КПІшник Денис Новіков — студент 1-го курсу ІХФ. З першого дня війни й майже до кінця березня Денис з родиною залишався у рідному Маріуполі, поки їхній будинок не згорів і їм не довелося тікати в тимчасово окупований Донецьк: підірваний міст — єдиний спосіб дістатися з лівого берега на правий — позбавив їх шансу виїхати в Україну.

«Перші два тижні ми з мамою і бабусею жили у ванній кімнаті. Спали по черзі — щоразу, як з’являлась така можливість між обстрілами (було дуже страшно, серцеві ліки приймали частіше, ніж пили воду). У ці ж моменти тиші мама бігала вигулювати собаку, доглядати 80 своїх орхідей, які вона дуже любила, і готувати їжу на вогні (спочатку готували вдома, але дуже швидко, бо боялися, що вилетять шибки в кухні або прилетять уламки. А тоді відключили газ). За пару днів до того вже зникло світло, вода, опалення і зв’язок».

Температура у квартирі часом падала до мінус десяти. Спали в кількох светрах, кількох парах штанів і шкарпеток, куртках — і все одно було дуже холодно. Перейшли на технічну воду з труб. Біля джерела неподалік, куди люди ходили по питну, вів прицільний вогонь снайпер. Коли закінчилися останні запаси їжі, разом із сусідами намагалися дістати якісь продукти з розбомбленого супермаркету і ринку. Та після кожного нового прильоту щоразу більше контейнерів на ринку займалися вогнем, продовольства у місті ставало критично мало.

Виживали, щодня очікуючи на погіршення ситуації. Так і сталося: 19 березня будинок Дениса згорів. На щастя, він з родиною встиг втекти — чотири дні потому ночували в аптеці неподалік від дому, потерпаючи від холоду й зневоднення. А тоді з’явився шанс врятуватися — під обстрілами виїхати до так званої «ДНР».

Нині Денис перебуває у донецькій лікарні — через жахливі умови останніх тижнів у нього з’явився сильний біль у ногах, йому важко ходити й узагалі пересуватися. Та Денис поступово одужує. Сподівається, що якомога скоріше вийде на зв’язок його друга бабуся, також з Маріуполя, яка нині вважається зниклою безвісти. Думає про те, де тепер буде їхній з родиною новий дім.

Сім’я Дениса потребує фінансової підтримки.
Допомогти їм можна за реквізитами:

5375 4141 3082 2249
Денис Новіков

Дата події