13 лютого КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки Марі Луїза Йованович.

Це був перший візит очільниці дипломатичного представництва США в Україні до КПІ імені Ігоря Сікорського. Її супроводжував в.о. заступника аташе з питань культури Посольства США Курос Гаффарі.

Візит Марі Йованович розпочався з покладання квітів до стенду пам’яті київським політехнікам, загиблим за свободу і незалежність України в 2014- 2017 роках. Затим гостя ознайомилася з експозицією Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського та його Відділу авіації і космонавтики, а також оглянула стенди корпорації «Боїнг», з якою університет активно співпрацює.

Після загального знайомства з Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» Марі Йованович поспілкувалася зі студентами, аспірантами і співробітниками університету. Участь у зустрічі взяли перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко, проректор з навчально-виховної роботи Петро Киричок, заступник керівника департаменту міжнародних зв’язків Євген Поліщук та інші.

У короткому слові, яке передувало подальшій бесіді з політехніками, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки торкнулася надзвичайно актуальних у контексті відносин України зі Сполученими Штатами питань. Вона, зокрема, говорила про допомогу нашій державі з боку США у сфері безпеки (як у наданні летальної зброї, так і в організації вишколу українських військовиків американськими інструкторами); про сприяння у реформам (вона, до речі, зауважила, що за останні три роки в Україні розпочато впровадження більшого числа реформ, ніж за попередні двадцять); про конкретні механізми державного управління економікою та її сектори, які потребують змін найбільше (тут і податкова система, і енергетика, і низка державних корпорацій та інші). Утім майже дві третини зустрічі було присвячено відповідям Марі Йованович на запитання студентів. А цікавило Їх дуже широке коло проблем – від думки пані посла про реформування освітньої системи України й відмінностей між освітньою системою США та України, до проблем боротьби з корупцією в нашій державі та ставлення гості до українських традицій і кухні тощо.

Насамкінець учасники зустрічі зробили спільне фото.

Дата події