За звичайними словами: “планово-економічна група НДЧ” стоїть нечисленний, але згуртований і працьовитий колектив економістів. Понад 20 років тут працюють Н.П.Ос­тапчук та Н.Ф.Серкова, з часом прийшли молодші колеги – В.С.Корецька та Л.М.Ушанова. Колектив дружний, відповідально ставиться до виконання своїх обов’язків. Працівники налаштовані на виконання поставлених завдань в обумовлені терміни. Вони вмі­ють у стислі строки виконати величезний обсяг роботи без нарікань ні з боку керівництва, ні від підрозділів: зарахування працівників науково-дослідної частини на держбюджетні теми МОН, постійний контроль за цільовим використанням коштів, квартальні та річні звіти, що подаються до МОН та Держкомстатуправління. Особливо “спекотно” тут на початку року. За 2-3 тижні потрібно було розпланувати 160 бюджетних тем, оформити виконавців (близько тисячі осіб) і встигнути прийняти документи для нарахування їм зарплати.

Опікується цим колективом помічник начальника управління економіки і фінансів Тамара Кузьмівна Фінчук. Саме опікується, бо “керує” – це не про неї. Колектив – то її родина, за яку відповідає, вболіває і підтримує. До КПІ Тамара Фінчук прийшла далекого 1975 р. молодим економістом, згодом очолила планово-економічну групу, де на той час була наймолодшим працівником. А розпочинала свій трудовий шлях копіювальницею на редукторному заводі. На вечірньому факультеті Київського харчового інституту отримала диплом інженера-економіста. Працювала в Міністерстві харчової промисловості, згодом в МОН. І ось уже четверте десятиліття пліч-о-пліч зі старшими колегами, а згодом і зі своїми учнями Тамара Кузьмівна забезпечує “фінансову дисципліну” НДЧ. Керів­ника планово-економічної групи знають на всіх факультетах, в НДІ та на кафедрах, які ведуть бюджетну наукову діяльність. І всі – керівники, бухгалтери, виконавці – говорять про неї з повагою і вдячністю за якісно і своєчасно виконану роботу.

Сорок три роки безперервного трудового стажу – засвідчує трудова книжка. А оточуючі бачать інше – вишукана ділова жінка,
високопрофесійний фахівець, яка знає відповіді, здається, на будь-які фахові запитання і знайде вихід із найнесподіванішої ситуації, спричиненої зигзагами нашого законодавства. “Усе моє життя в КПІ пройшло в цих стінах, – ділиться Тамара Кузьмівна. – Наче вросла в них за стільки років. Тут мій другий дім”.

Колеги та друзі знають, що Тамара Кузьмівна – завзята театралка, поціновувачка класичного жанру. А ще вона неперевершений … мисливець. Так-так. “Вполювати” таку кількість грибів, які потрапляють до її кошика в будь-якому лісі, мало кому вдається. “У лісі я відпочиваю, відволікаюся від повсякденності”, – говорить жінка. Вона живе, радіючи кожному дню, навіть у дрібницях знаходить позитивні емоції.

На завершення нашої розмови Тамара Кузьмівна розмірковує: “Ми вступили в Рік Тигра – сильної, красивої тварини. Тож зичу всім витримати, пережити кризу, радіти весні, надихатися любов’ю близьких і дарувати їм свою. Об’єднавшись, підтримуючи одне одного, ми стаємо сильнішими. Хай збуваються мрії й бажання”.

Н.Єлизарова