Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 24 жовтня 2022 року

24 жовтня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, Є.В.Кулик, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. В університеті стартував масштабний процес акредитації освітніх програм (ОП). До нього залучено практично всіх проректорів, головні підрозділи і відповідні факультети та інститути. 24 жовтня  розпочала роботу експертна група за освітньою ОП 184 «Геоінженерія». На цьому тижні працюватимуть ще 7 експертних груп за 13 ОП. У такому режимі університет працюватиме до весни. На минулому тижні в КПІ працювали  2 експертні групи за 4 ОП – на рівні університету вони свою роботу завершили, висновки позитивні. Зокрема,  особливо відзначено запроваджену в КПІ систему внутрішньої акредитації. Подальша подача  заяв на акредитацію здійснюється в плановому режимі: минулого тижня додатково подано ще 9 ОП, а загалом за останні три тижні – 32 повністю сформовано і підготовлено для роботи експертних груп  (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко).

2. У МОН України відбулася нарада, на якій ЗВО було дано доручення щодо термінового  визначення кількості студентів, які належать до пільгових категорій, але навчаються на контрактній форм для можливого переведення їх на бюджет. Список за півтора дня сформовано – таких у нас 139 осіб. Усю цю інформацію завантажено до ЄДЕБО і подано до МОН.  Питання вирішується для всіх вишів країни, адже для цього потрібно додатково приблизно 5 млрд. грн. (О.А.Жученко, Н.В.Семінська).

3. Триває календарний контроль. На цьому тижні він має завершитися. Проходить він у достатньо напружених умовах з точки зору безпекової ситуації, певних перебоїв з електропостачанням (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко).

4. На рівні кафедр розпочалася робота експертно-кваліфікаційних комісій (ЕКК) підрозділів. Вони розглядають матеріали по конкурсних справах   викладачів від асистента до доцента. Планується, що на поточному тижні ЕКК університету а двох своїх засіданнях розгляне конкурсні справи професорів і трьох деканів факультетів (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко).

5. Попри повітряні тривоги через обстріли Києва та відключення електроенергії, які відбувалися впродовж минулого тижня, освітній процес проходить у штатному режимі. На випадок вимушених перерв у забезпеченні занять  напрацьовано алгоритми відповідних дій (А.А.Мельниченко).

6. Триває робота щодо підбиття підсумків практики студентів магістратури і розпочато роботу з укладення відповідних угод з підприємствами та організаціями на 2023 рік (А.А.Мельниченко).

7. Електронний кампус (ЕК) працює в штатному режимі й забезпечує проведення календарного контролю (А.А.Мельниченко).

8. Розпочато підготовку до наступного навчального року. Удосконалюється загальноуніверситетський каталог навчальних дисциплін за вибором – ця робота проводиться з урахуванням опитування студентів  і розгляду цього питання на засіданні Методичної ради. Опрацьовуються зауваження та пропозиції кафедр (А.А.Мельниченко).

9. Минулого тижня розпочато щорічне опитування роботодавців. Перший етап – робота з факультетами та інститутами, далі – з роботодавцями. Результати буде передано Інституту моніторингу якості освіти та кожному факультету (А.А.Мельниченко).

10. Відпрацьовано питання налагодження взаємодії між викладачами та студентами при роботі у дистанційному режимі. Розроблено відповідну інструкцію, в тому числі й щодо правил інформаційної безпеки під час роботи в мережі  (А.А.Мельниченко).

11. КПІ бере участь у проєкті щодо підвищення кваліфікації викладачів при роботі у пакеті Google Workspace. Щомісяця курс проходять майже 100 викладачів  (А.А.Мельниченко).

12. На випадок відключень електроенергії для забезпечення навчального процесу в дистанційному режимі та роботи Data-центру передбачене переключення на живлення від  резервної лінії електропостачання. Крім того, опрацьовується питання придбання для університету генераторів  (А.А.Мельниченко, В.А.Кондратюк).

13. Підбито підсумки відшкодування коштів за навчання. Загалом з 56 студентів, 27 – відшкодували кошти повністю, інші частково (50%), 4 студенти відмовилися сплачувати кошти (Н.В.Семінська).

14. За власним бажанням з університету відраховано 6 студентів (Н.В.Семінська).

15. Виробникові студентських квитків передано електронні дані для виготовлення 580 квитків.  З ЄДЕБО вивантажено 2718 номерів студентських квитків бакалаврів (контракт), магістрів (бюджет) та передано на факультети/навчально-наукові інститути (Н.В.Семінська).

16. Проведено дві  школи ораторського мистецтва та «Дебаторіуму» (Н.В.Семінська).  

17. Протягом двох тижнів зібрано команду волонтерів для допомоги у притулку тварин «Hatul Madan Shelter» (Н.В.Семінська).

18. Триває активна підготовка до фестивалю Sikorsky Challenge. Організовано команду  волонтерів для надання допомоги організаторам фестивалю, а також  в межах фестивалю  Sikorsky Challenge Junior: KPI school of creativity (Н.В.Семінська).  

19. Презентовано концепція розвитку науково-інноваційного розвитку студентства (Н.В.Семінська).  

20. Підписано угоди про співпрацю з Університетом Лойоли (Іспанія), Політехнічним університетом Порталегре (Португалія), Технічним університетом у м. Кошіце (Словаччина) (Н.В.Семінська).  

21. Проведено зустрічі з представниками Варшавської політехніки та Львівської політехніки щодо підготовки проєкту під назвою NAWA. Обговорено основний фокус проєкту – студентські гуртки (Н.В.Семінська, НН ІАТ, ІХФ, ХТФ).  

22. Анонсовано початок 17-го конкурсу стипендіальної програми «Завтра.UA», який  спрямовано на підтримку талановитої молоді (Н.В.Семінська).  

23. Анонсовано початок реєстрації на конкурс «Еко-Техно Україна 2023», який триватиме до 20 січня 2023 року. З 28 лютого до 3 березня – персональний постерний захист проєктів (Н.В.Семінська).  

24. Минулого тижня до активностей та заходів було залучено понад 100 студентів (Н.В.Семінська).  

25. Розпорядженням Кабінету Міністрів України науковцям КПІ присуджено Премію КМУ за розроблення і впровадження інноваційних технологій «Створення вітчизняного інноваційного комплексу з серійного виробництва та випробувань радіогідроакустичної системи» (В.А.Пасічник).

26. У Будапешті, в рамках виконання проєкту BOWI, київські політехніки представили окремий стенд Центру 4.0 КПІ та взяли участь у конференції європейської ініціативи I4MS «European leadership and digital game-changers of the manufacturing industry» (О.Я.Юрчишин).

27. Відбулося чергове засідання Координаційної ради Комплексної космічної програми університету, на якому обговорено питання подальшого виконання проєкту PolyITAN-12U (Ю.М.Сидоренко).

28. Організовано та проведено нараду технічних фахівців НН ІАТ з представниками благодійного фонду щодо можливостей спільної розробки та виробництва техніки (НН ІАТ, Б.В.Андрейцев, В.С.Камаєв).

29. Організовано та проведено нараду з керівництвом ТОВ «КБ «Логіка» щодо виконання спільних проєктів з проектування обладнання. Підготовлено і відправлено  партнеру проект Договору про співпрацю (Ю.М.Сидоренко, НН ІАТ+РТФ).

30. Наукові видання КПІ станом на жовтень 2022: 6 – у базі даних Скопус; 7 – наближені до входження; 11 – потребують значного удосконалення; 4 – не мають реальних перспектив (О.В.Бруй, Г.С.Васильєв).

31. Успішно завершено роботу 41-а міжнародної (23 країни) науково-технічної конференції ELNANO-2022 (Ю.І.Якименко).

32. Проведено планову атестацію наукових працівників на університетській атестаційній комісії. Атестовано 4 працівники на відповідність займаній посаді на 5 років (Г.С.Васильєв, ІСЗЗІ, НДІ ТК).

33. Триває підготовка до ХІ Фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2022: Інноваційна трансформація України».  20 жовтня експертною комісією розглянуто проєкти від КПІ ім. Ігоря Сікорського (В.А.Пасічник).

34. На засіданні КНІД погоджено проєкт Положення про організацію роботи з об'єктами права Інтелектуальної власності для затвердження на Вченій раді університету (В.А.Пасічник).  

35. Підготовлено до подачі до ДП «Укрпатент» 2 заявки на винаходи; відповідь на запит експертизи за заявкою (ХТФ), подано заявку на винахід «Установка для вимірювання звукопровідності осикулярних імплантатів» (О.Я.Юрчишин, ХТФ, ФЕЛ).

36. Комісія Вченої ради з атестації наукових кадрів КПІ ім. Ігоря Сікорського в порядку громадського обговорення розглянула проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. № 261» та напрацювала пропозиції та зауваження, які скеровано до МОН (Г.С.Васильєв).

37. Проведено чергові наради з членами редакційної колегії ювілейного видання «КПІ. Друге століття, продовження традицій». Підготовлено першу версію змісту першого розділу книги (Д.Л.Стефанович, В.В.Татарчук), та  два наступні розділи  (С.І.Сидоренко, Н.В.Семінська).

38. На черговому засіданні Ради з космічної діяльності університету обговорено проєкт договору для укладання з УДЦР на присвоєння МСЕ радіочастот двом космічним об'єктам (Ю.М.Сидоренко).

39. 21 жовтня відбулася передача КПІ благодійної допомоги – обладнання від компанії «Хуавей Україна»(С.І.Сидоренко).

40. Тривала робота з виконання завдань з підготовки міжнародної  конференції «The Role of Science and Education in Building a New and Safe Europe», яка проходитиме 1-2 грудня 2022 у м. Люблін за участі державних і політичних діячів Польщі і України (С.І.Сидоренко).

41. Від Генерального секретаря Альянсу технічних університетів Європи CESAER отримано доручення для КПІ виконати низку додаткових завершальних дій для завершення процедури прийняття КПІ до цього Альянсу (С.І.Сидоренко).

42. 24 жовтня 2022 року делегація КПІ взяла участь у онлайн-конференції університетів-членів UNICA «4EU+ Visioning Conference: The Transforming Role of European Universities», яку організовує Варшавський університет технологій (С.І.Сидоренко).

43. Подано ще одну проєктну заявку «Green & clean high-efficient Energy Storage Systems» на конкурс HORIZON-EIC-2022-PATHFINDERCHALLENGES-01-02 програми «Горизонт Європа» (ІАТЕ).

44. Триває робота над проєктними пропозиціями вчених КПІ до конкурсів програми «Горизонт Європа» (ІМЗ, ФІОТ, ІХФ, ФЕА, НН ММІ, WDC К.В.Єфремов).

45. Розпочато проведення індивідуальних бесід з керівниками наукових шкіл з метою обговорення  подання ними проєктних пропозицій до оголошених конкурсів програми «Горизонт Європа» (С.І.Сидоренко, В.А.Пасічник).

46. За результатами оприлюдненого глобального рейтингу THE World University Rankings 2023 КПІ покращив всі свої інтегральні параметри і з 7-го місця в минулорічному рейтингу піднявся на одну сходинку серед університетів України (С.І.Сидоренко).

47. Штаб цивільного захисту провів навчання з відповідальними особами з питань цивільного захисту. Програма навчань була погоджена зі Штабом цивільного захисту району.  Надалі така ж робота проводитиметься безпосередньо в підрозділах (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).

48. З центрального складу видано практично усі матеріали та інструменти для облаштування укриттів. Проведено обстеження укриттів у навчальних корпусах і в Студмістечку. Визначено перелік необхідних робіт для  завершення обладнання їх системами припливно-витяжної вентиляції (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).

49. Після отримання від компанії «Хуавей Україна» комунікаційного обладнання розпочато роботи з модернізації мережі університету та побудови WiFi  у низці навчальних корпусів та в укриттях гуртожитків Студмістечка. Також завершується робота з облаштування бомбосховищ проводовим телефонним зв'язком (В.А.Кондратюк, А.А.Мельниченко, О.А.Іщенко).

50. Завершено перевірку та випробування в роботі усіх пожежних гідрантів. Розпочато підготовку первинних засобів пожежогасіння до опосвідчення та перезарядження. Цю роботу планується провести до середини наступного місяця (В.А.Кондратюк).

51. Благоустрій. Активно проводиться робота з консервування до зими ділянок, прилеглих до навчальних корпусів і гуртожитків. У новому парку вздовж лінії швидкісного трамваю додатково завезено родючий грунт. Розпочато виконання розмітки під висадку дерев. Якщо погодні умови дозволять, їх буде висаджено наприкінці жовтня або на початку листопада (В.А.Кондратюк).

52. Університет активно працює з КП «Київтеплоенерго». Отримано наряди до підключення тепла до житлових будинків, які стоять на території кампусу. Питання підключення гуртожитків і навчальних корпусів вирішується. Підключення здійснюватиметься спочатку в заселених гуртожитках, а після цього – в корпусах (В.А.Кондратюк).

53. При аварійних або планових віяльних відключеннях електроенергії живлення з резервних потужностей надається передусім на об'єкти критичної інфраструктури університету, а лише потім – на інші об'єкти. На такі випадки розроблено спеціальні алгоритми дій (В.А.Кондратюк).

54. Всі майданчики на території університету, на яких проводилися певні ремонті роботи, підготовлено до робіт з благоустрою. Провести їх заплановано у другій поливні тижня (В.А.Кондратюк).

55. Тривають роботи з підготовки університету до опалювального сезону. Проведено обстеження системи водопостачання і водовідведення. Також обстежено дахи начальних корпусів. Необхідні ремонтні роботи в трьох корпусах буде проведено впродовж поточного тижня (В.А.Кондратюк).

56. Відділ екологічного контролю отримав таблички на природоохоронні об'єкти універистету. Їх буле встановлено на поточному тижні (В.А.Кондратюк).

57. Через періодичні відключення електроенергії графік надання послуг з харчування курсантам ІСЗЗІ змінюється, втім харчування забезпечується безперебійно (В.А.Кондратюк).

58. У Клубі сімейного дозвілля на прохання батьків розпочато заняття з англійської мови для дітей співробітників (В.А.Кондратюк).

59. Спільно з Головним управлінням Держпраці м.Києва проведено навчання з охорони праці для керівників підрозділів. На цьому тижні таке ж навчання проводитиметься в структурних підрозділах (В.А.Кондратюк).

60. Кількість відвідувачів Центру фізичного виховання та спорту збільшується. Це і студенти, які відвідуються заняття в спортивних секціях, і працівники низки організацій  (В.А.Кондратюк).

61. Готується наказ по університету щодо впровадження системи інформаційної безпеки з відповідними додатками, погодженими з силовими структурами  (В.А.Кондратюк, А.А.Мельниченко).



62. Спільно з представниками структур Міністерства оборони України та поліції проведене дводенне тренування з відпрацювання території університету в нічний період доби (В.А.Кондратюк).

63. Розпочато встановлення нової системи відеоспостереження університету. Робота проводиться в межах міського проєкту «Безпечна столиця»  (В.А.Кондратюк).

64. Триває набір слухачів на навчання в системі доуніверситетської підготовки. Нині зареєстровано вже понад 700 осіб. Розробляються нові пропозиції щодо форми навчання.  Продовжується рекламна кампанія (М.М.Перестюк).

65. Наприкінці тижня розпочнеться вхідний ректорський контроль для студентів першого курсу. Триває кампанія залучення першокурсників до занять на адаптаційних курсах (математика, фізика, хімія, іноземна мова) (М.М.Перестюк).

66. Фінансування за загальним бюджетом університет отримав у повному обсязі. Зарплата працівникам нараховується. Нарахування стипендії дещо затрималося через те, що не всі студенти магістратури вчасно отримали електронні картки, тобто перераховувати їхні кошти не було куди.  Прийнято рішення відкрити для таких рахунки. Єдиними банком, у якому це можна зробити без їхньої присутності, є Ощадбанк.  Тож там для них уже рахунки відкрито і стипендію буде перераховано після отримання університетом реєстру 25 жовтня (Л.Г.Субботіна).

67. Спецкошти надходять (Студмістечко, плата за навчання від студентів-контрактників тощо). Платежі за кредиторською заборгованістю минулого тижня Держказначейство перераховувало двічі різними сумами, втім певна заборгованість залишається. Також пройшли певні кошти на оплату виготовлення студентських квитків (Л.Г.Субботіна).

68. Проведено засідання бюджетної комісії. Прийнято рішення про виплату надбавок в обсягах минулого місяця (Л.Г.Субботіна).

69. У Студмістечку нині проживають 4037 здобувачів вищої освіти. Фахівці з виховної роботи проводять моніторинг санітарного стану приміщень, моніторинг психологічного стану мешканців.

Ремонти проводяться в гуртожитках №№3,12, 14 і 18.

Поки що температура теплоносія, що подається в гуртожитки,  – 55 градусів (за робочої температури за такої погоди, як тепер, 70-75 градусів). Тому вмикати систему опалення за нинішньої температури теплоносія немає сенсу, бо тоді не буде ані опалення, ані тепла. До кінця тижня КП «Київтеплоенерго» обіцяє підняти цю температуру (О.А.Іщенко).  

70. Науково-технічна бібліотека працює в штатному режимі. Минулого тижні в Бібліотеці проводилося тестування нової бази даних, до якої отримав доступ університет, – це повнотекстовий архів статей видавництва ACM (Association for Computing Machinery) в межах проєкту доступу до ліцензійних ресурсів Міжнародної фундації EIFL. Цифрова бібліотека ACM Digital Library містить публікації з понад 70 журналів, збірники матеріалів 200 щорічних конференцій, інформаційні бюлетені тощо.

Завершено підготовку усереднених показників цитування НПП по підрозділах. Їх передано до департаменту якості освіти.

Завершено робота зі звільнення підвалу бібліотеки для облаштування там сучасного укриття. Участь у перенесенні книжок взяли студенти, яких залучив до цієї роботи ДНВР.

Розпочато міжнародний тиждень відкритого доступу, який триватиме до 30 жовтня (Є.В.Кулик).

71. Вирішується питання щодо ремонтування Маятника Фуко, який розміщено в НТБ (В.Й.Котовський).

72. На минулому тижні Студрада придбала снайперську гвинтівку для студента ІХФ, який воює у складі  ЗСУ і пройшов підготовку як марксмен. Гвинтівку куплено без націнок за 100 тис. гривень, які зібрали студенти.

Безпілотник «Валькірія» з логотипом КПІ, на який студенти також зібрали 100 тисяч, на минулому тижні доставлено на передову.

Студрада запланувала на Геловін замість розважальних заходів поїздку спільно з ініціативою «Сміливі відновлювати (https://www.facebook.com/BraveToRebuildUA/)» на Київщину. Там учасника акції розбиратимуть руїни знищених будинків. Вже є команда з 45 студентів.

Проєкт «Сircle». Завершено підготовку статті про операцію «Цитадель», в якій розповідається, як 79 років тому гітлерівська армія хапалася за останній шанс довести союзникам, що вона досі є небезпечним противником. У цьому проєкті проводяться паралелі нашої війни із Другою світовою. Так студенти  отриують інформацію про історичні події у зрозумілій формі.

Триває проведення тренінгів з домедичної допомогти для студентів. Минулого тижня проведено тренінг для студентів РТФ.

Активісти Студради вирішили допомогти з утепленням гуртожитків. Зібрано команду студентів, на зустрічах з завідувачами визначено проблемні місця, робота розпочнеться  цього тижня.

За проєктом EcoKPI досягнуто домовленостей з партнерами - компанією «PowerKit» у кожному гуртожитку встановити потужні павербанки, яких вистачає на 6-8 зарядок телефону (Є.Малкіна).

73. Активісти  студентського профкому взяли участь у роботах з підготовки до облаштування в НТБ смарт-укриття.  

Гуманітарний штаб Профкому студентів працює практично щоденно. Закрито збір коштів на купівлю зимової форми для студентів ІХФ, які служать у ЗСУ.

Триває збір коштів на придбання пікапу для студентів ІЕЕ, які воюють на Бахмутському напрямку.

Студентам, які служать в частинах на Білоруському напрямку, передано рації та польові душі (І. Степанюк).

Дата події