Ми вже звикли до численних фотосесій на фоні першого корпусу. В яких тільки ракурсах його не зображують. Та незмінним атрибутом літніх знімків є погляд крізь ялинові гілки чи тендітну зелень майже вікових верб. Білих, або плакучих, як називають їх в народі. Часом нахилені гіллячки сягають землі, іноді ландшафтні "перукарі" підрізають їх занадто високо. там живе й виспівує різноманітне птаство, і завжди хочеться на хвильку зупинитися, вдихнути неповторний аромат дерев.

Батьківщина верби білої – Схід (Китай, Іран, Японія). Колись вона була головним деревом Стародавнього Єгипту, Ассирії, Вавилона і схиляла свої тонкі "плакучі" гілочки до берегів Нілу й Євфрату. Тепер росте практично всюди, прикрашаючи парки і сквери багатьох міст. Особливо мальовничо виглядає біля водойм. Поетичний образ верби оспіваний у численних казках, легендах і піснях. Кажуть, що завезли до нас товар з Китаю у вербових корзинах, розвантажили, тару викинули. Та якась гілочка проросла, зазеленіла і розселилася по усюдах. Тепер говорять: без верби і калини немає України.

У слов'ян верба вважалася символом сімейного вогнища, оберегом від нечистої сили – з гілок робили магічне помело проти відьом і чаклунів. Вірили, що верба рятує від пожеж. Гілки її у Вербну неділю освячують і бережуть весь рік, бо захищають вони від усіх негараздів. У переддень Різдва дівчата кидали черевик у вербу – якщо застрягне в гілках, вийде вона скоро заміж. Жінки просили у верби, щоб повернула любов.

Росте верба напрочуд швидко. Варто принести гілочку і поставити у воду – обов'язково вкорениться. А живе дерево більше ста років. Налічується близько 170 видів верби – ламка, полярна, сіра (попеляста), пурпурна тощо. Але найбільш цілющі властивості має верба біла.

З давніх часів це красиве ніжне дерево – незамінний помічник людей у цілительстві та виготовленні різних потрібних побутових предметів – від загорожі до меблів. У народній медицині здавна було прийнято лікувати жар і знімати біль настоянкою кори верби або відваром молодих гілочок. Вчені виявили, що в ній міститься саліцилова кислота. 10 г кори відповідають 3 таблеткам аспірину. Також у її складі є дубильні речовини, глікозиди, флавони, пектини, мінеральні елементи, аскорбінова кислота та ін.

Тож хай і надалі радує нас ця красива й корисна рослина.