На факультеті електроенерготехніки та автоматики створено навчально-наукову лабораторію "Siemens". Її відкриття в університеті, який обіймає провідні позиції у підготовці висококваліфікованих кадрів для енергетичного комплексу України, відбулося 22 грудня – у День енергетика, тобто професійного свята працівників енергетичної промисловості.

Виступаючи перед учасниками церемонії, ректор КПІ академік НАН України Михайло Згуровський нагадав, що співпраця університету з компанією "Siemens" розпочалася ще в липні 2011 року, коли було підписано відповідний меморандум. Одним із головних пунктів цього спільного документа стала домовленість про створення на базі факультету електроенерготехніки та автоматики навчально-наукової лабораторії, для якої компанія зобов'язалася постачити сучасне обладнання та ліцензоване програмне забезпечення. І ось наприкінці грудня 2023 року ця лабораторія почала працювати. Окрім того, серед ініціаторів створення лабораторії – очільники української компанії "НПО Сінепс-Інвест" – офіційного партнера компанії "Siemens".

Використовуватиметься ця лабораторія для навчальної і наукової роботи студентів, аспірантів, дослідників і викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Причому не лише ФЕА, але й усіх навчально-наукових підрозділів енергетичного напряму. Серед її обладнання – трансформатор, розподільчий пристрій, контролер телемеханіки тощо, які загалом складаються в повноцінну електричну підстанцію. "На сьогоднішній день – це найсучасніше обладнання, яке тільки існує в принципі", – повідомив начальник відділу "Електроенергетика та автоматизація" ДП "Сіменс Україна" Дмитро Резниченко.

Отож на її базі можна буде проводити повноцінні тренінги, семінари, курси для фахівців енергетичної галузі з можливим залученням представників ДП "Сіменс Україна".

Понад те, передбачається, що в університеті розроблятимуться окремі навчальні модулі в межах освітніх програм або сертифікатних програм і студенти, які за ними навчатимуться, працюватимуть з обладнанням лабораторії та використовуватимуть її програмне забезпечення. І, як зауважив технічний директор ТОВ "НПО Сінепс-Інвест" Олег Крамарев, здобувати низку необхідних навичок починаючи від проєктування і закінчуючи вводом в експлуатацію на найвищому рівні диспетчеризації.

Таким чином, майбутні енергетики, які здобувають цей фах у КПІ, отримали на День енергетика чудовий подарунок.

Наступним кроком розвитку співробітництва має стати запровадження на базі компанії системи дуальної освіти студентів КПІ.

Дмитро Стефанович (за інф. ФЕА)

Нова лабораторія має найсучасніше обладнання: трансформатор, розподільчий пристрій, контролер телемеханіки, а все разом складається в повноцінну електричну підстанцію.

Студенти відпрацьовуватимуть тут реальні сценарії й навчатимуться автоматизувати процес енергопостачання.

Дата події