П’ята ювілейна відкрита міжнародна студентська олімпіада з програмування ім. С.О.Лебедєва–В.М.Глушкова “KPI-OPEN” пройшла в НТУУ “КПІ” з 5 по 10 липня 2010 року. Вона проводиться з 2006 року за підтримки Міністерства освіти і науки України, Кібернетичного центру НАН України та ін., є престижним студентським турніром, який збирає кращих молодих програмістів з різних країн світу.

Мета олімпіади – створення умов для підвищення рівня підготовки студентів з програмування і поліпшення результатів студентських команд в олімпіадах різного рівня, а також привернення уваги суспільства до інтелектуальних змагань серед студентів, популяризація інтелектуального лідерства і командного духу, підвищення професійного рівня талановитої молоді, розвиток галузі інформаційних технологій в Україні як однієї з найбільш пріоритетних і перспективних, розвиток міжвузівських зв’язків і налагодження особистих контактів серед студентів різних країн.

Цього року в роботі олімпіади взяли участь 85 команд з 7 країн (Україна, РФ, Білорусь, Польща, Угорщина, Грузія, Латвія), які представляли 63 ВНЗ з 33 міст, кількість учасників – понад 340 осіб.

Важливе значення при проведенні Олімпіади мала підтримка партнерів: компаній БМС Консалтінг, PocketBook Global, Microsoft (Windows MultiPoint Mouse SDK), APC by Schneider Electric, Kaspersky Lab, Wnet. У “KPI-OPEN 2010” вперше в історії олімпіади  ініційовано, спільно з партнерами, конкурси з прикладного програмування, які будуть упроваджені в платформу KPI-OPEN наступними роками. Призовий фонд олімпіади складався з 12 електронних книг PocketBook 360 від компанії PocketBook Global, 16 джерел безперебійного живлення BackUPS RS550 від компанії APC by Schneider Electric, 24 комплектів програмного забезпечення Kaspersky Crystal від компанії Kaspersky Lab а також, що вже стало традицією, дипломів і пам’ятних сувенірів НТУУ “КПІ”.

Компанія Wnet з моменту заснування олімпіади, використовуючи сучасні технології, забезпечує учасників та гостей заходу широкополосним безпровідним доступом до Інтернету та реалізує трансляції офіційних подій олімпіади у всесвітню мережу.

Тепер про результати. Переможцями “KPI-OPEN 2010” стали: 1-ше місце – команда ELTE Larks (Угорщина), 2-ге місце – команди IF (НТУ “ХПІ”) та EXPLOITLESS (КНУ ім. Т.Шевченка), 3-тє місце – 1024 (НТУУ “КПІ”), BSU (Білоруський ДУ) та MSUSB1 (Севастопольська філія МДУ). До складу нашої команди входили представники ІПСА – Євген Костєєв, Олексій Слюсаренко, Андрій Колесник, тренер – І.В.Назарчук, доцент ІПСА. Щиро вітаємо переможців та пишаємося їх успіхами.

Сумарно за п’ять років існування олімпіади кількість команд-учасниць досягла 316. Ці показники роблять “KPI-OPEN 2010” унікальним студентським змаганням у галузі програмування; за своїми масштабами та географією учасників, духом та можливостями, що відкриваються, – найбільшим очним змаганням у цій галузі в Україні та одним з найбільших у Східній Європі. Оргкомітет та представники найбільших компаній з року в рік працюють над підвищенням рівня проведення змагання, стимулюють молодь до самостійного вдосконалення, розвитку внутрішньої мотивації та пропонують напрями подальшого розвитку, розширюючи горизонти знань.

“Ця олімпіада сприяє розвитку професійних навичок у галузі програмування серед сучасної молоді. Крім того, вона надає можливість юним талантам перевірити свій рівень підготовки та відчути командний дух змагань”, – говорить Олег Науменко, віце-президент компанії PocketBook Global.

“Для нас співробітництво с KPI-ОPEN – великий спільний внесок у майбутнє нашої талановитої молоді, – розмірковує Олександр Савушкін, в.о. керівного директора Лабораторії Касперського в Білорусі, Україні, Молдові. – Такі заходи допомагають розвивати  культуру інформаційної безпеки, підтримувати контакт з ВНЗ, студентами та впевнено дивитися в майбутнє”.

“Подібні змагання дозволяють віднайти талановиту молодь серед студентів, а також сприяють формуванню в них зацікавленості щодо досліджень у сфері інформатики та програмування”, – впевнений О.Л.Лепетюк, директор компанії “БМС Консалтінг”.

За інформацією оргкомітету олімпіади

Дата події