Серед інноваційних проектів київських політехніків, що їх було представлено Президенту України Петру Порошенку під час його візиту до нашого університету викликає цікавість технологія та обладнання ультразвукової кавітаційної обробки молока (на фото). Цей проект став і переможцем конкурсу Sikorsky Challenge в номінації "Краще технологічне рішення стартапу". Здавалося б, до чого тут молоко? Та фахівці міркують інакше.

Кожна людина так чи інакше споживає молочні продукти. І не принципово, що це буде – молоко, йогурт, сметана чи ряжанка. Молочна продукція має великий попит на ринку споживачів і, здавалося б, її виробництво працює чітко та без особливих проблем. Але це лише на перший погляд.

Давайте поглянемо на процес виготовлення молочного продукту з позиції виробника. Дійсно, технологія переробки досить складна, потребує дорогого обладнання та значних затрат. Але впровадивши цю технологію один раз, виробник має стабільний випуск готової продукції. Що може суттєво вплинути на процес виготовлення? У чому полягають основні ризики? Знаючи відповіді на ці питання, виробник убезпечить свій бізнес.

Одним з головних ризиків для виробництва є постачання сировини. З кожним роком сировинна база зменшується. Це спонукає заготівельні компанії  та виробників молочної продукції значно розширювати територію забору молока. При цьому молокозабірні машини вимушені приймати молоко у дрібних фермерів, де питання стерильності та якості продукції, на жаль, стоять не на першому місці. Під час тривалого транспортування до молокопереробних заводів, під впливом температури, наявності в молоці мікроорганізмів тощо, молоко починає скисати. Що робити? Можна сказати, що існують стерилізатори для обробки молока. Існують, але вони знаходяться безпосередньо на виробництві. А туди треба ще молоко доставити.

І тут виникла ідея. А якщо встановити стерилізатор безпосередньо на молокозабірні машини? Це б дозволило перенести частину технологічного процесу переробки на процес транспортування, тим самим зменшивши час на отримання готової продукції та гарантовано забезпечити доставку якісного молока на виробництво. Існуюче обладнання, значних габаритів та енергозатратне, не придатне для використання безпосередньо на автомобілях. На допомогу прийшли науковці Київського політехнічного, які запропонували кавітаційний стерилізатор молока.

Науковий колектив, що об'єднує фахівців ММІ та РТФ у складі А.В.Мовчанюка, В.П.Фесича, І.А.Гришка, А.І.Зілінського, І.М.Берник під керівництвом д.т.н.,  проф. О.Ф.Луговського, досить довгий час займається створенням ультразвукових кавітаційних пристроїв, одним із яких є проточний ультразвуковий кавітатор для знезараження рідин. Енергія, яка виділяється при схлопуванні кавітаційного пухирця всередині рідини, здатна руйнувати частинки, які трапляються на її шляху. І не принципово, що це буде: чи мікроорганізм – холодна пастеризація молока, чи жирова кулька – гомогенізація продукту.

Чому зробили акцент на гомогенізації молока? Фахівці у сфері  харчових технологій стверджують, що можливість засвоєння молока напряму залежить від розміру жирових кульок. За допомогою ультразвукової кавітації можна роздробити ці кульки до 5 мкм, що в кінцевому результаті дозволяє отримати продукт з покращеними властивостями.

У світі багато компаній займаються створенням ультразвукових кавітаторів, але на відміну від інших науковцям КПІ ім. Ігоря Сікорського вдалося створити проточну малопотужну систему з можливістю концентрації ультразвукової енергії. Адже чим більшу енергію вдається ввести в рідину, тим більший якісний та кількісний склад знищених мікроорганізмів. Саме ці переваги дають можливість застосовувати таке обладнання на молокозабірних автомобілях.

Інф. ММІ