2 квітня керівники НТУУ «КПІ», Наукового парку «Київська політехніка» та підприємств, які входять до складу Інноваційно-виробничої платформи «Об’єднання «Київська політехніка», зустрілися з представниками Зони економічного та технологічного розвитку м. Ліньї провінції Шаньдун (Китайська Народна Республіка).

Делегацію гостей очолювали заступник голови Муніципального народного постійного комітету м. Ліньї, директор Адміністративного комітету та Секретар партійного робочого комітету Зони економічного та технологічного розвитку м. Ліньї Сюй Футян і президент компанії «Linyi Top Network Co., Ltd», засновник Міжнародного китайсько-індійського парку програмного забезпечення Зони Ван Луан Бао.

З українського боку у зустрічі взяли участь ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський, проректор університету з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат, голова Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва, генеральний директор ДП «ВО «Київприлад» Олександр Осадчий, представники підприємств-учасників Інноваційно-виробничої платформи «Об’єднання «Київська політехніка» та інші.

Провінція Шаньдун за чисельністю населення обіймає друге місце в Китаї: тут живуть майже 100 млн. людей. Помітною є і її роль в економіці Китаю - за обсягом ВВП провінція займає друге, а за обсягами промислового виробництва – третє місце серед усіх регіонів країни. Понад те, Шаньдун – це провінція, в якій динамічно розвивається наука і наукомісткі галузі промисловості. А ще ця провінція є одним із найвідоміших історичних та культурних центрів Китаю. Похвалитися своєю історією може і місто, точніше, міській округ з населенням понад 10 млн. людей, Ліньї - його вік сягає 2400 років. Щороку місто приймає десятки тисяч туристів, які приїздять оглянути його пам’ятки. Однак це не лише культурний, але ще й один із найзначніших ділових, наукових та логістичних центрів провінції та усієї країни. Тут, за словами Сюй Футяна, успішно працюють понад 1000 підприємств різних галузей. Кілька років тому Ліньї було включено до списку десяти найкращих для комерції міст Китаю.

Це вже не перші контакти київських політехніків з представниками Ліньї. У квітні минулого року НТУУ «КПІ» уклав з компанією «Linyi Top Network Co., Ltd» угоду про створення Китайсько-Українського інноваційного центру та угоду на розробку концепції і технічних умов створення роботизованої системи «Розумний будинок». У вересні меморандум про залучення експертів КПІ з новітніх технологій до співпраці з підприємствами Зони економічного та технологічного розвитку м. Ліньї було підписано вже з її керівництвом. Ці договори нині успішно реалізуються, про що у своєму вітальному слові нагадав присутнім Михайло Згуровський. Нинішня ж зустріч – це новий крок на шляху розвитку цікавих для обох сторін ділових стосунків.

Зауважимо, що ця співпраця нині виходить за рамки суто академічні, тому й у зустрічі брали участь представники підприємств - учасників Інноваційно-виробничої платформи «Об’єднання «Київська політехніка» – ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова», ДП «Київський державний науково-дослідний інститут гідроприладів», ПАТ «Завод Маяк», ПАТ «НВО «Київський завод автоматики», ДП «ВО Київприлад», ПАТ «Елміз», КПСП «Арсенал», ДП «Спецтехноекспорт» та Наукового парку «Київська політехніка». Тож і мова йшла про розгортання спільної діяльності насамперед у сфері інновацій.

Михайло Згуровський докладно розповів китайським гостям про створене в КПІ інноваційне середовище, про його роботу і проекти, що в ньому вже реалізовано, а також про розгортання діяльності «Об’єднання «Київська політехніка» та напрями, які можуть бути цікавими для налагодження співпраці з підприємствами м. Ліньї.

Про те, що сьогодні керівники міста Ліньї та його промислових підприємств і наукових організацій надзвичайно зацікавлені в розширенні міжнародних контактів і, зокрема, співпраці з КПІ та київськими підприємствами, говорив Сюй Футян. Понад те, він оголосив, що Зона економічного та технологічного розвитку м. Ліньї уже має намір зробити інвестиції у два спільні проекти, одним із яких є згаданий вище проект «Розумний дім».

Результатом зустрічі стало підписання двох документів. Першим став меморандум про стратегічне співробітництво в галузі інноваційної діяльності між Зоною економічного та технологічного розвитку м. Ліньї і компанією «Linyi Top Network Co., Ltd» з китайського боку, та НТУУ «КПІ», Науковим парком «Київська політехніка» та Інноваційно-виробничою платформою «Об’єднання «Київська політехніка» – з українського. Другим – угода про міжнародне співробітництво в галузі технологій та інновацій між Зоною економічного та технологічного розвитку м. Ліньї та НТУУ «КПІ».

Дата події