У червні 2017 р. вже вдруге стартував міський конкурс проектів "Бюджет участі", так званий ГБ2. І одне нам було ясно – ми не проґавимо цю можливість, занадто глобальна у нас є мета. Адже ми хочемо перетворити Бібліотеку КПІ на ідеальне місце для комфортного навчання, роботи, спілкування, творення проектів, де кожен зможе знайти щось для себе. І ось, кілька днів на брейншторм – як описати, як назвати – і 4 липня ми подали на конкурс двохмільйонні "Освітні студії Гретера і Криванека".

Що ж охоплює наш проект і чому така назва?

З першим питанням усе легко. Наразі ми працюємо над створенням у 1-й залі Бібліотеки КПІ відкритого простору зі стильним дизайном і освітніми заходами. Такого собі своєрідного "коворкінгу", де будуть проводитися тренінги, майстер-класи, воркшопи та хакатони, лекції з якісним контентом. І освітні студії – наш перший крок у цьому напрямку – це саме той якісний контент, ті освітні заходи, які ми зможемо масштабувати по всій бібліотеці. І тут неважливо чи гуманітарій наш користувач, чи технар – контент буде для кожного. Майстер-класи з графічного дизайну, відкриті лекції з економічної грамотності та 3-D друку, зустрічі з роботодавцями, диспути з науковцями – і все це в Бібліотеці КПІ. А ще наші студенти, дослідники, викладачі зможуть проводити свої власні заходи. Або просто сказати нам, якого спікера їм кортить послухати чи яка тема їх цікавить, і ми спробуємо це організувати. Головне – бажання розвиватися, рухатися у правильному напрямку. А ми допоможемо.

З другим питанням трохи складніше. Для наших студентів слова "коворкінг", "освітній простір" – більш зрозумілі, ніж якісь там "студії". Але ми не могли назвати проект просто "коворкінгом", адже за правилами ГБ всі проекти мають бути реалізованими протягом року і вкластися в суму 2-х мільйонів (найбільша сума, яку можуть виділити на реалізацію проекту). От і зупинилися на освітніх студіях – якісному контенті. Залишалось тільки прив'язати їх якось до КПІ. Вирішили присвоїти їм ім'я Якова Гретера і Йосипа Криванека – далеко не останніх людей нашого району, двох підприємців, які свого часу заснували Київський чавуноливарний i механічний завод, відомий нам як Більшовик. Тоді це був такий собі "бум" у промисловості, адже завод став головним підприємством важкої промисловості в місті. Разом з тим, його засновники розуміли важливість навчання, важливість зрощення своїх фахівців – їхнє підприємство мало безпосереднє відношення до КПІ, оскільки акціонери заводу вклали свої кошти у створення Київського політехнічного. Сподіваємось, що й наші студії стануть тим "бумом".

Ну а далі був важкий етап незчисленних переговорів з КМДА, затвердження кошторису, захист ідеї, публічні обговорення і, врешті, голосування. Необхідно було зацікавити проектом наших студентів, дослідників, викладачів так, щоб вони побачили себе у цих освітніх студіях, зрозуміли, що все це твориться для них. Ми спілкувалися з ними в бібліотеці, на парах, в гуртожитках – будь де. І 30 жовтня стало відомо: ми перемогли, набравши 3254 голоси. Освітні студії буде реалізовано! Ми закупимо  технічне обладнання та сучасні меблі для наших користувачів: комп'ютери, ноутбуки, проектор, телескоп, фліпчарти, м'які пуфи, зручні стільці та столи тощо. І все це завдяки підтримці наших КПІшників.

Тепер ми шукаємо партнерів, тренерів та волонтерів, які допоможуть нам швидше втілити Освітні студії в життя. Віримо, що й тут знайдемо таку необхідну для нас підтримку. А більше дізнатися про наші кроки можна на сторінках бібліотеки у соціальних мережах. Ми відкриті до нових знайомств.

Інф. відділу перспективного розвитку НТБ ім. Г.І.Денисенка