Перший візит Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу до КПІ ім. Ігоря Сікорського, який відбувся 10 березня, став дуже насиченим. Після знайомства з університетом, огляду Державного музею техніки при університеті та обговорення з керівництвом питань співпраці, він зустрівся зі студентами та аспірантами і прочитав їм лекцію, присвячену українсько-корейським економічним відносинам.

Власне, лекція складалася з двох блоків: один з них стосувався питань економічної співпраці наших країн (він називався «Перспективи двохсторонніх українсько-корейських відносин»), а другий («Економічне чудо Кореї на річці Хан») Лі Янг-Гу присвятив досвіду подолання економічної відсталості, накопичений Південною Кореєю за останні півстоліття. Тут доречне невеличке пояснення щодо річки Хан: її часто ототожнюють з розташованою на її берегах столицею держави містом Сеул. Отож вона для громадян країни є фактично тим самим, що Дніпро для українців.

Очільник дипломатичної місії Республіки Корея обійняв свою посаду наприкінці літа 2016 року. Він надзвичайно активно вибудовує нову концепцію українсько-корейських економічних відносин. При посольстві створено робочу групу з формування широкомасштабної програми – Генерального плану економічного співробітництва Україна – Республіка Корея, до складу якої з українського боку увійшли представники владних інституцій, а також науки, бізнесу та освіти, в тому числі й Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського». Отож зустріч з керівництвом та студентами університету – один із кроків на шляху налагодження безпосередніх контактів між науковцями і представниками високотехнологічного бізнесу Південної Кореї з їхніми українськими колегами з Київської політехніки. У найближчих планах і наступний крок – заснування на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського Українсько-Корейського центру науки, технологій та інновацій. Про це говорив Лі Янг-Гу на зустрічі з ректором університету академіком НАН України Михайлом Згуровським, проректором з міжнародного співробітництва член-кореспондентом НАН України Сергієм Сидоренком і працівниками міжнародного департаменту перед лекцією. Взагалі, під час попередньої бесіди він визначив цілу низку пріоритетних напрямів можливого співробітництва, більшість з яких безпосередньо пов’язані з тематикою, за якою працюють дослідники КПІ ім. Ігоря Сікорського. Це партнерство в галузі авіаційних і космічних технологій, створення нових матеріалів, інформаційних технологій, біотехнологій тощо. Гостя також зацікавила діяльність Наукового парку «Київська політехніка» та всього інноваційного середовища КПІ ім. Ігоря Сікорського, які мають величезний потенціал для співпраці з подібними структурами Республіки Корея.

Свою лекцію для студентів і аспірантів Лі Янг-Гу розпочав з демонстрації короткого відеофільму про драматичну і, водночас, героїчну новітню історію Південної Кореї, яка змогла успішно подолати усі негаразди, які випали на її долю в ХХ столітті. Для багатьох присутніх це було перше знайомство з цією далекосхідною країною. Країною, історія якої налічує понад п’ять тисяч років з майже тисячею воєн, і народ якої, попри всі випробовування, зберіг свою неповторність і волю до життя. Тож докладніше про неї та про її гідний наслідування досвід побудови нової модерної держави, яка за якихось півстоліття змогла не лише виборсатися із страшних злиднів, але й увійти до числа найрозвиненіших країн сучасного світу, і розповів керівник її дипломатичного представництва в Україні. Він зокрема, зупинився на тому, що якщо в середині п’ятдесятих років ХХ століття Корея була однією з найбідніших країн на Землі, то нині економіка Південної Кореї посідає 11 місце серед найсильніших економік планети, 6 місце у світовому експорті товарів і послуг, 9 – у світовій торгівлі. З категорії нужденних країн вона перейшла у категорію країн, які надають допомогу тим, хто її потребує. За умови збереження темпів зростання, до 2025 року економіка Південної Кореї, за словами її Надзвичайного і Повноважного Посла, має вийти на дев’яте місце в світовому рейтингу, а доходи на душу населення – на третє.

Не обійшов своєю увагою Лі Янг-Гу і економічного потенціалу України з її потужною авіаційною промисловістю та розвиненою ІТ-сферою, величезними ресурсами для розвитку агробізнесу та чудовим географічним розташуванням, завдяки якому наша країна має унікальні логістичні можливості, тощо. Найперспективнішими напрямами співпраці наших держав в економічній сфері з його точки зору є агросектор, ІТ-галузь, енергетика (в тому числі й відновлювальна), фінансовий сектор, медична галузь і спільне виробництво високошвидкісних транспортних засобів.

Ну а закінчив під оплески аудиторії свою лекцію Лі Янг-Гу кількома крилатими висловами, в яких, напевно, криється секрети успіху у будь-якій справі: «Якщо вам потрібно щось зробити, зробіть це зараз», «Якщо хтось повинен це зробити, зробіть ви» і «Якщо ви мусите щось робити, робіть це з задоволенням».

Дата події