"Гаси світло!" – пролунало в конференц-залі готелю "Мир" 16 листопада, і світло згасло. Це студенти КПІ на звітній конференції 2-го етапу Програми "Енергоефективні університетські містечка" заощаджують електрику самі, закликають усіх присутніх і, звісно ж, усіх читачів!

 Зазначимо, що Програму впроваджено в рамках Проекту "Реформи міського теплозабезпечення в Україні", реалізується ж вона Агентством з міжнародного розвитку (USAID). Мета її – виховання енергоощадної поведінки, формування у студентів, викладачів і співробітників  нового типу мислення, спрямованого на усвідомлення цінності споживаних ресурсів.

Реалізацію ж програми в межах кампусу нашого КПІ покладено на його студентів, які об'єднані в чотири групи – технічну (факультети ІЕЕ та ТЕФ під керівництвом к.т.н. О.В.Боріченко, к.т.н. П.О.Барабаш), екологічну (факультет ІЕЕ, куратор В.С.Козьяков), економічну (факультети ІЕЕ та ФММ, куратор Є.Г.Скловська) та PR-групу (ВПІ та ФСП, куратор к.і.н. О.О.Балюн). Відповідно – технічна група просканує будівлі та споруди ВНЗ з метою визначення найбільш енерговитратних навчального корпусу та гуртожитку; економісти – проаналізують тарифи на енергетичні ресурси та воду, ресурсоспоживання ВНЗ загалом та оплату за спожите. Завданням екологічної ж групи стане визначення характеристик впливу шкідливих викидів у атмосферу на довкілля, а PR-ники займатимуться інформуванням та формуванням суспільної думки щодо ефективності використання енергоресурсів.

Дуже важливим є те, що ця конференція об’єднала майстерність та ентузіазм. Протягом двох днів усі представники Політехніки прослухали майстер-класи стосовно профільного завдання кожної міні-групи. Настанови давав викладацький склад ВБО "Інститут місцевого розвитку". Економічний аспект висвітлив к.е.н., доц. Руслан Тормосов, техніко-екологічний аспект – к.т.н., професор Анатолій Колієнко; особливості інформаційної кампанії роз'язснювали  к.т.н., доцент Кадрія Сафіуліна і Мерілі Харріган, віце-президент з питань освіти Альянсу за збереження енергії. Додамо, що у своїй презентації, яка стосувалася соціального маркетингу, пані Харріган навела таку цитату Т.Фулера: "Усі речі складні доти, доки не стануть легкими". Сподіваємося, що перелік вже проведених заходів і тих, що тільки плануються, відкриє перед читачем завісу енергоощадності і кожен буде прагнути долучитися до участі у Програмі "Енергоефективні університетські містечка", адже це легко та суспільно корисно.

Нагадаємо, що вона стартувала в Київському політехнічному інституті  двома тижнями раніше, 4 листопада. Тоді ж кожна з груп отримала домашнє завдання. Студенти мали представити свої перші нариси стосовно реалізації програми, адже для повного її втілення в життя часу дається до травня.

Технічна група провела первинний енергоаудит корпусів № 1, 8, 5, 17, 22 і гуртожитків № 4, 8, 16 ,18, 22 (об'єктами детального енегроаудиту обрано 16-й гуртожиток і 22-й корпус). Визначили та порівняли питомі показники з нормованими величинами щодо використання енергоресурсів.

Екологи порахували викиди парникових газів, які спричинені енергокористуванням, внесли пропозиції щодо подальшого споживання енергії будівлями КПІ. Також було запропоновано ввести практику сортування сміття і отримання енергії за рахунок цього.

Економічна група провела аналіз динаміки тарифів на енерговитрати, оцінила поточне споживання та склала прогноз на майбутнє; також члени групи дослідили особливості фінансування оплати енергоносіїв.

PR-ники поділилися із нами своїми планами та презентували вже здійснені ідеї: розробили логотип програми, провели анкетування серед студентів і викладачів та розробили стратегію і тактику майбутньої інформаційної кампанії. І, звісно ж, впровадили гасло для кампанії в КПІ та, мабуть, усієї конференції – "Бережи energy!"

Прес-служба проекту

Дата події