13 жовтня у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» відкрився ІV Фестиваль інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2015».

Фестиваль об’єднує людей, які захоплюються інноваційною науково-технічною діяльністю. Участь у ньому беруть як визнані в професії фахівці та сивочолі професори, так і студенти та школярі, які лише обирають власний шлях у житті. Їх віковий діапазон дуже широкий: цього року наймолодшому учасникові виповнилося всього 11 років, найстаршому – 78!

У церемонії відкриття взяли участь народні депутати України, представники дипломатичних місій в Україні, очільники органів державної влади, керівники популярних ЗМІ, представники промисловості та бізнесу і відомі українські вчені.

Метою фестивалю є визначення найцікавіших проектів у різних галузях техніки й надання авторам кращих з них сприяння у їх комерціалізації, створенні стартапів і виведенні інноваційних продуктів на національний та міжнародні ринки.

«Ми проводимо цей фестиваль задля того, щоб навчитися включати людський капітал у нову економіку. Коли високотехнологічний бізнес максимально використовуватиме таланти та їх ідеї й максимально на них спиратиметься, то за підтримки капіталу і влади ми побудуємо нову економіку, – наголосив на церемонії відкриття фестивалю ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський. – І якщо нині високотехнологічний експорт України становить лише 3,5%, то за прогнозами наших експертів у разі впровадження пропонованої нами моделі будівництва нової економіки вже до 2020 року долю високотехнологічного експорту України можна буде підняти до 20%».

Зазвичай, у тих, хто вперше відвідує фестиваль, виникає запитання щодо капелюха в його логотипі. Він там присутній невипадково – це атрибут, з яким ніколи не розставався великий авіаконструктор, киянин за походженням, колишній студент Київського політехнічного інституту Ігор Сікорський, на честь якого названо фестиваль. За переказами, для Сікорського цей капелюх був талісманом, який приносив йому щастя. Тож у 2012 році капелюх і став талісманом фестивалю.

Цього року в рамках фестивалю проводитимуться фінали конкурсу інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2015», конкурсу «Intel-Техно Україна 2015-2016» - Національного етапу Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів «Intel ISEF», конкурсу презентацій інноваційних розробок CRDF Global (Фонду цивільних досліджень та розвитку, США) за програмами Харківська інноваційна платформа (КІР) і Науково-технічне підприємництво (STEP). Активну участь беруть у фестивалі юні дослідники Національного центру «Мала академія наук України», зокрема й у підготовці конкурсних робіт, організації та проведенні різноманітних його заходів.

Загалом учасники фестивалю представили на суд журі відповідних конкурсів кілька сотень розробок. У їх фіналах, які відбудуться у рамках фестивалю, беруть участь 274 проекти: 65 у конкурсі «Sikorsky Challenge 2015», 183 у конкурсі «Intel-Техно Україна 2015-2016» і 26 – конкурсі презентацій інноваційних розробок CRDF Global.

Надзвичайно широкою є тематика конкурсних робіт. Скажімо, на конкурсі «Intel-Техно Україна 2015-2016» розглядаються проекти за шістьма категоріями: «Математика», «Фізика та астрономія», «Інженерія», «Енергетика», «Робототехніка та інтелектуальні машини» і «Комп’ютерні науки». Їх автори живо відгукуються на потреби часу, тож нині серед розробок багато проектів військового або подвійного призначення: «Оперативна завіса для антитерористичних операцій», «Розробка та виготовлення портативного металошукача», «Боротьба з приладами нічного бачення», «Адаптивна танкова броня» тощо. Ці та інші розробки школярів можна побачити на виставці проектів, яку розгорнуто в холах Центру культури і мистецтв НТУУ «КПІ». Її відкрито для огляду протягом двох днів – 13 та 15 жовтня (14 жовтня юні автори проектів представлятимуть їх членам журі, тож, згідно з міжнародними правилами, за якими проводиться конкурс «Intel-Техно Україна», цього дня виставка буде для відвідувачів закритою).

Актуальними і, водночас, інколи майже фантастичними є й проекти учасників конкурсу інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2015». Це, наприклад, проекти «Стратосферний супутник», «Універсальна система для остеосинтезу», «Хвильова опріснювально-енергетична установка», «Система управління розумним будинком «iHouse» і кілька десятків інших – у фінал вийшли проекти один цікавіший за інший. Звісно, і серед них є кілька дуже актуальних розробок оборонного характеру. Більшість з цих робіт практично готові до впровадження. Про це свідчить досвід минулих років: наприклад, проект розвідувального безпілотного літального апарату «Spectator», який торік став переможцем конкурсу «Sikorsky Challenge» і отримав інвестиції в сумі понад 13 мільйонів гривень. Нині він пройшов усі необхідні випробування, його поставлено на озброєння Збройних Сил України і розпочато серійний випуск.

Не дуже звичним для нашої країни є формат конкурсу CRDF Global. Він проводиться як конкурс презентацій інноваційних розробок на отримання грантів на бізнес-подорож до США або шість місяців інтенсивної роботи з персональним ментором у межах програми Фонду цивільних досліджень та розвитку США «Науково-технічне підприємництво-2015». Взагалі програма «Науково-технічне підприємництво» STEP проводиться CRDF Global у партнерстві з Урядом України, починаючи з 2006 року. В конкурсах на отримання її грантів взяли участь майже 300 розробників інноваційних проектів. Переможці отримали понад 0,6 млн. доларів США від CRDF Global, приватного сектору та українського уряду.

Не можна обійти увагою нагороди для переможців конкурсу «Sikorsky Challenge 2015». Авторські колективи проектів, які будуть визнані кращими, отримають можливість реалізувати їх у середовищі Наукового парку «Київська політехніка» за підтримки грантових та венчурних фондів.

Суперфіналісти конкурсу «Intel-Техно Україна 2015» - Національного етапу Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів, який проводиться за підтримки Посольства США в Україні, зможуть удосконалити свої розробки з науковцями в лабораторіях НТУУ «КПІ» та інститутів НАН України, а найкращі з них у травні 2016 р. представлятимуть Україну на Всесвітньому фіналі конкурсу «Intel ISEF» в США.

Переможці конкурсів CRDF Global отримають гранти на ділові поїздки в США для зустрічей з потенційними інвесторами, а також гранти для роботи над інноваційними проектами спільно з американськими бізнес-експертами.

Торік лауреати конкурсів отримали понад 23 мільйони гривень інвестицій на реалізацію своїх проектів. Цього року, з огляду на велике зацікавлення розробками з боку представників інвестиційного та венчурного бізнесу, очікується, що підтримка проектів-переможців буде значно – в рази! – більшою.

Фестиваль проходить за фінансової підтримки «Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна», Міжнародної інвестиційної компанії Noosphere, венчурних фондів ім.В.С.Михалевича, Kalinin Invention Fund, Sikorsky Challenge Ventures Fund. Його партнерами виступили також Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні, корпорація Intel, Фонд цивільних досліджень та розвитку CRDF Global, інвестиційна компанія ILand Management, компанія з управління активами «Національний резерв», Центр ресурсоефективного та чистого виробництва, міжнародні компанії BDM, System Analysis and Decisions та інші.

Переможців і дипломантів конкурсів буде оголошено 16 жовтня об 11-00 в Центрі культури і мистецтв НТУУ «КПІ» під час урочистого закриття фестивалю.

Дата події