На запрошення Гуандунського союзу з науково-технічного співробітництва з країнами СНД делегація НТУУ "КПІ" у складі проректора з міжнародних зв'язків С.І.Сидоренка, начальника відділу зовнішньоекономічної діяльності департаменту міжнародного співробітництва А.П.Шишоліна та наукового  співробітника ХТФ к.х.н. О.В.Миронюка відвідала Китайську Народну Республіку.

Мета відрядження – переговори щодо трансферу освітніх послуг НТУУ "КПІ" до Китаю, організація роботи щодо реалізації положень Рамкової угоди між Народним урядом м. Хуейчжоу (провінція Гуандун) та НТУУ "КПІ", започаткування діяльності спільного (за участю НТУУ "КПІ") навчально-наукового інституту на базі Університету м. Хуейчжоу, а також проведення зустрічей з державними та приватними компаніями різних провінцій КНР задля залучення замовлень на науково-технічну продукцію університету та обговорення принципів розбудови зовнішньоекономічної діяльності НТУУ "КПІ" на освітніх і науково-технологічних ринках Китаю.

Перед поїздкою було проведено низку установчих зустрічей і консультацій, під час яких з'ясовувалися потреби факультетів КПІ у залученні іноземних студентів на навчання, спроможність виконання контрактів із державними і приватними компаніями КНР. Крім того, вивчалися можливості надання освітніх послуг за кордоном, у т.ч. шляхом створення спільних структур на території КНР. Вся інформація про це під час відрядження була надана структурам, із якими велись переговори, а також Генконсульству України в м. Гуанчжоу.

Першим містом, який відвідала делегація київських політехніків, було м. Яньчен, провінція Цзянсу. З 17 по 19 травня делегація брала участь у науково-практичному семінарі з питань теплообмінників, який був організований компанією "КанЦзе". У його роботі брали участь 5 китайських університетів, а також фахівці та представники  компаній з Індії, США, Японії та Бразилії. На  семінарі проф. С.Сидоренко виступив із доповіддю "Матеріалознавство та зварювальні технології – для машинобудування. Досвід НТУУ "КПІ".

Також у м. Яньчен відбулися перемовини між українською делегацією, президентом корпорації "КанЦзе" і представниками Харбінського та Нанькінського технічних університетів. Предметом переговорів було запрошення НТУУ "КПІ" (теплотехнічного, зварювального, машинобудівного, хімічного і матеріалознавчого напрямів) до науково-технічної та інноваційної діяльності новостворюваного силами компанії "КанЦзе" Академічного центру з розробки і досліджень теплообмінного обладнання, про що було укладено двосторонній Протокол про співробітництво між компанією "КанЦзе" та НТУУ "КПІ".

 Того ж дня члени делегації зустрілися з представником Народного уряду м. Яньчен – заступником директора офісу по іноземних талантах м. Яньчен паном Wang Yilin, який високо оцінив початок співпраці "КанЦзе" та НТУУ "КПІ" та пообіцяв їм всебічну підтримку місцевого Народного уряду.

Слід зазначити, що економіка і промисловість провінції Цзянсу активно розвиваються. Тому можливості, які нині закладаються для факультетів НТУУ "КПІ" у сфері теплофізичних і споріднених з ними технологій можуть дуже швидко поширитись і на інші сегменти економічного комплексу провінції: автомобілебудування, машинобудування, електроніку, інформатику, суднобудування, технології матеріалів.

Ще одним пунктом візиту було м. Хуейчжоу, провінція Гуандун. 21 травня делегація зустрілася з мером міста п. Мей Чжо Меном та керівництвом і деканами факультетів Університету м. Хуейчжоу. Очільник міста висловив підтримку спільних проектів за участю НТУУ "КПІ", що вже починають реалізовуватися, а також пообіцяв всіляке сприяння двостороннім відносинам Університету м. Хуейчжоу та НТУУ "КПІ".

У ході бесід учасники підтвердили взаємну зацікавленість як у розвитку співробітництва між Народним урядом міста Хуейчжоу і НТУУ "КПІ" відповідно до потреб розвитку економіки міста, так і в міжнародному трансфері освітніх послуг від НТУУ "КПІ" до Університету м. Хуейчжоу (НТУУ "КПІ" та Університет м. Хуейчжоу в 2014 році підписали відповідну Угоду).

Варто згадати, що протягом 2014 року йшли білатеральні (між відповідними факультетами КПІ та Університетом м. Хуейчжоу) обговорення можливих науково-дослідних, технологічних та освітніх проектів. Угоди про це були парафовані під час візиту делегації НТУУ "КПІ" до Університету м. Хуейчжоу. А під час переговорів українська сторона намагалася просунутися в розумінні комплексу нормативно-правових питань, пов'язаних зі створенням спільного за участю НТУУ "КПІ" Навчально-наукового інституту на базі Університету м. Хуейчжоу. Крім того, було обговорено баланс взаємних інтересів економіки м. Хуейчжоу, Університету м. Хуейчжоу і КПІ. Інтереси Університету м. Хуейчжоу і КПІ є "симетричними". КПІ зацікавлений у тому, щоб через Університет м. Хуейчжоу (а також через Гуандунський союз) вийти на ринок КНР, насамперед з послугами в галузі освіти. І через систему трансферу освітніх технологій створити сприятливу для КПІ систему науково-дослідної діяльності та систему трансферу в КНР результатів наукових досліджень і технологій вчених КПІ.

Наступним було м. Фуджоу, провінція Фуцзянь. 22–23 травня 2015 року делегація НТУУ "КПІ" взяла участь у науково-практичному семінарі для промисловців і підприємців провінції Фуцзянь з питань трансферу технологій в хімічній, біологічній, зварювальній, машинобудівній та матеріалознавчій галузях. Його організували Гуандунський союз з міжнародного науково-технічного співробітництва з країнами СНД і Урядова структура провінції Фуцзянь – Бюро науки і технологій провінції. Українська делегація на ньому зробила низку презентацій.

У роботі семінару взяла участь заступник керівника Бюро науки і технологій провінції Фуцзянь пані Ду, яка є водночас і професором Університету міста Фучжоу. Під час бесіди з делегацією НТУУ "КПІ" вона висловила ідею щодо укладення угоди між НТУУ "КПІ" та Університетом м. Фучжоу про співпрацю у сферах медицини, біології, хімії, фармацевтики.

На семінарі також була присутня урядова делегація провінції Шансі. Тож делегація КПІ зустрілася з віце-мером міста Шочжоу, що розташоване у цій провінції, паном Лі, а також керівництвом Бюро науки і технологій цього міста. Провінція Шансі відома великими обсягами видобутку вугілля та інших мінеральних добрив. Тому є зацікавленість у технологіях покриттів кромки ріжучого інструменту, бурів тощо.

 Останнім у програмі візиту було м. Гуанчжоу (провінція Гуандун). 24–25 травня 2015 року українська делегація разом з генеральним консулом України в м. Гуанчжоу В.А. Березовським відвідала групу компаній "VanLead" – велику державну корпорацію в галузі хімічного виробництва. У ході перемовин було підписано Меморандум про співпрацю. Відповідно до його положень КПІ співпрацюватиме з "VanLead" за такими напрямами:

  • організація підготовки, перепідготовки фахівців Компанії;
  • спільне проведення досліджень та спільне використання їх результатів;
  • спільне виконання проектів, які входять у великі науково-технічні міжнародні програми;
  • реалізація проекту зі створення Китайсько-Українського спільного інституту тонких хімічних технологій в строк і в порядку, що визначаються Сторонами окремо;
  • надання фахівцями НТУУ "КПІ" технічних консультацій для Компанії за відповідними напрямами;
  • спільне проведення комплексу заходів, спрямованих на розширення обсягів фундаментальних, пошукових і прикладних досліджень, що мають технологічну спрямованість, і комерційне освоєння результатів наукових досліджень;
  • проведення маркетингових досліджень для виявлення можливих замовників і споживачів наукомісткої продукції Сторін у відповідності з окремими угодами.

Отже, під час візиту до КНР  пропозиції НТУУ "КПІ" для освітніх і науково-технологічних ринків Китаю представлено на рівні державних, промислових і підприємницьких структур провінцій КНР (Гуандун, Цзянсу, Фуцзянь, Шансі). Делегація провела роботу із залучення іноземних студентів та аспірантів, започаткування перепідготовки фахівців китайських компаній, створення спільних (за участю НТУУ "КПІ") структур відповідно до законодавства Китаю. Було визначено оптимальні коридори для суттєвого посилення зовнішньоекономічної діяльності (за різноманітними формами) силами багатьох факультетів і інститутів НТУУ "КПІ": ЗФ, ФЕЛ, ХТФ, ІХФ, ФБТ, ФІОТ, ТЕФ, ІФФ, ММІ, ВПІ та отримано переконливі свідчення готовності китайської сторони співпрацювати за запропонованими НТУУ "КПІ" напрямами. Тож робота ця розгортатиметься підрозділами університету за координацією відділу зовнішньоекономічної діяльності у співпраці з департаментами НТУУ "КПІ".

Інф. ДМС

Дата події