Торунь – це місто славне не лише на всю Польщу. Жителі Торуня пишаються давніми традиціями, своїм земляком, великим астрономом Миколаєм Коперником, смаком торунських пряників і незабутньою красою одного з найпрекрасніших міст в Європі.

Наприкінці другого семестру 2015/2016 навчального року нам, слухачам курсу польської мови Аліні Куслій та Павлу Красовському, пощастило. Приємно, що саме нам, студентам НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського", завдяки старанням та підтримці нашого викладача Войцеха Станіславовича Зволинського було запропоновано взяти участь у Літній мовній школі, за що від нас йому велика подяка. Ми з радістю пристали на пропозицію.

Літня школа польської мови і культури проходила з 3 по 23 липня 2016 року на базі факультету філології Університету ім. Миколая Коперника в м. Торунь, Польша (Wydzial filologii Uniwersytetu Mikolaja Kopernika w Toruniu), у ній узяли участь представники 18 країн. Розмаїття учасників дало нам можливість не лише зануритись у культуру Польщі, а й ознайомитися з різною культурою та звичаями різних народів: від Японії до Сполучених Штатів Америки. Для проведення занять усіх учасників поділили на 5 груп відповідно до рівня знання мови. Нам сподобався підхід до організації занять: у першій половині дня були практичні заняття з граматики, комунікації, фонетики за розкладом груп, слід зазначити, що не всі методики були для нас звичними: щось сподобалось, дещо було занадто незвичним; у другій половині дня були лекції на різноманітні теми, що стосувалися історії та сучасності польської мови і культури. Найбільш захоплюючими та незабутніми були лекції про польський рок та його вплив на повалення комуністичного режиму в Польщі та лекція про бачення своєї історії самими поляками, так звана історія другого ступеня. Після занять були організовані екскурсії містом, відвідування музеїв, виставок. Значну роль в обміні досвідом та налагодженні контакту між учасниками відіграли такі заходи, як вечори знайомств, театральні гуртки, заняття з танців, національні вечори. У вихідні дні були організовані екскурсії до Ґданська та Бидґощу, а самостійно ми здійснили поїздку до міста Познань. У вечірні години була можливість прогулятися над Віслою, помилуватися краєвидами, відчути "Gotyk na dotyk" ("Готика на дотик" – рекламне гасло міста Торунь), поспілкуватися з іншими учасниками школи за філіжанкою кави.

Там, де стоїть це місто на Віслі, поляки жили з незапам'ятних часів. Торунь має давню і славну історію, про яку нам розповідали на заняттях та екскурсіях, організованих по місту.

У 1473 р. у Торуні на вул. Св. Анни народився Миколай Коперник, четверта дитина в купецькій сім'ї. На цій вулиці (тепер вул. Коперника), в будинку №17 нині –  музей, де зібрані численні предмети, пов'язані з великим астрономом. А на ринку Старого міста, поряд з ратушею, зведено пам'ятник з написом латиною: "Микола Коперник, торунянин, зрушив Землю, зупинив Сонце і Небо". Хоча все життя ученого пройшло далеко від малої батьківщини, тут його завжди вважали своїм. 

Особливою, солодкою традицією Торуня є знамениті пряники, що виготовляються за стародавніми рецептами, іноді дивовижних форм. Ми разом з учасниками школи спробували навіть приготувати ці смачні та відомі своїм незабутнім смаком пряники.

Торунь – прекрасний. Його стара Ратуша, Мостові ворота, будинок "Під зіркою", живописні вулиці, старі кам'яниці та найсмачніші у світі пряники створюють особливу, неповторну атмосферу.

Завершила свою роботу польська Літня школа в Торуні 23 липня. Ми пройшли інтенсивний курс польської мови, в результаті відбулося урочисте вручення дипломів та невеличке театральне дійство, в якому ми взяли участь та стали частинкою історії того вечора, отримавши лише позитивні та незабутні емоції.

Отже, за час Літньої школи ми підвищили рівень володіння польською мовою, збагатилися звичаями і традиціями культури міста, куштували смачні страви та подорожували. Дякуємо місту Торунь за гостинність і теплий прийом, це дійсно колоритне та атмосферне місто, яке нас приємно вразило!

Павло Красовський, учасник Літньої школи польської мови в Торуні, 2016 р.

Дата події