Студенти Інституту аерокосмічних технологій зустрілися з астронавткою NASA Гайдемарі Стефанишин-Пайпер. Вона відвідала Україну в рамках святкування Всесвітнього тижня космосу за підтримки Посольства США в Україні. Зустріч зі студентами, викладачами, журналістами та всіма, хто цікавиться космосом, відбулася 10 жовтня в НАУ.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер – восьма жінка-астронавтка NASA, яка вийшла у відкритий космос, і перша жінка, яка розгорнула український прапор на орбіті. Її батько – виходець з України, зі Львівської області. "Він приїхав до США, зустрів мою маму, вони створили сім'ю і виховали мене. Це прекрасно – мати можливість приїхати на землю, де був народжений мій батько, – поділилася гостя. – Я трохи говорю українською та багато знаю про Україну, бо навчалася в українській школі".

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер звернулася до студентів: "Цим візитом я сподіваюся надихнути вас вивчати світ інженерії, фізики тощо, можливо, серед вас є майбутні космонавти. Згадую часи, коли була студенткою, тоді навіть і не мріяла бути астронавткою. Я навчалася на інженерному. Проваливши тест на пілота, спробувала знову і знову, і мене таки відібрали до NASA". Вона розповіла про складнощі відбору, тренування на землі, особливості будівництва станції у відкритому космосі, поділилася враженнями від польотів та перебування на Міжнародній космічній станції.

Завершуючи виступ, астронавтка сказала, що сьогодні розповіла історію свого життя, а від молоді залежить, якою буде їхня історія: "Уже сьогодні ви повинні визначитися, що плануєте робити, яка ваша ціль через 10, 20, 30 років".

Дата події