Аеробіка (ритмічна гімнастика) – комплекс фізичних вправ (ходьба, біг, стрибки та ін.), які виконують під музику – один з найпопулярніших видів оздоровчої фізичної культури. Зазвичай заняття з аеробіки відвідують з метою схуднути, покращити свою статуру. Але істинні завдання аеробіки інші – розвиток витривалості, сили, координації, гнучкості. Схуднення та красива фігура – це наслідок загального зміцнення організму, перебудови його на здоровий лад.

Існує понад 200 систем аеробіки. Основні напрями в аеробіці розрізняються між собою за:

  • віковими особливостями тих, що займаються (аеробіка для дітей, підлітків, дорослих);
  • рівнем підготовленості тих, що займаються (для початківців, програми для удосконалювання, для представників різних видів спорту тощо);
  • застосуванням різних снарядів, наприклад, степ-платформ;
  • використанням різних предметів: м’ячів, скакалки (короткої і подовженої) тощо.

У Центрі фізичного виховання та спорту НТУУ «КПІ» проводять заняття з багатьох видів аеробіки.

Аеробіка класична (базова) – синтез гімнастичних вправ для загального розвитку, різновидів бігу, стрибків, підскоків, які виконуються під музикальний супровід 120-160 ударів (акцентів) на хвилину. Основна фізіологічна спрямованість – розвиток витривалості, зміцнення серця і легенів.

Степ-аеробіка – вид аеробіки, в якому використовуються спеціальні степ-платформи. Платформа дозволяє застосовувати різноманітні кроки, підскоки на неї та через неї в різних напрямках, її можна також використовувати для виконання вправ для черевного пресу, спини тощо. Висоту платформи можна регулювати і завдяки цьому змінювати фізичне навантаження. Підйом та спуск з платформи за інтенсивністю прирівнюють бігу зі швидкістю 12 км/год.

Танцювальні види аеробіки – фанк-аеробіка, хіп-хоп аеробіка, латин-джаз аеробіка.

У танцювальній аеробіці використовуються різні танцювальні рухи під музику, які відповідають тому чи іншому танцю. Танцювальна аеробіка зміцнює м’язи, особливо нижньої частини тіла, стимулює роботу серцево-судинної системи, поліпшує координацію рухів та поставу, позбавляє зайвої ваги.

Резист-А-бол-аеробіка.

Вправа з резист-А-бол-аеробікиЦе аеробіка з використанням переважно спеціальних гумових м’ячів великого розміру. Сидячи на м’ячі або спираючись на нього різними частинами тіла, а також спираючись м’ячем об стінку, можна нескінченно міняти початкові положення і виконувати велику кількість вправ, що впливають на різні групи м’язів. Резист-А-бол-аеробіка зміцнює серце, покращує роботу з кровопостачання всіх органів тіла, нормалізує кров’яний тиск; покращує роботу легенів, збільшує глибину дихання; покращує рухливість хребців, забезпечує активну діяльність м’язів спини, плечей, грудної клітини, шиї, живота, рук і ніг; розблоковує суглоби кінцівок, нормалізує їх функціонування, усуває болі в суглобах, розвиває функції рівноваги водночас з розвитком сили та гнучкості.

Аеробіка зі скакалкою складається з природних рухів – стрибків, підскоків, акробатичних елементів, які виконуються індивідуально, парами чи групами. Цей вид аеробіки позитивно впливає на серцево-судинну та дихальну системи, розвиває координацію рухів, загальну спритність, швидкість.

Аеробіка з силовою спрямованістю – це вид аеробіки, в якому широко використовуються гантелі, гумові амортизатори, еспандери, гімнастичні палки. Головна спрямованість цього виду – це розвиток силових можливостей.

17 листопада та 7 грудня 2010 року у спортивному залі аеробіки корпусу №24 о 16 годині пройдуть майстер-класи з аеробіки: 17 листопада – майстер-клас з аеробіки базової, силової, степ, танцювальної, зі скакалкою; 7 грудня – майстер-клас з Резист-А-бол-аеробіки. Запрошуємо викладачів, співробітників, студентів. Вхід у спортивній формі. Подаруйте собі свято здоров’я!

Г.Л.Бойко, заст. декана ММІФ, доц., к.п.н.