6 липня у залі Вченої ради Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відбулася урочиста церемонія закриття і нагородження переможців Тринадцятої відкритої міжнародної студентської олімпіади з програмування імені С. О. Лебедєва та В. М. Глушкова «KPI-OPEN 2018».

Молодих програмістів, які змогли протриматися до фіналу, привітала Віра Глушкова – донька академіка Віктора Глушкова, ім’я якого носить олімпіада.

Організатори підготували для учасників шістнадцять задач – по вісім на перший і другий тури. Олімпіадні задачі – завжди дуже непрості, та цього року вони були особливо складними. Отож впоратися з усіма завданнями не вдалося жодній команді. Понад те, доволі багато команд не розв’язали взагалі жодної задачі. Найзаплутанішим виявилося останнє завдання першого туру – воно стала каменем спотикання абсолютно для всіх учасників олімпіади.

Як зауважив, виступаючи перед студентами, член журі й один із багаторічних авторів завдань для неї Олександр Рибак, «це була найскладніша добірка задач за останні роки». Втім, додав він, були серед них й найкаверзніші, але дві з них все ж таки вдалося розв’язати двом командам. Причому, з його точки зору, запропоновані рішення були дуже оригінальними, навіть ефективнішими, ніж задумував автор, тож командам, які все ж таки подолали складнощі, він вручив власні призи: команда Київського національного університету ім. Тараса Шевченка KNU_ThreeGood отримала іграшковий бульдозер – як символ могутності і вміння розчищати усі перепони на своєму шляху, команда Харківського політехнічного інститут KhPI::Morituri::Reborn – також іграшковий каток як нагадування про те, що команда просто-таки «укатала» задачу з дев’ятої спроби.

Утім, на думку організаторів, навіть для тих, хто не може похвалитися успіхами, олімпіада була корисною: найсильніші отримали підтвердження того, що вони на правильному шляху, аутсайдери зрозуміли, на чому в навчанні слід зосередитися у першу чергу. А ще, участь в олімпіаді кожному подарувала новий досвід, а багатьом – і нових друзів.

Що ж до переможців, то ними журі визнало такі команди:

1 місце – LNU AlgoPenguins (Львівський національний університет імені Івана Франка).

2 місце – LNU Unhard (Львіський національний університет ім. Івана Франка); KNU_ThreeGood (Київський національний університет ім. Тараса Шевченка).

3 місце – ROMANIA_1 (Ясський університет імені Александра Іоана Кузи (Alexandru Ioan Cuza University of Iasi), Румунія), Moscow IPT:tmp (Московський фізико-технічний інститут, Російська Федерація), KhNURE_Energy (Харківський національний університет радіоелектроніки, Україна).

На фото: проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Петро Киричок і Віра Глушкова з членами команди LNU AlgoPenguins, які здобули перемогу в олімпіаді «KPI-OPEN 2018».

Дата події