14 березня Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця уклали угоду про створення Міжуніверситетського навчально-наукового центру.

Підписи під документом поставили ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський та ректор Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця член-кореспондент НАМН України Катерина Амосова.

Мета створення Центру – удосконалення навчання та науково-дослідної роботи студентів та аспірантів з використанням інструментарію інженерних і точних наук для вирішення фундаментальних наукових проблем біології та медицини, а також застосування потенціалу медико-біологічних наук для розробки нової техніки і медико-біологічних інноваційних технологій.

Науково-навчальною клінічною та медико-біологічною базою Центру буде Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця, науково-навчальною інженерно-технічною та виробничою – КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Основними завданнями, що покладаються на Центр, є організація фундаментальних і прикладних досліджень та впровадження у виробництво і в медичну практику вітчизняної медичної техніки, виробів медичного призначення та інноваційних технологій, їх застосування для реабілітації, профілактики, діагностики і лікування захворювань людини; спільна організація функціональних наукових і науково-практичних медичних та інженерно-технічних колективів, науково-навчальних шкіл, інформаційних курсів і стажувань, курсів спеціалізації та підвищення кваліфікації, науково-навчальних семінарів і конференцій, підготовка монографій та підручників тощо; розробка та впровадження у навчальний процес взаємоузгоджених навчальних та робочих навчальних планів і програм для навчання студентів Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця з інженерно-технічних дисциплін на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського, а студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського з медико-біологічних дисциплін – на базі Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця.

«Це поки що рамкова угода, – зауважив перед церемонією підписання документу про створення Міжуніверситетського навчально-наукового центру Михайло Згуровський. – Якщо буде добра воля, то по ходу розвитку нашої співпраці і по мірі нашого спільного занурення в ті або інші проблеми, ми зможемо уточнити її положення».

З боку КПІ ім. Ігоря Сікорського в обговоренні напрямів співробітництва взяли участь перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко, проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, декан факультету біомедичної інженерії Віталій Максименко, декан факультету біотехнології і біотехніки Олексій Дуган, директор Світового центру даних «Геоінформатика та сталий розвиток» (СЦД-Україна) Костянтин Єфремов, директор університетської Стартап-школи «Sikorsky Challenge» Інна Малюкова, керівник Національного контактного пункту при КПІ ім. Ігоря Сікорського за напрямом «Інформаційні та комунікаційні технології» Сергій Шукаєв та інші. З боку Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця – перший проректор член-кореспондент НАПН України Ярослав Цехмістер, проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи Олеся Линовицька, проректор з науково-педагогічної роботи Олена Стеченко, проректор з наукової роботи Тетяна Черенько.

Для очільників Національного медичного університету ім.О.О.Богомольця політехніки провели низку презентацій, присвячених деяким підрозділам КПІ ім. Ігоря Сікорського, співпраця з якими може лягти в підмурок реалізації актуальних спільних навчальних і науково-інноваційних проектів. До таких проектів варто віднести підготовку науково-практичної бази для нових спеціалізацій і напрямів біомедичної інженерії – клінічної біоінженерії та біомедичної кібернетики; організацію навчання студентів та співробітників медуніверситету в Стартап-школі КПІ «Sikorsky Challenge» та залучення їх до участі в конкурсі стартап-проектів «Sikorsky Challenge»; використання можливостей, що надає для вітчизняних дослідників Світовий центр даних «Геоінформатика та сталий розвиток» (СЦД-Україна); спільну участь у міжнародних проектах з відповідної тематики за Програмою ЄС «Горизонт 2020» тощо.

«Ми починали обговорення напрямів співпраці з одного дуже утилітарного питання – можливості залучення вашого представника на посаду завідувача нашої кафедри інформатики. Ми хотіли б бачити на ній не просто педагога, а фахівця з цієї сфери. Але під час розгляду цього питання у Михайла Захаровича народилася ідея зробити наше співробітництво ширшим, – розповіла прес-службі КПІ ім. Ігоря Сікорського Катерина Амосова після підписання угоди. – Щоб окрім вирішення цієї невеличкої задачі, тобто задоволення нашої потреби, повернутися до проекту 2002 року щодо започаткування більш широкої колаборації. Зокрема, стосовно підходів до аналізу великих баз даних, накопичених у медицині, про що ми сьогодні говорили. А також щодо освітніх програм, щоправда, можливо, як обміну курсами за вибором, бо нашій безпосередній інтеграції заважає те, що наші виші мають різне підпорядкування: КПІ ім. Ігоря Сікорського працює в системі МОН, а наш університет – у системі МОЗ. Утім певний освітній бартер є реальним. Але те, що я почула сьогодні, особливо щодо створених у вас стартап-проектів, бізнес-інкубатора, інноваційної системи – це справило на мене, напевно, найбільше враження…».

Учасники зустрічі домовилися розглянути найбільш перспективні напрями співробітництва на локальних ворк-шопах, під час яких можна буде визначити конкретну тематику подальшої спільної роботи безпосередньо з викладачами та дослідниками обох вишів.

Дата події