У розпал літа в КПІ ім.Iгоря Сікорського вже вшістнадцяте пройшла традиційна Міжнародна відкрита студентська олімпіада з програмування імені С.О.Лебедєва та В.М.Глушкова "KPI-OPEN 2023".  Її організаторами виступили КПІ ім.Ігоря Сікорського за підтримки МОН України та партнерів-компаній Infopulse, Credit Agricole Ukraine, ГО "Розвиток ІТ освіти", Sigma Software, SoftServe, Genesis, DataArt.

Цього року вперше в історії проведення "KPI-OPEN" до участі було залучено не лише студентські, але й шкільні  команди. Порівняно з минулою олімпіадою, що відбулася 2021 року, кількість команд збільшилася вдвічі: для участі зареєструвалося 168 команд, з них 35 зі шкіл, у т. ч. 2 команди з Румунії, решта українські; 8 команд з коледжів: 3 з Румунії, інші українські; 125 команд з університетів (Литва – 1; збірна команда Польща+Україна – 1; Румунія – 4; Україна – 119).

Змагання проходили дистанційно з 12 по 14 липня. Офіційна  частина (відкриття та закриття олімпіади, оголошення переможців) і вебінари відбувалися в зум, а сама олімпіада – на платформі e-Olymp. Варто нагадати, що олімпіада "KPI-OPEN" – це одне з найбільших міжнародних змагань з програмування. Цьогорічний формат не завадив досягненню основної мети – приверненню студентства і молоді до інтелектуальних змагань, сприяння набуттю hard та soft skills, розвиткові зв'язків між вишами, забезпеченню контактів між студентами з різних міст і країн, нетворкінгу з провідними IT-компаніями.

Олімпіада проходила в один тур. Упродовж шести годин учасники мали впоратися з 10 завданнями. Щоправда перед його проведенням було організовано тестовий тур, щоб учасники олімпіади могли попередньо ознайомитись з платформою та рівнем задач. Основними мовами програмування були C#, C++, Java та Python. Команди складалися з трьох учасників, які виконували завдання, та тренера, який цю команду готував. Відеоспростереження не було, цього року використовувалася інша платформа для проведення олімпіади порівняно з попередньою. За традицією, партнери олімпіади провели для учасників олімпіади та усіх цікавих низку вебінарів – усього їх було 5: "Ми знаємо як працюють програми"  від Infopulse, "Твої найважливіші навички для старту в IT Project Managemеnt" від SoftServe, "Штучний інтелект та його вплив на розвиток програмного забезпечення" від ГО "Розвиток ІТ освіти", "Power Point: це інструмент" від Sigma Software, "ІТ банку. Хто вони?" від Credit Agricole Ukraine.

Переможці олімпіади визначалися за найбільшою кількістю балів за розв'язані завдання (рейтинг залежно від швидкості та правильності виконання завдань, а також кількості спроб на їхнє виконання  автоматично визначала система). Отож перше місце виборола  команда [KhNURE] KIVI (Харківський національний університет радіоелектроніки, Україна). Друге –  команди LNU Stallions (Львівський національний університет ім. Івана Франка, Україна) та InfO(1)Team (Prahova County Center of Excellence, Румунія). Третє місце посіли команди #define true rand() (Vilnius University, Литва), ALGO6 – coders (школярі 145th Natural Science Lyceum+Rohatyn Lyceum+UPML, Україна) та CNER (Emil Racovita National College Iasi, Румунія). Призи переможцям надіслані поштою.

Підготував Володимир Школьний

У змаганнях беруть участь 168 команд з 35 шкіл, 8 коледжів і 125 університетів України, а також з Румунії, Литви й Польщі. Команди змагаються за першість і спеціальні призи від партнерів олімпіади.

Цього року до учасників вперше доєдналися школярі. Змагання підвищують професійний рівень майбутніх фахівців, розвивають їхні лідерські якості й уміння працювати в команді.

Дата події