Асоціація підприємств промислової автоматизації України (АППАУ) спільно з Київським політехнічним інститутом ім. Ігоря Сікорського виступили організаторами форуму технічних університетів з розвитку Індустрії 4.0 в Україні. Він уже традиційно проводиться саме в КПІ.

У межах третьої спільної з АППАУ конференції "Співпраця закладів вищої освіти та бізнесу в умовах Індустрії 4.0-5.0 та війни" 7 лютого було обговорено питання, продиктовані широкомасштабною війною рф проти України. Звісно, у цих складних умовах основну увагу було зосереджено на конкретних завданнях підтримки економіки та ЗСУ, спільній підготовці до реалізації проєктів відновлення промисловості, інноваційному розвиткові та проблематиці підготовки кадрів і підвищення кваліфікації. А наскрізною темою обговорення стали кращі практики, в яких заклади вищої освіти та представники бізнесу об'єдналися для реалізації актуальних завдань з розвитку підприємницької діяльності.

З ключовими доповідями виступили Оксана Крукевич (керівник експертної групи з питань розвитку інновацій директорату науки та інновацій МОН), Віталій Пасічник (проректор з наукової роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського), Олександр Юрчак (генеральний директор АППАУ). Представниця Міністерства присвятила свій виступ питанням взаємодії науки та бізнесу. Керівник міжнародного проєкту BOWI Олександр Степанець доповнив її розповідь інформацією про забезпечення розвитку Digital Innovation Hub (DIH) у "Центрі 4.0" у нашому університеті.

Учасники заходу також мали змогу обговорити особливості функціонування Львівської школи стартапів, ознайомитися з проєктом AviaCore 4.0, який реалізується в Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут". Окрім того, усіх зацікавили проєкти Запорізької політехніки, які представив професор Андрій Карпенко. Окремо слід відзначити складники посилення співпраці університетів і бізнесу від Міністерства економіки України. Не залишила слухачів байдужими й інформація про інноваційний фандрейзинг у програмі EIF (Export – Internationalization – Fundraising), про краудфандингові платформи для стартапів – проєкт Startera у Львівській політехніці та Інноваційний холдинг Sikorsky Challenge у КПІ.

Учасники форуму ознайомилися з діяльністю Центру 4.0 Полтавського державного аграрного університету, з ініціативами Харківського кластеру ІАМ (Інжиніринг, Автоматизація, Машинобудування), з розвитком практичної освіти від Вінницького кластеру приладобудування та автоматизації.

Значну увагу було приділено розвитку інноваційних кластерів у регіонах і галузях у 2023 році, створенню та інституціоналізації мережі DIH, проведенню технологічно-інноваційних днів.

На конференції були підписані декларації "Про співпрацю кластерів УКА та університетів у розвитку української мережі DIH", "Про практикоорієнтовану освіту", а також Меморандум "Про співпрацю між УКА та КПІ ім. Ігоря Сікорського у сфері технологій подвійного призначення".

І на завершення, воєнний стан наклав відбиток і на обставини проведення цього форуму: планові вимкнення електроенергії зумовили необхідність використовувати такий продукт Індустрії 2.0, як електрогенератор та Індустрії 4.0 – StarLink. Та попри зумовлені війною складнощі, всі передбачені програмою виступи та дискусії пройшли в очному режимі та з підключенням колег з інших міст засобами інтернет-комунікації. А сам захід став успішним продовженням науково-практичних конференцій з проблем розвитку Індустрії 4.0, що проходили в КПІ у 2019 ("Заклади вищої освіти – ринок: співпраця в Епоху 4.0) та 2021 роках ("Трансформація суспільства в умовах Next Normality та Industry 4.0").

Додаткова інформація про конференцію за посиланням

Сергій Войтко, завідувач кафедри міжнародної економіки

У Київській політехніці відбулася конференція науково-освітніх закладів — партнерів розвитку Індустрії 4.0-5.0 «В єдності — сила».

Захід зібрав представників державних і наукових установ, ЗВО, підприємців і громадськість.

Мова йшла про взаємодію освіти з малим і середнім бізнесом та інтеграцію освіти до єдиного європейського простору.

Дата події