З 16 по 18 вересня у м. Суми, на базі Сумського державного університету (СумДУ) проходив фінальний тур Всеукраїнської олімпіади з математики серед технічних університетів. До 2005 року ця олімпіада проводилась на базі НТУУ "КПІ" кафедрою математичного аналізу та теорії ймовірностей, а з 2005-го – кожного травня у м. Севастополь на базі Севастопольського національного технічного університету. У зв'язку з відомими подіями планове проведення олімпіади в цьому році стало неможливим, але СумДУ зголосився її провести у вересні.

Зміни в датах та місці проведення суттєво вплинули на представництво та кількість учасників. Цього року у фіналі взяли участь лише 47 студентів з 15 ВНЗ України. Команди НТУУ "КПІ" складались з переможців І туру олімпіади, який було проведено в березні цього року кафедрою математичного аналізу та теорії ймовірностей.

Починаючи з 1987 року кафедра проводить в НТУУ "КПІ" математичні олімпіади різних рівнів. Щороку організовуються два види математичних змагань: факультетські олімпіади відбуваються у грудні і мають на меті заохочення та долучення студентів до олімпіадного руху; на цих олімпіадах визначаються найсильніші студенти по факультетах (загальна кількість учасників становить понад 600 студентів). Університетська олімпіада НТУУ "КПІ" відбувається в березні в рамках І туру Всеукраїнської олімпіади, до якого запрошуються переможці грудневого туру та найкращі студенти за результатами навчання (загальна кількість учасників університетської олімпіади НТУУ "КПІ" становить близько 300 студентів). Саме за результатами березневого туру і формується команда НТУУ "КПІ" для участі у фіналі Всеукраїнської олімпіади.

 У фіналі  Всеукраїнської олімпіади 2014 року учасники від КПІ показали, як і завжди, високі результати:

  • у категорії М (до цієї категорії відносили студентів, які навчаються за спеціальностями, що потребують поглибленого вивчення математики): К.Ю. Матвіїв (ІПСА, ІІ курс) – перше місце, В.В. Михайловський (ІПСА, ІІІ курс) – друге місце, Д.В. Драбчук (ФПМ, ІІ курс) – третє місце (поза конкурсом);
  • у категорії Т (до цієї категорії відносяться студенти технічних спеціальностей): І.О. Касьянов, О.В. Долинний (ФІОТ, ІІ курс) – четверте місце.

У 2014 році, як і у попередні роки, важливою складовою у підготовці студентів до участі у фіналах всеукраїнських та міжнародних олімпіад був студентський гурток "Нестандартні та олімпіадні задачі алгебри та аналізу", створений при кафедрі математичного аналізу та теорії ймовірностей. Керівники гуртка, доценти А.Б. Ільєнко та І.В. Орловський, навчають під час проведення занять мислити нестандартно і готують студентів для успішних виступів на математичних олімпіадах.

Вітаємо переможців Всеукраїнської математичної олімпіади 2014 року і бажаємо їм подальших успіхів у навчанні, науковій роботі та виступах на олімпіадах найвищого рівня!

Інф. кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей

Дата події