На ошатній галявині біля бювету, яку облюбували молоді мами-бабусі, праворуч від залізного велета – паровоза привертає увагу незвичайне дерево-кущ – ефектне і привабливе. Це сумах пухнастий – виходець із  Північної Америки. Комусь воно нагадує акацію чи горобину, інші порівнюють його великі різьблені листки з пальмовими. Улітку сумах світло-зелений, а восени  листя стає яскравим, немов полум’я, жовтогарячим, червоним, пурпурним. Таким буйством яскравих фарб і переходів може похвалитися  дуже мало рослин.

Родовід

Рід сумахів нараховує 120-150 видів. Більшість із них росте в  Південній Африці і субтропічних зонах Північної Америки. Найчастіше це невисокі листопадні, рідше вічнозелені дерева, зустрічаються серед них чагарники та ліани.

Слово «сумах», можливо, походить від арамейського прикметника «червоний», з його плодів у давнину одержували червону фарбу. Назва виду походить від латинського corium – шкіра, оскільки використовувався як дубильна речовина при виготовленні шкір.

Різновиди

Сумах пухнастий, його ще називають віргінський, оксамитовий, оленерогий, оцтове дерево – єдиний вид, що виживає в середній  смузі. Сягає у висоту до 10 метрів. У нього ажурна крона до 5 м у  діаметрі, а товсті, густо опушені світло-бурі пагони нагадують оленячі панти. Бархатиста поверхня довгих листків підкреслена білувато-матовим нальотом знизу.

Дрібні квіти зібрані в густі пірамідальні мітелки до 20 см довжиною. Тичиночні квіти жовтувато-зелені, пестичні – червоні. Сумах пухнастий – рослина дводомна, тому для одержання насіння потрібно садити і чоловічий, і жіночий різновиди. Цвісти і плодоносити рослини починають на четвертому-п’ятому році життя. Через 15-20 років рослина відмирає.

Можна також зустріти сумах ароматний. Його пахучі паростки досягають метрової довжини. У південних районах добре росте сумах голий (чи шкіряний, дубильний).

Чим корисний

Сумах – цінна технічна рослина, містить дубильні речовини, які використовуються при обробці шкіри. 3 листя, кори та коріння роблять фарби для шовкових тканин. Оцтове дерево несе у своєму листі до 25% дубильних речовин. Для порівняння – дубова кора, що, власне, і дала назву цим речовинам, містить їх усього 10-15%.

Квітучий сумах – гарний медонос, красиві шишкуваті плоди приваблюють птахів. Сумах використовується й у виноробстві.

Це рослина невибаглива, добре переносить посуху, використовується при озелененні міст, стійка до забруднення повітря. Але може бути й «агресором», адже занадто швидко розмножується кореневими відростками.

В оболонці плодів міститься віск – сировина для особливо  цінного лаку. Міцна різнобарвна деревина сумаха (від жовтого до оранжево-червоного) йде на виготовлення декоративних виробів.

Індіанці здавна використовували витяжку з плодів сумаха як харчову приправу, що нагадує за смаком оцет, тому на батьківщині (у Північній Америці) його називають оцтовим деревом. Оболонка плодів, що містить винну кислоту, – оригінальна приправа до м’яса.

Що і як у ньому їдять

плоди сумахаПродаються плоди сумаха сушені чи мелені – у вигляді порошку рубінового кольору. Чим густіший і насиченіший колір меленого сумаха – тим якісніша спеція. Оскільки запаху сумах майже не має, для цієї спеції важливо не втратити колір.

Широко застосовується в середньоазійській кухні, практично замінюючи лимон, до того ж надаючи стравам брунатно-червоного кольору. Сумах додають до страв із риби та птиці, в маринади, салати тощо. В Турції та Ірані меленим сумахом приправляють рис, в Лівані, Сирії, Єгипті густий відвар ягід додають до м’ясних і овочевих страв.

Змішаний з цибулею, сумах вживається як закуска. Дуже красиво і смачно виглядає сумах на бутербродах. Це гарна добавка  до квасолевих і горохових супів. Разом із кмином і чорним перцем відмінно підходить для свинячих відбивних, а з зирою – до баранячих котлеток.

У медицині застосовують для зниження температури, на Ближньому Сході настоєм сумаха лікують розлади шлунка.

Підготувала Н.Вдовенко