Колектив кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей протягом багатьох років успішно займається організацією математичних олімпіад у нашому університеті та підготовкою талановитої студентської молоді до математичних змагань різних рівнів. На кафедрі діє студентський гурток "Нестандартні та олімпіадні задачі алгебри та аналізу", учасники якого лише за останні п'ять років 28 разів ставали переможцями й призерами міжнародних та всеукраїнських олімпіад з математики.

Неоціненний внесок у розвиток олімпіадного руху зробив багаторічний завідувач кафедри доктор фізико-математичних наук, професор Валерій Володимирович Булдигін, який передчасно пішов з життя навесні 2012 року. Вчений зі світовим ім'ям, один з найяскравіших представників української математичної школи, Валерій Володимирович понад чверть століття керував кафедрою математичного аналізу та теорії ймовірностей. На знак визнання його заслуг у листопаді 2012 року Вчена рада НТУУ "КПІ" ухвалила рішення про заснування Премії імені В.В.Булдигіна для переможців олімпіади.

У цьому році в олімпіаді взяли участь 350 студентів, які представляли 20 інститутів та факультетів нашого університету. Найбільш численні команди надіслали ФТІ, ФІОТ, ІСЗЗІ, ВІТІ, ІПСА, ФММ. Олімпіаді кожного року передує підготовчий тур, на який запрошуються всі бажаючі (у грудні 2012 року таких виявилось більше ніж 700).

Олімпіада проводилася у двох категоріях   для студентів першого і старших курсів. Серед студентів першого курсу найкращий результат показав Володимир Михайловський (ІПСА, гр. КА-25), другим став Олександр Дудоладов (ІПСА, гр. КА-21), третє місце поділили Анна Піпко (ІПСА, гр. КА-22), Владислав Фатенко (ІПСА, гр. КА-22) та Роман Франчук (ФІОТ, гр. ІП-21). На старших курсах перше місце здобула Катерина Моравецька (ІПСА, гр. КА-82м), другий результат показав Євгеній Поліщук (ІПСА, гр. КА-02), а третє місце поділили Валентин Онищук (ІПСА, гр. КА-02) та Євгеній Недужий (ФМФ, гр. ОМ-01).

Диплом та пам'ятна медаль лауреата премії ім. В.В.БулдигінаПереможцем серед студентів технічних факультетів став Роман Франчук (ФІОТ, гр. ІП-21), а друге місце посіли Наталія Шевченко (ФІОТ, гр. ІС-11) та Олександр Сочка (ФІОТ, гр. ІП-22).

15 квітня відбулося нагородження переможців та призерів олімпіади Преміями імені В.В.Булдигіна та Почесними грамотами. Вручав нагороди голова організаційного комітету олімпіади перший проректор НТУУ "КПІ" Ю.І.Якименко. Він привітав лауреатів і побажав їм нових злетів та успіхів у подальших змаганнях та в науковій роботі. Під час нагородження Н.Шевченко подякувала керівникам гуртка "Нестандартні та олімпіадні задачі алгебри та аналізу" доцентам кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей А.Б. Ільєнку та І.В. Орловському за підготовку, а В.Михайловський розповів про роль олімпіади в оволодінні азами науки. Символічно, що нагородження переможців олімпіади в НТУУ "КПІ" проводилось у день народження великого математика Леонарда Ойлера.

Першими лауреатами Премії ім. В.В.Булдигіна стали студенти ІПСА В.Михайловський та К.Моравецька, яким було вручено почесні дипломи та пам'ятні медалі. Лауреатів тепло привітала Н.О.Підсуха, вдова В.В.Булдигіна.

Результати олімпіади, завдання та розв'язання розміщено на сайті кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей matan.kpi.ua

А.Б. Ільєнко та І.В. Орловський, доценти кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей

Дата події