29 вересня в КПІ імені Ігоря Сікорського відбулися заходи в рамках Першого Всеукраїнського форуму приватних підприємств оборонної промисловості.

Відкриття Форуму і знайомство учасників з виставкою натурних зразків продукції оборонного призначення, що виробляється на підприємствах приватної форми власності, а також перспективними розробками техніки військового призначення відбулися напередодні – 28 вересня. Заходи проходили на території Приватного акціонерного товариства «НВО «Практика» – підприємства, яке виробляє військову бронетехніку, яка вже постачається Збройним Силам України та Національній гвардії. Свою продукцію на ній представили 36 підприємств та організацій. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», який спільно з Лігою оборонних підприємств України виступив організатором цього Форуму, презентував на цій виставці дев’ять своїх розробок, деякі з яких вже стоять на озброєнні. Участь у церемонії відкриття Форуму і виставки взяв Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, представники Департаменту оборонних інвестицій Міжнародного секретаріату НАТО, Адміністрації Президента України, Міністерства оборони України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, керівники приватних оборонних підприємств та науково-дослідних і академічних установ.

Другий день Форуму, заходи в рамках якого й пройшли в КПІ імені Ігоря Сікорського, було присвячено обговоренню найактуальніших питань організації розробки та виробництва техніки та озброєнь. Тож активну участь у ньому взяли високопосадовці Міністерства оборони та інших силових відомств, Державного концерну «Укроборонпром», топ-менеджери приватних підприємств оборонного профілю, провідні вітчизняні науковці та інженери.

Від імені Президента України учасників Форуму привітав заступник голови Адміністрації Президента Валерій Кондратюк. «В умовах російської агресії забезпечення Збройних сил України та інших військових формувань та правоохоронних органів сучасним озброєнням, військовою технікою, боєприпасами відбувається не лише підприємствами «Укроборонпрому», але й підприємствами приватної власності, – наголосив він. – Приватні оборонні підприємства у тісній взаємодії з провідними науковими установами відіграють важливу роль у сфері розвитку сучасних озброєнь». Учасників також привітали заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бровченко, начальник відділу Департаменту оборонних інвестицій Міжнародного секретаріату НАТО Тім Веб, голова правління Ліги оборонних підприємств України, голова Ради директорів ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика» Олег Висоцький.

«Діяльність ОПК щодо створення сучасної зброї неможливе без використання досягнень передової науки, практичних знань, без супроводження таких проектів з боку науковців», – зауважив, відриваючи засідання, ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський.

Саме з цих міркувань першим блоком питань, які обговорювалися в рамках програми Форуму, організатори поставили питання використання вітчизняного наукового потенціалу при розробці нових видів озброєнь і продукції для потреб силових структур. Ця панель носила назву «ОПК і Наука». Першим на її засіданні виступив проректор з наукової роботи КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Ільченко. Він розповів про традиції, досвід, сьогоднішній стан і можливості співпраці київських політехніків з підприємствами ВПК, а також про найважливіші розробки з оборонної тематики фахівців КПІ імені Ігоря Сікорського останніх років. Далі мова йшла про конкретні напрями, в якій працюють дослідники університету, їх здобутки, та проблеми, з якими доводиться стикатися під час роботи над проектами і впровадженням їхніх результатів.

Проблеми, від розв’язання яких залежить обороноздатність держави, обговорювалися ще на двох секціях-панелях – «Етапи розроблення (модернізації) та прийняття на озброєння (постачання) Збройних Сил України зразків озброєння та військової техніки» (тут мова йшла про організацію розробки і виробництва новітніх озброєнь від підготовки технічного завдання до проведення державних випробувань і постановки на озброєння тощо), «Експорт продукції оборонної призначення» (на ній йшлося не лише про експортні процедури, але й про створення в Україні системи сертифікації за вимогами стандартів типу STANAG для переходу на стандарти НАТО). Модератором першого з цих засідань був Голова Наглядової Ради Ліги оборонних підприємств України одинадцятий Прем’єр-міністр України (2005 – 2006 рр.), дев’ятий Міністр оборони України (2007 – 2009 рр.) Юрій Єхануров, другого – заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бровченко.

Перед учасниками Форуму виступили очільники і представники Державної служби експортного контролю України, Національного органу стандартизації, Центрального науково-дослідного інституту (ЦНДІ) ОВТ ЗС України, Управління наукових досліджень і випробувань озброєння та військової техніки Державного науково-випробувального центру ЗС України, Управління наукових досліджень і випробувань озброєння та військової техніки Державного науково-випробувального центру ЗС України, Управління військових представництв МО України, Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МО України, Державної служби експортного контролю України та Державного концерну «Укроборонпром».

Отже Форум став майданчиком, на якому представники науки, промисловості та влади обговорили шляхи подолання спільних проблем наукових установ і оборонних підприємств як державної, так і приватної форм власності, забезпечення представлення їхнього потенціалу на всіх рівнях усередині країни та за її межами. Це, в свою чергу, підсилюватиме потенціал вітчизняного ВПК і забезпечуватиме реальні передумови для налагодження державно-приватного партнерства у цій надважливій для України сфері.

На фото: ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський вітає учасників Форуму

Дата події