Щороку 18 травня Державний політехнічний музей імені Бориса Патона при КПІ ім. Ігоря Сікорського відзначає Міжнародний день музеїв. Свято це засновано ще 1977 року Міжнародною радою музеїв і тепер відіграє важливу роль у формуванні історичної пам'яті народу та його національної ідентичності.

ДПМ імені Бориса Патона при КПІ ім. Ігоря Сікорського – це не лише музей. На-справді, це цілий багатофункціональний та соціокультурний механізм, діяльність якого спрямована на збереження історії Київського політехнічного інституту, демонстрацію рідкісних експонатів, які наочно ілюструють етапи розвитку вітчизняної науки і техніки та різних їхніх галузей – приладобудування, радіотехніки, телекомунікації, інформатики, машинобудування, авіації та космонавтики. Окрім того, в музеї проводиться значна науково-просвітницька діяльність.

Директорка ДПМ імені Бориса Патона Наталія Писаревська наголошує: "Наш музей – це не просто наша робота, а частина нашого життя! За 25 років роботи Державний політехнічний музей розвивався, вдосконалював експозиції та шукав нові форми роботи. Щорічно музей КПІ ім. Ігоря Сікорського відзначає професійне свято та радо зустрічає гостей. Хочу зауважити, що кількість наших відвідувачів перевищила 1 млн осіб".

kpi images - в музеї
Цього року до Міжнародного дня музеїв ДПМ підготував не одну, а кілька виставок: "Планета робить селфі" – від фантазії до дійсності; "Всесвіт. Український вимір", спільний проєкт ДПМ імені Бориса Патона з музеями України (перший етап – Луганський обласний краєзнавчий музей, виставка outdoor "Луганщина космічна"); "Космос відомий і невідомий" – спільна книжкова онлайн-виставка з колекції Астрономічного музею Національного університету імені Тараса Шевченка.

На святкування запросили учнів 2-3 класів Навчально-виховного комплексу "Кияночка". Діти мали змогу ознайомитися з історією КПІ ім. Ігоря Сікорського, пройшли залами експозиції музею та спробували порахувати на механічній рахівниці. Відділ історії авіації та космонавтики запропонував посидіти у справжній космічній капсулі та в літаку Як-40, який встановлено поряд з музеєм. На завершення екскурсії були проведені вікторини "Відомі факти про життя вчених КПІ: Ігоря Сікорського, Сергія Корольова, Бориса Патона, Костянтина Антонова".

Цікаво, що більша частина дітей живе на вулиці Ігоря Сікорського, тож під час їхнього відвідування музею відбувся живий діалог про цього генія авіабудування.
kpi images - в музеї
Музейне свято збіглося в часі з Всесвітнім днем вишиванки. Діти, співробітники та інші відвідувачі були одягнені в національному одязі України.

Можна констатувати: музейна педагогіка ДПМ імені Бориса Патона активно сприяє вихованню дітей та юнацтва, формуванню нового мислення, підвищує мотивацію до навчальної діяльності, що відповідає тенденціям сучасної освіти. Про це, до речі, свідчить і статистика: у Міжнародний день музеїв ДПМ імені Бориса Патона відвідали понад 430 людей, причому половина з них були школярами і студентами.

Оксана Іванець,
технік ДПМ імені Бориса Патона при КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події