Рекорд України в номінації "Найбільша кількість розписаних гарячим воском писанок на Говерлі" встановили влітку представники турклубу КПІ "Глобус". Ці вироби-обереги будуть реалізовані на благодійному аукціоні, а виручені кошти переказано на потреби ЗСУ.

Ініціатором заходу стала київська писанкарка Анна Котліна. Вона понад 15 років займається розписом яєць, вивчає орнаменти, поєднання символів і кольорів у різних регіонах України. Також проводить для дітей і дорослих онлайн-уроки та майстер-класи з писанкарства. На її думку, спільна творчість – це занурення в традиції минулого й сучасності, а тепер – ще й взаємозв'язок зі своєю державою, попри відстані та кордони. Вона мандрує Україною, експериментує з природними барвниками, проводить виїзні заняття для внутрішньо переміщених осіб. Таке навчання є своєрідною арттерапією в нинішній важкий час. Виручені кошти майстриня здебільшого спрямовує на спорядження для військових медиків та виготовлення маскувальних сіток. "Адже саме завдяки військовим ми можемо втілювати наші ідеї та знайомити людей в Україні і світі з традицією писанкарства", – каже вона.

Про представлення національної писанки у світі – не просто слова. Річ у тім, що в 2018 році Міністерство культури України за поданням Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття внесло гуцульську писанку до переліку нематеріальної спадщини України. Після цього Мінкульт подав заявку на внесення українського великоднього яйця до переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Уже подолано всі технічні формальності й наступного року очікуємо на остаточне рішення. "Наша писанка – це не лише символ традицій, які передаються чи не в кожній українській родині з покоління в покоління, – розповідає майстриня. – Це, передусім, елемент нашої національної самобутності та ідентичності. Писанка – абсолютно унікальний витвір. Вона чарує своєю витонченістю, довершеністю, багатством композиційних варіантів, орнаментальних елементів та мотивів".
Писанкарство не залишає байдужим, тож коли навесні, напередодні Великодня, друзі-туристи зібралися писати писанки, виникла ідея поєднати похід вихідного дня в Карпати зі створенням писаних оберегів. Активними та досвідченими в туризмі й писанкарстві виявилися учасники турклубу "Глобус" – випускники і студенти КПІ. Тож саме вони і відписали згодом на найвищій вершині українських Карпат 43 писанки та отримали сертифікат Книги рекордів України. Варто додати, що орнаменти відтворено за зразками писанок з усіх областей України (крім Криму, бо там не створювали писанок). Зокрема, серед них були впізнаванні знаки з сонцем і зорями, що символізують життєдайне тепло і космічну енергію. Того дня вони наче задобрювали хмари, щоб доки тривала робота не пролився дощ, та надавали сил для втілення писанкарського задуму. І, звичайно, сил українцям у невтомній боротьбі з ворогом. "У результаті ми незабутньо провели час у поході Карпатами, разом з однодумцями розписали писанки на Говерлі та привернули увагу до благодійного збору на маскувальні сітки", – підсумували учасники того благодійно-мистецько-спортивного заходу.
kpi images - розписали писанки

"Цим неймовірним людям вдалося піднятись на Говерлу, написати 43 писанки і безпечно спуститись, – зазначають у турклубі КПІ "Глобус". – Власне, на Говерлі писали писанки 9 людей, 7 з яких тренуються в нашому клубі.

Такою писанкарською подією команда привертає увагу до збору на маскувальні сітки. Загальна сума – 80 000 грн. Це кошти на закупівлю основи та спанбонду на місяць роботи сіткарів. Далі сітки передають багатьом знаним і навіть неафішованим підрозділам. Просимо долучитися до підтримки збору, а також поширення інформації про нього".

Довідково: сітки плетуть в осередку "Голосіївський птах", а спанбонд – це компактний полімерний матеріал, міцний, щільний, не вигорає на сонці і не всотує вологу.

Надія Ліберт

Дата події