolyITAN-12U та поточні питання (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

28. До Офісу великих платників податків відправлено довідку з Державного космічного агентства України про звільнення від сплати ПДВ за договором КПІ з ЗАО НДІРВ у 2022 році. З ДКАУ також погоджено питання орбіти польоту наносупутника PolyITAN-12U (Ю.М.Сидоренко).

29. Підготовлено та відправлено лист-відповідь до МОН України щодо пропозицій університету стосовно участі в проекті «Артеміда» за пропозиціями 4-х підрозділів університету ФБМІ (О.Ю.Галкін), РТФ (Р.В.Антипенко), НН ІТС (С.В.Капштик), НН ІАТЕ (Б.М.Рассамакін) (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

30. Підготовлено та направлено до МОН звітні матеріали за договором базового фінансування за 2022 рік., а також підготовлені ДЕФ довідки про обсяги надходження до загального і спеціального фондів за науковою тематикою 2018-2022 року для розрахунку обсягів базового фінансування на 2023 рік (В.А.Пасічник, Л.Г.Субботіна).

31. Для врахування участі виконавців держбюджетних тем з кафедр, які не є виконавцями роботи, реалізовано можливість зарахування наукових працівників сумісниками на кафедри, де вони працюють штатними НПП (В.А.Пасічник).

32. На запит Мінстратегпрому надіслано лист з пропозицією включити до робочої групи міністерства з розробки Державної програми з використання технологій штучного інтелекту в пріоритетних галузях економіки і проекту Закону України «Про робототехніку» 3-х фахівців університету - С.Г.Стіренка, В.Б.Струтинського, О.В.Збруцького (В.А.Пасічник).

33. До Торгово-промислової палати України надіслано пропозиції щодо залишення або скасування інструментів державного регулювання, формування та реалізацію яких забезпечують Мінекономіки та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, а також підпорядковані їм центральні органи влади (Ю.М.Туз, В.М.Шишкін, І.В.Камінська).

34. Підписано договір про правонаступництво КПІ ім. Ігоря Сікорського стосовно наукового видання «Геоінформатика» (В.А.Пасічник, К.В.Єфремов).

35. Спільно з головним інженером та проєктантами інноваційного укриття Smart Shelter узгоджено критичні питання проєкту. Від МОН України університет отримав лист підтримки реалізації проєкту. МОН України активно долучився до інформаційного супроводу (В.А.Пасічник).

36. До УКРНОІВІ подано 1 заявку на винахід (ФБТ) (О.Я.Юрчишин).

37. Створення ювілейного видання «КПІ. Друге століття, продовження традицій». У  взаємодії з ректором  М. З. Згуровським триває підготовка змісту другого розділу книги (М.Ю.Ільченко, Д.Л.Стефанович, В.В.Татарчук, В. І.Максименко, Т. Г.Кулікова).

38. На засіданні ради Космічної програми університету обговорено проєкт угоди з Головною астрономічною обсерваторією України про передачу поляриметрів до PolyITAN-3-PUT за договором благодійної допомоги від ГАО (М.Ю.Ільченко).

39. Отримано пропозицію трьох колишніх послів Японії в Україні (пан Сумі, пан Амає та пан Курокава), які заснували Український дім Японія (UHJ) з метою підтримки України, біженців з України в Японії, українського студентства, Плану повоєнної відбудови України та реалізації відповідних проєктів. Запропоновано заходи підтримки як Українсько-Японського центру і КПІ, так і всієї України через УЯЦ (С.І.Сидоренко, К.О.Луговська).

40. Завершено підготовку листа до ректора Познанської політехніки професора Т. Ясіновського з пропозиціями щодо співпраці з університетами Польщі в галузях штучного інтелекту та цифрової безпеки (С.І.Сидоренко, Б.І.Дуда).

41. На запрошення ініційованої Генсеком ООН Пан Гі Муном програми UNAI (UN Academic Impact Initiative) щодо посилення ролі університетів світу у справі формування політики сталого розвитку в своїх країнах, триває підготовка матеріалів про результати роботи комплексної програми КПІ «Сталий розвиток» до репозиторію ООН «Набір інструментів ЦСР» (С.І.Сидоренко, К.В.Єфремов).

42. ДМС спільно з підрозділами готує:

- 5 проєктних заявок за програмою "Горизонт Європа";

- 2 проєктні заявки за програмою ERASMUS+;

- 1 проєктну заявку за програмою Шведського Інституту (С.М.Шукаєв).

43. Подано заявку на конкурс грантової програми UK-Ukraine Research and Innovation twinning grants scheme Уряду Британії. Сума гранту становить 144,5 тисяч фунтів стерлінгів. UoS відмовляється від 25% непрямих витрат на користь КПІ (С.М.Шукаєв, А.П.Шишолін).

44. ДМС спільно з В.А.Пасічником  розпочато серію зустрічей з керівниками 68 наукових шкіл з питань методики написання проєктних заявок в 2023 році і обговорення тем проєктних пропозицій, що готуються від КПІ (С.І.Сидоренко, В.А.Пасічник).

45. ДМС спільно зі структурами університетського рівня та з проректором О.А. Жученком готує дані про роботу КПІ для глобальних рейтингів QS World University Ranking та THE World University Ranking (подання матеріалів 6 лютого та 31 березня відповідно) (О.А.Жученко, Р.Р.Савич, Є.О.Довгопол).

46. Триває робота із залучення до лекційної діяльності в КПІ в онлайн-форматі професора Бен Ванга (КНР), який завершив свою роботу в Масачусетському інституті технологій в якості консультанта. У лютому 2023 року він готовий на безоплатній основі прочитати дві лекції на теми: «Advanced Manufacturing Is a National Imperative» та «Bio-manufacturing Offers Advanced and Affordable Healthcare» (С.І.Сидоренко, НН ІМЗ, НН ММІ, ФБМІ, ФБТ).

47. Інспектори  ДСНС у супроводі представників штабу цивільного захисту університету обстежили укриття в Центрі культури і мистецтв. Було отримано два зауваження, недоліки усунуто. На поточному тижні планується  підписати акт про його атестацію та початок використання. Укриття зможе приймати приблизно 250 осіб. Також комісія оглянула приміщення в корпусі №35 на предмет облаштування там ще одного Пункту незламності. Всі комунікації там підведено, інженерні мережі працюють, отож після встановлення автономного джерела живлення такий пункт почне працювати (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).

48. Пожежна безпека. На минулому тижні інспектор районного управління ДСНС здійснив перевірку пожежних гідрантів у студмістечку та території кампусу, особливих зауважень немає  (В.А.Кондратюк).

49. Постачання енергоносіїв. По тепло- і водопостачанню збоїв не було. Електропостачання здійснювалося  за графіком стабілізаційних відключень (В.А.Кондратюк).

50. Спільно з ректором М.З.Згуровським 20 січня проведено обхід і огляд території та приміщень університету. Визначено пріоритетні завдання щодо благоустрою на весняно-літній період.  Підготовлено план відповідних робіт (В.А.Кондратюк).

51. Енергозбереження. Утворено дві робочі групи: одна – на чолі з Головним механіком, друга – з Головним енергетиком. До них також увійшли фахівці відділу з охорони праці. Групи перевірять використання енергоресурсів у підрозділах. Минулого тижня такі перевірки вже проведено в адміністративних будівлях, далі вони продовжуватимуться на факультетах (В.А.Кондратюк).

52. Проведено зустріч з працівниками компанії «Еcosoft», які забезпечать монтування двоступеневої системи очищення води у бюветному комплексі. Проведено забір зразків води для визначення матеріалів обладнання, їх буде передано до компанії. Після визначення матеріалів розпочнеться монтування обладнання  (В.А.Кондратюк).

53. Підписано меморандум про співпрацю з керівництвом Головного управління Держпраці  по м. Києву та Київській області. Співпрацю забезпечуватимуть відділ і кафедра охорони праці  (В.А.Кондратюк).

54. Розпочала роботу університетська рада з закупівель. Підписано перші угоди щодо закупівлі товарів і послуг для забезпечення стабільної роботи університету  (В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна).

55. Відбулася зустріч з керівництвом Солом'янської районної в м. Києві державної адміністрації. Досягнуто домовленості про підписання договору про проведення районною дитяче-юнацькою спортивною школою на комерційній основі занять на базі університетського Центру фізичної культури і спорту «Політехнік». Центру буде перераховано 1 млн. 150 тис. грн на розвиток його матеріально-технічної бази  (В.А.Кондратюк).

56. Минулого тижня від правоохоронних органів надійшов лист про необхідність проведення інформаційної роботи щодо запобігання і протидії терористичним актам і протиправним діям на підприємствах і в організаціях. Робота проводиться   (В.А.Кондратюк). 

57. Навесні минулого року до КПІ звернулися працівник кіберполіції з проханням виділити групу студентів для роботи з нейтралізації ворожих ботів. Таких студентів було виділено. На попередньому тижні на інформаційні ресурси КПІ було здійснено кібератаку, яку ці студенти успішно відбили   (В.А.Кондратюк).

58. Планується проведення міських навчань правоохоронних органів, до участі в яких буде залучено і представників департаменту безпеки університету  (В.А.Кондратюк).

59. Фінансування на січень за програмою 1160  одержано у повному обсязі. Також отримано фінансування по перехідних темах по науці. Нараховується зарплата. 

Спецкошти. Кредиторська заборгованість залишається. По науці – це кошти за придбання обладнання, за програмою 1160 приблизно 70% – це обладнання, а решта – це послуги і товари. Проплати поки що не розпочалися, сплачуються лише рахунки за захищеними статтями.

Рішення бюджетної комісії доведено до всіх підрозділів. Керівників підрозділів поінформовано про скорочення допоміжного персоналу. Їм також доведено обсяг фінансування на місяць.

Бюджетну та фінансову звітність зверстано і 20 січня передано до Держказначейства. Триває робота над підготовкою звітних матеріалів до МОН України.

Триває робота над формуванням бюджету університету на 2023 рік (Л.Г.Субботіна).

60. Гуртожитки та їхні інженерні мережі працюють у штатному режимі. На час відімкнення електроенергії студенти мають можливість працювати в Пунктах незламності Студмістечка.

Ремонтні роботи служба експлуатації гуртожитків проводить на 7 об'єктах.

Фахівці з виховної роботи проводять обходи мешканців гуртожитків з метою моніторингу їхнього психоемоційного стану та додатково нагадують правила пожежної безпеки. Крім того,  фахівці з виховної роботи організують для мешканців гуртожитків вечори інтелектуальних ігор.

Завідувачі гуртожитків пройшли чергове навчання з пожежної безпеки (О.А. Іщенко). 

61. Науково-технічна бібліотека працює у двох режимах – очному і дистанційному. Необхідні послуги надаються, консультації за усіма напрямами проводяться.

Бібліотека взяла участь у верифікації звітів з наукової роботи кафедр.

На сайті НТБ розміщено 4-й випуск переліку нових публікацій університетських дослідників у базах даних Scopus і Web of Science.

20 січня НТБ відвідав голова Громадської ради НКАО Едуард Кузнєцов і подарував дві книги – ««Тридцять років на орбіті. 1992 - 2022» (він є її автором) та «Історія ракетно-космічної науки і техніки України» (він написав у ній розділ про історію вітчизняної ракетно-космічної галузі за часів незалежності України). З ним домовлено про проведення зустрічі зі студентами профільних спеціальностей КПІ та учнями-членами МАН. 

Минулого тижня розпочалася міжнародна акація з доповнення статей Вікіпедії посиланнями на якісні інформаційні джерела. Відбувся тренінг з відповідних питань для бібліотекарів (Є.В.Кулик).

62. Профком співробітників працює зі зверненнями працівників з питань скорочення штатів та інших (М.О.Безуглий).

63. Студрада університету минулого тижня придбала для студента ФІОТ, який служить у радіорозвідувальному підрозділі ЗСУ, Starlink і дві точки доступу.

У четвер після трагедії в Броварах Студрада організувала термінову донацію крові, участь у якій взяли 490 студентів.

Триває консультування студентів з різних питань (Є.Малкіна).

64. Профком студентів працює зі зверненнями студентів, зокрема й з питань сесії.

Профком  передав чергову партію гуманітарної допомоги для жителів постраждалого від війни Ізюмського району Харківської області. Серед іншого там були й солодощі, які нащедрували та передали для дітей цього району студенти ІСЗЗІ. 21 січня вантаж вже був в Ізюмському районі.

Триває виготовлення і відправка до війська окопних свічок (І.Степанюк).

Дата події