Вода – основа життя на Землі і невід’ємна частина будь-якої виробничої діяльності – сьогодні стає найціннішим природним ресурсом. З метою об’єднання інтелектуальних та творчих здібностей молоді для вирішення нинішніх і майбутніх проблем з водою проводяться престижні форуми – “Всесвітній водний тиждень” (World Water Week) і “Стокгольмський Юнацький Водний Приз” (Stockholm Junior Water Prize – SJWP). Важливість останнього підкреслюється тим, що основну нагороду (кришталеву краплю та 5000 €) переможець отримує у присутності короля Швеції з рук Принцеси Вікторії у тому ж залі (City Hall), де вручається Нобелівська премія.

15-17 квітня 2010 р., уже другий рік поспіль, національний етап Міжнародного конкурсу SJWP пройшов на базі ХТФ – за сприяння МЗС, МОН, Міністерства охорони навколишнього природного середовища (МОНС), Посольства Швеції в Україні, Української водної асоціації та ін.

Урочисте відкриття конкурсу відбулось 15 квітня у залі засідань Вченої ради університету. Цього ж дня конкурсанти ознайомились з КПІ, лабораторіями ХТФ, зокрема, з провідною в Україні в галузі наукових досліджень водних технологій НДЛ іонного обміну та адсорбції ХТФ.

Захист робіт конкурсантів відбувся 16-17 квітня перед журі, що складалось з фахівців ХТФ. Переможцем конкурсу стала учениця 10-го класу Дзвиняцької середньої школи Борщівського району Тернопільської області Марія Малярчук. Вона буде представляти Україну в Стокгольмі.

Усі учасники конкурсу були на прийомах в Орхуському центрі МОНС України і в Посольстві Швеції.

І.М.Астрелін, декан ХТФ, проф.