Значна частина наукових досліджень, що проводяться в нашому університеті, пов'язана з використанням мехатронних систем – об'єднання вузлів точної механіки з електронними й електротехнічними компонентами для забезпечення проектування якісно нових модулів, машин та систем з інтелектуальним керуванням. Для таких систем характерним є застосування електричних машин, мікропроцесорної техніки, силової електроніки та програмного забезпечення. Завдяки цьому досягається висока продуктивність технологічного процесу та ефективне використання електроенергії.

Мехатронні системи є одним із напрямів досліджень, які проводять викладачі і студенти кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу ФЕА. Зокрема, магістрант Юрій Зайченко виконує теоретичні та експериментальні дослідження за темою "Векторне керування кутовим положенням та швидкістю синхронного двигуна зі збудженням від постійних магнітів". Векторнокерований синхронний електропривод – сервопривод, дає найкращі результати керування рухом, тому знаходить широке застосування в робототехніці, металообробці, друкарських та промислових верстатах, прядильних машинах, намотувальних пристроях, підйомних установках, екструдерах тощо. Науковим керівником магістранта є д.т.н., професор С.М.Пересада, завідувач кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу, який має 187 друкованих праць, з них 150 наукових.

У рамках дипломного проектування Ю.Зайченко створив лабораторну установку для вивчення сучасного синхронного електроприводу, що з позицій теорії і практики є актуальним при підготовці фахівців спеціальності "Електромеханічні системи автоматизації та електропривод".

 "Робота над магістерською дисертацією розпочалася на п'ятому курсі. Я щиро вдячний викладачам та аспірантам нашої кафедри: проф. С.М.Пересаді, доц. С.М.Ковбасі, асист. С.С.Димку, аспірантам А.Б.Воронку і Д.Л.Приступі, а також А.С.Алісову та М.В.Зайченку за підтримку та допомогу", – говорить студент.

За успіхи в навчанні та результативні наукові дослідження Юрій Зайченко удостоєний стипендії ректора.

Інф. ФЕА