Цього року організацією відпочинку співробітників та членів їх сімей на базах відпочинку КПІ займалися департамент перспективного розвитку, профком та оздоровча комісія університету. Поряд з об'єктивною соціально-економічною та суспільно-політичною ситуацією в країні, що привернула більшу увагу працівників і студентів до університетських баз, доволі потужною була й інформаційно-роз'яснювальна робота відділу перспективних програм та профкому. Дало це і зовнішній ефект: сторонні особи та організації мали змогу направити своїх працівників до наших баз. Наприклад, НПУ ім. Драгоманова придбав путівки на кожну зміну в ОК "Маяк". Як і в попередні роки, профком забезпечив здешевлення вартості путівок для працівників-членів профспілки та їх родин на 700–900 грн.

ОК "Маяк" у цьому році був заповнений майже повністю. Усього за три зміни відпочило 899 осіб, із них співробітників та членів їх родин 551 особа. Уперше за останні роки ОК "Маяк" за оздоровчий сезон зміг заробити понад 220 тис. грн прибутку. Поряд з цим, відпочивальники у своїх особистих та колективних зверненнях до профкому нарікали на якість харчування, особливо на першій зміні. Дирекція ЦСХ оперативно скоригувала меню, додавши овочі, фрукти, бутильовану воду.

Зазначимо, що у вартість путівки була закладена сума на харчування 100 грн на особу в день, з них вартість продуктового пайка – 38 грн, а решта – ПДВ та послуги з приготування. Згодом було скориговано витрати на продукти до 43 грн за рахунок зменшення витрат на оплату праці персоналу, що на думку профкому, з огляду на завантаженість працівників їдальні, не зовсім правильно. Серед пропозицій, що дозволять підвищити добові витрати на харчування, профком ініціює заходи, пов'язані з покращенням умов праці працівників їдальні: придбання та впровадження сучасних посудомийних машин, лінії роздачі, кухарського приладдя тощо.

Також однією з невирішених проблем залишається незадовільний стан з режимом роботи бази та охороною, що потребує нагального втручання. Серед пропозицій, на які необхідно звернути увагу при відкритті наступного оздоровчого сезону, є організація роботи виносної торгівлі біля пляжної лінії, де відпочивальники мали б змогу придбати прохолодні напої, каву, випічку. Спірним питанням для всіх баз відпочинку є запровадження так званих "платних послуг" з оренди більярду, альтанок тощо. Профком вживатиме заходи для забезпечення пільгового надання цих послуг працівникам університету та членам їх родин. Незважаючи на певні труднощі при проведенні сезону в ОК "Маяк", його директор О.А.Аврахова та ректор НТУУ "КПІ" М.З.Згуровський були нагородженні подякою Скадовської РДА.

СОТ "Політехнік" протягом усього року працює переважно як база вихідного дня. За оздоровчий сезон відпочило 40 осіб, з них співробітників та членів їх сімей 33 особи. Попри невелику завантаженість під час оздоровчого сезону, за рік база змогла заробити близько 230 тис. грн за рахунок надання оздоровчих послуг стороннім особам. Проблем з харчуванням не виникало, умови проживання добрі. Але потрібно продовжити облаштування території, пляжу, спортивних майданчиків, провести ремонт приміщення їдальні та адмінкорпусу.

Сезонною популярністю вже котрий рік користується СВСТ "Сосновий", де за три зміни відпочило 150 осіб, з них працівників з родинами 119 осіб. За оздоровчий сезон отримано 74 тис. грн прибутку. Проблем не виникало. Але слід відзначити, що необхідно обладнати вихід до пляжу, облаштувати спортивний та дитячий майданчики, привести до ладу територію в межах старого літнього кінотеатру, відновити ділянку дороги при в'їзді.

У 2015 р. оздоровлення співробітників через санаторії не проводилося, що пояснюється реорганізацією фонду соціального страхування на випадок часткової втрати працездатності і повної відсутністі фінансування. Утім, з огляду на відновлення часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв ВНЗ, сподіваємось, що найближчим часом санаторно-курортне оздоровлення працівників відновиться.

Для покращення самопочуття та профілактики захворюваності співробітники НТУУ "КПІ" могли скористатися послугами ЦФВіС. Наприклад, науково-педагогічні, наукові працівники та методисти могли відвідувати басейн безкоштовно, а інші категорії працівників – за 25% вартості (75% сплачував профком). Близько 350 співробітників чотири рази на місяць скористалися цією можливістю.

Влітку 2015 р. вдалося оздоровити 58 дітей наших співробітників у дитячих оздоровчих таборах "Карпатські зорі" та "Сонячний берег". Двадцять дітей співробітників відпочили в дитячому таборі в Польщі протягом 10 днів.

Кошти, які цього року вдалося заробити базам відпочинку, потрібно використати на вирішення існуючих проблем та покращення їх матеріально-технічного стану. Сподіваємося, що наступного року попит на путівки до наших баз буде вищим, тому їх треба привести в порядок. Наші співробітники мають право на достойний повноцінний відпочинок, і це повинно стати принциповим питанням для адміністрації та профкому університету.

О.І.Шейко, заступник голови профкому